604
Η Κίρστεν Σινάμα, μετά από θητεία στα νομοθετικά σώματα της Αριζόνας και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξελέγη και στη Γερουσία, | REUTERS/Caitlin O'Hara

Εκπληξη από την Αριζόνα: στέλνει στη Γερουσία μια Δημοκρατική (και αμφιφυλόφιλη)

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2018, 21:45
Η Κίρστεν Σινάμα, μετά από θητεία στα νομοθετικά σώματα της Αριζόνας και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξελέγη και στη Γερουσία,
|REUTERS/Caitlin O'Hara

Εκπληξη από την Αριζόνα: στέλνει στη Γερουσία μια Δημοκρατική (και αμφιφυλόφιλη)

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2018, 21:45

Δεν έχει πρόβλημα να πει στους συμπολίτες της ότι μικρή ήταν ουσιαστικά άστεγη —ο πατέρας της είχε χάσει τη δουλειά και μαζί το σπίτι τους στην ύφεση της δεκαετίας του 1980. Δεν έχει πρόβλημα να πει ότι ενώ εκτιμά τις θρησκείες η ίδια δεν ασπάζεται κάποια —στο Κογκρέσο είχε ορκιστεί ακουμπώντας το χέρι της στο Σύνταγμα και όχι στη Βίβλο. Και βεβαίως δεν έχει πρόβλημα να δηλώσει αμφιφυλόφιλη —είχε, ως φοιτήτρια, παντρευτεί τον συμφοιτητή της Μπλέικ Ντέιν, αλλά το λέει ανοιχτά ότι κάνει σχέσεις και με άνδρες και με γυναίκες. Και παρ΄ολ’ αυτά η Κίρστεν Σινάμα εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ, από τη συντηρητική Πολιτεία της Αριζόνα.

Η εκλογή-θρίλερ της Σινάμα στη Γερουσία στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές είναι από κάθε άποψη ιστορική.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που στέλνει η Πολιτεία και την πρώτη δηλωμένη ομοφυλόφιλη —έστω αμφιφυλόφιλη, όπως δηλώνει η ίδια— πολιτικό που εκλέγεται στη Γερουσία. Και μάλιστα επικράτησε στο νήμα έναντι της αντιπάλου της.

Η Σινάμα, που προέρχεται από τους Δημοκρατικούς, κατέβηκε ως ανεξάρτητη και κατέλαβε την έδρα που κατείχε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ. Η τελευταία φορά που ένας Δημοκρατικός κατάφερε να κερδίσει ανοιχτή εκλογή στην Αριζόνα ήταν το 1976, την χρονιά κατά την οποία γεννήθηκε η Σινάμα, γράφει ο Guardian.

Κέρδισε την πρώην πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας Μάρθα ΜακΣάλι με 49,68% έναντι 47,96%. Ενώ μάλιστα τα πρώτα αποτελέσματα έδιναν στη ΜακΣάλι το προβάδισμα, σταδιακά η Σινάμα μείωσε τη διαφορά.

Το ως τώρα αποτέλεσμα στη Γερουσία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές είναι 51 – 47 υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Απομένουν από τις πολιτείες που ψήφισαν να ανακηρύξουν νικητή το Μισισίπι και η Φλόριντα, στην τελευταία μάλιστα έχει διαταχθεί επανακαταμέτρηση λόγω παρατυπιών.

Μετά την εκλογή της η Σινάμα δήλωσε ότι θα επιδιώξει «να εργαστεί με όλους», ακόμη και με τον πρόεδρο Τραμπ, και θα αναζητήσει κοινό έδαφος. Κινήθηκε ακόμη στη γραμμή του γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, που πέθανε το καλοκαίρι, λέγοντας ότι βάζει «τη χώρα πάνω από το κόμμα».

Τι σημαίνει η νίκη για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

«Μία γυναίκα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που εκλέγεται στην Γερουσία από την Αριζόνα, πολιτεία που είχε ψηφίσει υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, αλλάζει τα δεδομένα τόσο για την κοινότητα όσο και για το Δημοκρατικό Κόμμα», επισήμανε η Ανίς Πάρκερ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του LGBTQ Victory Fund.

«Η νίκη της Κίρστεν κάνει ξεκάθαρο πως οποιοσδήποτε υποψήφιος της ΛΟΑΤΚΙ+ αφουγκράζεται τους ψηφοφόρους και ιεραρχεί τα προβλήματά τους, μπορεί να εκλεγεί οπουδήποτε: είτε σε μπλε (Δημοκρατική) είτε σε κόκκινη (Ρεπουμπλικανική) πολιτεία», πρόσθεσε η Πάρκερ.

Πέρα από τη Σινάμα, η Δημοκρατική Σαρίς Ντέιβις από το Νέο Μεξικό έγινε η πρώτη ομοφυλόφιλη γηγενής που εκλέχτηκε στο Κογκρέσο. Επιπλέον, στο Κολοράντο ο Τζάρεντ Πόλις (επίσης Δημοκρατικός) έγινε ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης της Πολιτείας.

Η Σινάμα άρχισε την πολιτική της καριέρα από τους Πράσινους, ένα μικρό μεν για τα δεδομένα των ΗΠΑ, αλλά μαχητικό κόμμα στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου.

Εκλέχτηκε στην πολιτειακή Βουλή, αργότερα και την πολιτειακή Γερουσία, και θεωρούταν ένα από τα πιο φιλελεύθερα μέλη του σώματος. Το 2013 εξελέγη και στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί βλέπουν στο πρόσωπό της, ενόψει και της μάχης του 2020, ένα καλό παράδειγμα για το πώς να κερδίσουν ψήφους και σε παραδοσιακά συντηρητικές Πολιτείες, όπως η Αριζόνα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η υποψήφια είναι ταυτισμένη με το κόμμα. Η Σινάμα αντιστάθηκε στην τάση άλλων στελεχών των Δημοκρατικών να στραφούν προς τα αριστερά ενώ δεν στήριξε τον Δημοκρατικό υποψήφιο κυβερνήτη της Αριζόνας Ντέβιντ Γκαρσία, που  τελικά έχασε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη ο οποίος και επανεξελέγη.

Σε κάθε περίπτωση, το 2020 θα κριθεί η έτερη έδρα της Πολιτείας για τη Γερουσία, που κατέχει ο Τζον Κιλ, ο οποίος αντικατέστησε τον Τζον ΜακΚέιν. Ισως είναι η ευκαιρία για τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν ακόμη μία Πολιτεία που ως τώρα ψήφιζε συντηρητικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...