301
H επίμαχη φωτογραφία που εξώθησε την Μεϊρέλες σε παραίτηση | instagram

Παραιτήθηκε η διευθύντρια της βραζιλιάνικης Vogue που πόζαρε με μαύρες «σκλάβες»

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2019, 17:01
H επίμαχη φωτογραφία που εξώθησε την Μεϊρέλες σε παραίτηση
|instagram

Παραιτήθηκε η διευθύντρια της βραζιλιάνικης Vogue που πόζαρε με μαύρες «σκλάβες»

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2019, 17:01

Σε παραίτηση εξωθήθηκε η διευθύντρια μόδας του περιοδικού Vogue Βραζιλίας εξαιτίας των φωτογραφιών που ανέβασε από το πάρτι των 50ών γενεθλίων της και οι οποίες παρέπεμπαν στην εποχή των σκλάβων και της δουλείας .

Μία από τις επίμαχες φωτογραφίες, η οποία έχει ήδη διαγραφεί από το Instagram, δείχνει την Ντονάτα Μεϊρέλες να κάθεται σε μια καρέκλα περιστοιχισμένη από δύο μαύρες γυναίκες με παραδοσιακές λευκές ενδυμασίες που συνδέονται με την εποχή της δουλείας καθώς οι σκλάβοι στα σπίτια της «χώρας του καφέ» φορούσαν λευκές στολές!

Η φωτογραφία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων καθώς χαρακτηρίστηκε «ρατσιστική» καθώς ακόμα και η καρέκλα την οποία επέλεξε η Μεϊρέλες, λένε οι επικριτές της, παρέπεμπε στην εποχή των δούλων καθώς πρόκειται για μια «cadeira de sinhá», έναν τύπο καρέκλας που χρησιμοποιούσαν οι δουλέμποροι.

Η διευθύντρια της Vogue ζήτησε συγγνώμη, αλλά αρνήθηκε ότι είχε πρόθεση να προκαλέσει με τις εν λόγω φωτογραφίες, οι οποίες αναρτήθηκαν για πρώτη φορά στο λογαριασμό του βραζιλιάνου δημοσιογράφου Φάμπιο Μπερνάντο στο Instagram.

H Μεϊρέλες έκανε το πάρτι της στην πολιτεία Μπάχια, την πολιτεία με το μεγαλύτερο ποσοστό μαύρων στη Βραζιλία.

«Οι μαύρες γυναίκες χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενα για να δημιουργήσουν μια εξωτική αίσθηση. Πρόκειται για κατάλοιπο της αποικιοκρατίας. Αυτό που έκανε ήταν να αναπαραστήσει μια εικόνα με τους λευκούς να είναι ανώτεροι και τους μαύρους να εμφανίζονται ως υπάνθρωποι» έγραψε η συγγραφέας Στεφανί Ριμπέιρο στη στήλη της στη βραζιλιάνικη έκδοση του περιοδικού Marie Claire.

«Η φωτογραφία σαφώς και δυστυχώς αναφέρεται στην Βραζιλία ως μια αυτοκρατορία και μια χώρα με στοιχεία δουλείας, όπου οι μαύροι είναι οι δούλοι και οι λευκοί τα αφεντικά» έγραψε ο χρήστης του Instagram Ρομπέρτο Σακιγιάμα. «Δεν βλέπω καμία αναφορά στην αφρο-βραζιλιάνικη κουλτούρα».

Η τηλεπαρουσιάστρια Ρίτα Μπατίστα επέκρινε την Μεϊρέλες ανεβάζοντας μια παρόμοια φωτογραφία που είχε τραβηχτεί το 1860 και δείχνει μια λευκή γυναίκα να κάθεται ανάμεσα σε δύο μαύρους σκλάβους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...