973
Ελικόπτερο επιχειρεί πάνω από την Κερατέα | ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ IntimeNews

Πύρινη κόλαση σε Κερατέα και Βίλια- εκκενώθηκαν οικισμοί

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2021, 12:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/08/2021, 17:01
Ελικόπτερο επιχειρεί πάνω από την Κερατέα
|ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ IntimeNews

Πύρινη κόλαση σε Κερατέα και Βίλια- εκκενώθηκαν οικισμοί

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2021, 12:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/08/2021, 17:01

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, στις 11 το πρωί της Δευτέρας, στο Μαρκάτι Κερατέας, ενώ άλλη φωτιά μαίνεται στα Βίλια Ατττικής.

Τόσο στην Κερατέα όσο και στα Βίλια πνέουν άνεμοι 4 μποφόρ με ριπές 6 μποφόρ που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Η Πυροσβεστική δίνει μάχη να μην αφήσει τις φλόγες να φτάσουν στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.

Με μηνύματα του 112, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημολάκι και Αγιος Κωνσταντίνος.

Τα μηνύματα ανέφεραν: «Αν βρίσκεστε στο Μαρκάτι Κερατέας εκκενώστε τώρα προς Λαύριο» και «Αν βρίσκεστε στην Συντερίνα Κερατέας, εκκενώστε τώρα προς Ανάβυσσο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το ίδιο μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους του Αγίου Κωνσταντίνου, προτρέποντάς τους να κατευθυνθούν προς Ανάβυσσο.

Φλόγες στην Κερατέα – ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις στην πυρκαγιά της Κερατέας, όπου γίνεται μάχη να κρατηθούν οι φλόγες πριν επεκταθούν στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, οπότε πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της.

Oπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά αυτή έχει «ανοίξει» και στις 3 το μεσημέρι, εκτείνεται σε όλο το τόξο Μερκάτι- Συντερίνα- Αγιο Κωνσταντίνο, που έχουν εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Δημολάκι.

Οι φλόγες καίνε πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια.

Το ένα μέτωπο είναι στην κορυφογραμμή πάνω από τον Αγιο Κωνσταντίνο, όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λούκα, αγνοείται μία ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα.

Μιλώντας και ο γιος της στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σπίτι, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό γιατί έχει πιάσει φωτιά.

Πυροσβέστες και εθελοντές επιχειρούν να σβήσουν φωτιά κοντά σε οίκημα, στην Κερατέα – ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μάλιστα ο δήμαρχος Λαυρεωτικής δήλωσε ότι έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάλληλος του δήμου είδε ενα λευκό όχημα να βάζει φωτιά σε κάδους στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.

Για πολύ μεγάλη ταχύτητα της φωτιάς έκανε λόγο ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, που βρίσκεται στο σημείο, ο οποίος τόνισε ότι επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, και οι υδροφόρες τους ενεργούν συντονισμένα με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός», είπε ο κ. Φιλίππου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ελικόπτερο επιχειρεί στην Κερατέα – ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Κύριος στόχος μας είναι να μην απλωθεί η φωτιά προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Στην Κερατέα επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6 Α/Φ και 6 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Καπνοί στην περιοχή της Κερατές – Facebook

Την ίδια ώρα, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Από την Τροχαία διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στην παλαιά λεωφόρο Λαυρίου – Κερατέας, στην Λαυρίου – Καμάριζας στην περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγιο Κωνσταντίνο, Λαυρίου – Καμάριζας, από οικισμό Συντερίνας προς Αγιο Κωνσταντίνο και Λ. Λαυρίου και παλαιάς Λ. Λαυρίου.

Πυρκαγιά και στα Βίλια Αττικής

Στο μεταξύ, μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Βίλια Αττικής σε δασική περιοχή, η οποία επίσης είναι ανεξέλεγκτη και καίει παρθένο πευκοδάσος, ενώ έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί.

Εκτροπή εναέριων πυροσβεστικών μέσων προς την πυρκαγιά στα Βίλια, από άλλες περιοχές της χώρας γίνεται από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια, προς τα Μέγαρα.

Με μήνυμα από το 112 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Αγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι να εκκενώσουν προς Ψάθα και των οικισμών Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, να εκκενώσουν τις οικίες τους προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την πυροσβεστική είναι σε εξέλιξη σε δασική έκταση μετά την κατασκήνωση από τα Βίλια προς Πόρτο Γερμενό, η οποία είναι άδεια.

Στο σημείο επιχειρούν 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας (1) ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 5 Ε/Π και 8 Α/Φ.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η κυκλοφορία διακόπηκε στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Αγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια και από την εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών, προς τα Βίλια. Σημειώνεται οτι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

«Ενδείξεις εμπρησμού» και στα Βίλια

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Βίλια. Οι υδροφόρες και το προσωπικό συντρέχουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην προσπάθεια που κάνουν για να τη θέσουν υπό έλεγχο και να την περιορίσουν. Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο, 30 χρόνια τώρα, δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...