403
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ | Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για το Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2021, 14:04
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ
|Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για το Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2021, 14:04

Εκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν (εδώ).

Οπως ανέφερε το kathimerini.gr, η συνεδρίαση θα λάβει χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης, ξεκινώντας στις 4 μ.μ. ώρα Βρυξελλών. Τη Δευτέρα, άλλωστε, το θέμα του Αφγανιστάν θα συζητηθεί στην Επιτροπή Πολιτικής & Ασφάλειας (η συνεδρίαση αυτή θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών).

Νωρίτερα, οι λεγόμενες Med 5 (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα), οι χώρες πρώτης υποδοχής αιτούντων άσυλο της Ε.Ε., ζήτησαν να συμπεριληφθούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν την ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων που θα λάβει χώρα την Τετάρτη. Η έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης συγκλήθηκε υπό τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων (ICPR), με αφορμή τις εξελίξεις με τη μεταναστευτική ροή στα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας. Η σλοβένικη προεδρία δεν προτίθεται να διευρύνει την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, αλλά όσοι υπουργοί επιθυμούν να τοποθετηθούν επί των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, θα έχουν τη δυνατότητα.

Σε κοινή ανακοίνωση χωρών της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και 25 εκ των 27 της Ε.Ε. (δεν συνυπέγραψαν Ουγγαρία και Βουλγαρία), γίνεται έκκληση «σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και εύτακτη αναχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα». Οσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας –σημειώνεται– φέρουν ευθύνη «για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας και για την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

Η Γερμανία, η Ισπανία και η Τσεχία είναι μεταξύ των χωρών που στέλνουν αεροσκάφη για την εκκένωση των πολιτών τους αλλά και Αφγανών που εργάζονταν ως προσωπικό στις πρεσβείες τους, ενώ η Ουκρανία συνδράμει κι αυτή τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το βράδυ της Κυριακής, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» για τον σκοπό αυτό τις επόμενες ημέρες. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «οι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να γίνει αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθούν επί του παρόντος». Το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, που φυλάσσεται από 6.000 αμερικανούς στρατιώτες, είναι η τελευταία οδός διαφυγής από τη χώρα, ωστόσο, σύμφωνα με το Der Spiegel, η Ουάσιγκτον διαμήνυσε την Κυριακή στους εταίρους της ότι και οι δυνάμεις αυτές θα αποσυρθούν εντός 72 ωρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News