363
O Ολαφ Σολτς σε προεκλογική εκδήλωση στη Λειψία. Το προβάδισμά του είναι στέρεο. Αντίπαλός του μοιάζει να είναι μόνο ο χρόνος | Jens Schlueter/Pool via REUTERS

Σταθερά πρώτος ο Σολτς – υπαινιγμοί για προβοκάτσια με την έφοδο των εισαγγελέων

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 18:52
O Ολαφ Σολτς σε προεκλογική εκδήλωση στη Λειψία. Το προβάδισμά του είναι στέρεο. Αντίπαλός του μοιάζει να είναι μόνο ο χρόνος
|Jens Schlueter/Pool via REUTERS

Σταθερά πρώτος ο Σολτς – υπαινιγμοί για προβοκάτσια με την έφοδο των εισαγγελέων

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 18:52

Δεκαπέντε ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εξακολουθεί να προηγείται με μια διόλου ευκαταφρόνητη διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έναντι του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

Σε νέα δημοσκόπηση που έγινε από το Ινστιτούτο Kantar για λογαριασμό του περιοδικού Focus και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, το SPD του υπουργού Οικονομικού και αντικαγκελάριου Ολαφ Σολτς έλαβε ένα 25% στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, ενώ το CDU/CSU που έχει ως υποψήφιο για την καγκελαρία τον Αρμιν Λάσετ, πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μετρήθηκε στο 21%.

Αυτό σημειώνει μια παγίωση της διαφοράς, αφού τα ποσοστά των δύο παρατάξεων ήταν ίδια με αυτά της αντίστοιχης σφυγμομέτρησης την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν καταγράφεται καμία αλλαγή από την δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας για τους Σοσιαλδημοκράτες και το CDU/CSU. Κάμψη σημειώνουν τα ποσοστά των Πρασίνων που στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση υποχώρησαν κατά δύο μονάδες και μετρήθηκαν στο 17%, ενώ το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) βελτίωσαν το ποσοστό τους κατά μια ποσοστιαία μονάδα (12%). Τέλος, το ποσοστό της Αριστεράς (Die Linke) μειώθηκε κατά μία μονάδα και θα ελάμβανε 6% αν οι εκλογές γίνονταν αυτήν την Κυριακή.

Εάν ήταν δυνατή η απευθείας εκλογή καγκελαρίου, τότε το 30% θα ψήφιζε τον Όλαφ Σολτς (SPD), το 5% την υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και το 9% τον υποψήφιο καγκελάριο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Αρμιν Λάσετ.

Φαίνεται ότι τώρα ο Σολτς παίζει με αντίπαλο τον χρόνο, προσπαθώντας να μην κάνει το μεγάλο λάθος ή να μη δημιουργηθεί μια κακή εικόνα για τα πεπραγμένα του στην κυβέρνηση.

Κάτι τέτοιο πήγε να συμβεί κατά την έφοδο των εισαγγελικών αρχών στο υπουργείο του στο πλαίσιο ερευνών για ξέπλυμα χρήματος. Ο Σολτς άφησε να εννοηθεί ότι ίσως να υπήρξε πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την παρουσία εισαγγελέων στο υπουργείο. Σε δηλώσεις του είπε ότι οι εισαγγελείς έθεσαν ξεκάθαρες ερωτήσεις που «θα μπορούσαν να είχαν τεθεί γραπτώς».

«Ο κόσμος ας κρίνει αν ήταν σωστό να τεθούν (οι ερωτήσεις) με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους σε μια προεκλογική στάση στο Πότσδαμ, κοντά στην πρωτεύουσα Βερολίνο.

Ο Σολτς, υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές αυτόν τον μήνα, είπε πως ενίσχυσε το προσωπικό της υπηρεσίας την οποία εποπτεύει και έχει τεθεί υπό έρευνα για φερόμενα κενά στην επιβολή του νόμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...