526
Σολτς ή Λάσετ; Δύο αφίσες σε έναν δρόμο στο Βερολίνο, δείχνουν το δίλημμα της Γερμανίας | REUTERS/Annegret Hilse

Εκλογές θρίλερ στη Γερμανία: Πώς ο Λάσετ «επέστρεψε» και διεκδικεί την καγκελαρία

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2021, 10:52
Σολτς ή Λάσετ; Δύο αφίσες σε έναν δρόμο στο Βερολίνο, δείχνουν το δίλημμα της Γερμανίας
| REUTERS/Annegret Hilse

Εκλογές θρίλερ στη Γερμανία: Πώς ο Λάσετ «επέστρεψε» και διεκδικεί την καγκελαρία

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2021, 10:52

Λιγότερες από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθούν την Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία – ο Ολαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και ο χριστιανοδημοκράτης Αρμιν Λάσετ, του συνασπισμού (CDU/CSU)— πραγματοποιoύν τις τελευταίες τους προεκλογικές εμφανίσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ τους είναι πια μικρή, με το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να κυμαίνεται γύρω στο 25% και των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) μεταξύ του 21% και του 23%.

Η διαφορά μειώθηκε μετά από ένα ντεμαράζ της συντηρητικής παράταξης που επιχείρησε, ως έναν βαθμό επιτυχημένα, να περιγράψει τον Σολτς ως έναν άνθρωπο που θα φέρει την «επικίνδυνη» Αριστερά (Die Linke) στην εξουσία, μέσω ενός πιθανού μετεκλογικού συνασπισμού.

Έτσι, μέσα σε τρεις εβδομάδες το κλίμα άλλαξε. Στις 7 Σεπτεμβρίου η παράταξη του Λάσετ έβλεπε μια χωρίς προηγούμενο δημοσκοπική κατάρρευση —για πρώτη φορά από το 1949 είχε μετρηθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%. Τώρα η διαφορά με το SPD είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.

Αναλυτές αποδίδουν αυτή την «επιστροφή» του CDU/CSU και στον παράγοντα Μέρκελ. Η απερχόμενη καγκελάριος, η οποία αρχικά είχε αποφύγει την εμπλοκή της στην προεκλογική εκστρατεία —άλλωστε θα ήταν πολιτικά άκομψο να καταγγέλλει τον ίδιο τον αντικαγκελάριό της, τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς— επιστρατεύτηκε τις τελευταίες εβδομάδες για να διασώσει την υποψηφιότητα του Λάσετ και αυτή η παρουσία της φαίνεται πως απέδωσε.

Η Μέρκελ, που ηγήθηκε της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης επί σχεδόν 16 χρόνια, στηρίζει πλέον μέχρι τέλους τον υποψήφιο του κόμματός της και θα εμφανιστεί στο πλευρό του και στην προεκλογική συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο στη γενέτειρά του, το Άαχεν, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Την Παρασκευή η απερχόμενη καγκελάριος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή μιας προεκλογικής συνάντησης στο Μόναχο, από όπου κάλεσε τους Γερμανούς να ψηφίσουν τον Λάσετ, ο οποίος θα εγγυηθεί «τη σταθερότητα» της Γερμανίας —άλλο ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους ότι ο Σολτς φλερτάρει με την περιπέτεια του Die Linke.

Από την πλευρά του Σολτς θα πραγματοποιήσει μια τελευταία προεκλογική εμφάνιση σήμερα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

O ηγέτης του SPD είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν ελαφρά καθώς το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε στο επίκεντρο εισαγγελικών ερευνών για ξέπλυμα χρήματος στη Γερμανία. Ο Σολτς είχε διαμαρτυρηθεί για πολιτική προβοκάτσια, ίσως να είχε και δίκιο, όμως σε κάθε περίπτωση αυτό πλήγωσε το προφίλ του.

Η υποψήφια των Πράσινων Αναλένα Μπέρμποκ έχει ολοκληρώσει την προεκλογική της εκστρατεία. Καθώς πλέον το κόμμα της εμφανίζεται στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου, με περίπου 15%, η Μπέρμποκ δεν έχει πιθανότητες να διεκδικήσει την καγκελαρία. Σε κάθε περίπτωση, οι Πράσινοι αναμένεται να βελτιώσουν το ποσοστό τους σε αυτές τις εκλογές και πιθανόν να συμμετάσχουν και στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματιστεί στη Γερμανία.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν τρία κόμματα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι αυτά.

Αν τελικά το CDU καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη θέση, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι κεντροδεξιός.

Αντίθετα, αν επικρατήσει το SPD, η Γερμανία θα κάνει μια στροφή, μεγαλύτερη ή μικρότερη, προς τα αριστερά ανάλογα με τα κόμματα με τα οποία θα αποφασίσει να συνεργαστεί ο Σολτς.

Μια άλλη επιλογή είναι να συνεχιστεί «ο μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...