499
Ο Διονυσης Αρβανιτάκης πέθανε σε ηλικία 77 ετών | Facebook

Συγκίνηση σε όλη την Ευρώπη για τον θάνατο του φούρναρη της Κω

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2019, 18:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/02/2019 14:06
Ο Διονυσης Αρβανιτάκης πέθανε σε ηλικία 77 ετών | Facebook

Συγκίνηση σε όλη την Ευρώπη για τον θάνατο του φούρναρη της Κω

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2019, 18:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/02/2019 14:06

Θλίψη σε όλη την Ευρώπη προκάλεσε η είδηση ότι ο Διονύσης Αρβανιτάκης άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ποιος ήταν ο Διονύσης Αρβανιτάκης; Ενα σύμβολο της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς το δράμα των προσφύγων.

Ηταν ο φούρναρης της Κω που τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανιδιοτελή του προσφορά προς τους πρόσφυγες που έφταναν στο νησί.

Ο Αρβανιτάκης, που «έφυγε» σε ηλικία 77 χρόνων, λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε, έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια καθώς καθημερινά παρασκεύαζε ψωμί το οποίο μοίραζε δωρεάν σε εκατοντάδες πρόσφυγες και προσφυγόπουλα που έφταναν στο νησί, ήδη από την περίοδο που δεν υπήρχαν οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην Κω.

Για την αλληλεγγύη του και την προσφορά του προς τους πρόσφυγες τιμήθηκε με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

«Με οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη, του υποδειγματικού ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος βραβεύθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη σπάνια μεγαλοψυχία του, την ευαισθησία έναντι των εκατοντάδων δυστυχισμένων μεταναστών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την απώλειά του.

«Η δικιά μου Ευρώπη είναι αυτή που συμβόλιζε ο Διονύσης Αρβανιτάκης. Καλό σου ταξίδι, φούρναρη της Κω, που κάθε μέρα έδινες ψωμί στις πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας παράλληλα τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Συλλυπητήρια Βούτση και Βίτσα
«Ο Διονύσης Αρβανιτάκης ήταν ένας από τους ανθρώπους που στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης μάς έκανε υπερήφανους. Οταν οι άνθρωποι αποκαμωμένοι έφταναν στις ακτές της Κω, εκείνος ήταν εκεί για να τους προσφέρει», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τον θάνατο του «φούρναρη της Κω».

«Το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών που απονεμήθηκε στον «φούρναρη της Κω», το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ήταν το λιγότερο, αφού για τον ίδιο, μεγαλύτερη αξία είχε η προσφορά στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Αυτό που όλοι χρειαζόμαστε σήμερα, για να διατηρήσουμε στη μνήμη μας την καθημερινή προσφορά του Διονύση Αρβανιτάκη, δεν είναι μόνο το χαμόγελό του και ο αλτρουισμός που έδειξε. Είναι κυρίως το μήνυμα της αλληλεγγύης σε όσους είχαν ανάγκη και η ηχηρή απάντηση στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό που έδωσε ο ίδιος με την καθημερινή προσφορά του. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. «Ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο «φούρναρης της Κω», ο άνθρωπος που στήριξε έμπρακτα τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας που έφταναν στο νησί του, μοιράζοντας καθημερινά ψωμί, δεν είναι πια κοντά μας. Το μήνυμα που έστελνε καθημερινά εκείνος αποτελεί για εμάς φάρο που δείχνει σήμερα και θα δείχνει στο μέλλον τον δρόμο που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε πιστά, για να αντιμετωπίσουμε την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία. Πορευτήκαμε μαζί του στους δρόμους της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού», δήλωσε ο κ. Βίτσας.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να συνεχίσουμε το έργο του Διονύση Αρβανιτάκη, ακολουθώντας το φωτεινό και όμορφο παράδειγμα αυτού του καθημερινού ανθρώπου. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στους οικείους του».