826
Η Τζάκι (αριστερά) και η αδελφή της, μαζί με την κόρη της Λι και τον σκύλο τους, το 1963, έξω από τον Λευκό Οίκο | Reuters

Απεβίωσε η Λι Ράτζιβιλ, η αδελφή που ζούσε στη σκιά της Τζάκι Κένεντι

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2019, 12:48
Η Τζάκι (αριστερά) και η αδελφή της, μαζί με την κόρη της Λι και τον σκύλο τους, το 1963, έξω από τον Λευκό Οίκο
|Reuters

Απεβίωσε η Λι Ράτζιβιλ, η αδελφή που ζούσε στη σκιά της Τζάκι Κένεντι

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2019, 12:48

Η Λι Ράτζιβιλ, η μικρότερη αδελφή της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Τζάκι Κένεντι, πέθανε στην οικία της στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 85 ετών.

Η Κάρολαϊν Λι Μπουβιέ γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1933 και σε όλη της την ζωή βρισκόταν στη σκιά της μεγάλης της αδελφής, η οποία θεωρούταν από τα αμερικανικά ΜΜΕ πιο μορφωμένη, πιο έξυπνη και πιο ικανή σε όλα.

Οι δυο τους δεν ήταν καθόλου αγαπημένες και ήρθαν σε ρήξη πολλές φορές, καθώς ανάμεσά τους υπήρξαν πλείστες ερωτικές μονομαχίες και αντιζηλίες, με τις (ανεπιβεβαίωτες) φήμες να λένε πως η Λι κοιμήθηκε μέχρι και με τον πρόεδρο Τζον Κένεντι, στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Ο ανωτέρω ισχυρισμός ήρθε από τον διάσημο αμερικανό συγγραφέα Γκορ Βιντάλ, επικαλούμενος συζήτησή του με τον εκδότη Μάικλ Κάνφιλντ, πρώτο σύζυγο της Λι.

Όπως ανεφέρε ο Κάνφιλντ, είναι κάτι που το παραδέχθηκε η ίδια η Λι μπροστά του, όταν τα δυο ζευγάρια είχαν πάει μαζί διακοπές στη νότια Γαλλία  – ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί και μπορεί πάντα να είναι κάτι που είπε η Λι προκειμένου να «πικάρει» τότε τον τέως σύζυγο της.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στην διαθήκη της η Τζάκι Κένεντι δεν άφησε τίποτα στην Λι, υποστηρίζοντας πως «όλη της τη ζωή της τής παρείχε όσα χρειάζονταν» -ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι που εξέλαβαν την κίνηση αυτή ως μια τελευταία πράξη αντεκδίκησης της Ζακλίν καθώς η Λι είχε… αρπάξει αρκετούς από τους εραστές της.

Γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα μαζί με την αδελφή της Τζάκι, τον Τζον Κένεντι και τον τότε σύζυγο της Στάνισλαβ Ράτζιβιλ, στο Παλμ Μπιτς το 1962 (Cecil Stoughton/JFK Library)

Το βιβλίο «The Fabulous Bouvier Sisters: The Tragic and Glamorous Lives of Jackie and Lee», από τους αμερικανούς συγγραφείς Σαμ Κάσνερ και Νάνσι Σένμπεργκ αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής των δύο αδελφών.

Οι δυο τους μεγάλωσαν έχοντας ως προορισμό να ενταχθούν μελλοντικά στα «μεγάλα σαλόνια» της κοσμικής ζωής των ΗΠΑ

Η μητέρα τους τις έγραψε σε ειδικά προπαρασκευαστικά σχολεία προκειμένου να μάθουν να στέκονται σωστά στο τραπέζι, να μιλούν σωστά και να κάνουν χρήσιμους φίλους.

Η Λι έγινε ανορεξική στα 12 της χρόνια και ξεκίνησε να καπνίζει σε μικρή ηλικία για να μην παχύνει ποτέ. Ήταν πιο όμορφη από την Τζάκι, ωστόσο η Τζάκι αποδείχθηκε εξυπνότερη μεγαλώνοντας.

Στην τηλεταινία «Laura», το 1968

Το 1953 η Λι παντρεύτηκε τον εκδότη Μάικλ Κάνφιλντ, κάνοντας τους προβολείς να στραφούν πάνω της, όμως μόλις για λίγο, καθώς ένα μήνα μετά η Τζάκι αρραβωνιάστηκε τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, γόνο γνωστής πολιτικής οικογενείας κι ανερχόμενο πολιτικό αστέρα.

Η πρώην κουνιάδα του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ ασχολήθηκε για λίγο με την υποκριτική, με την εσωτερική διακόσμηση, ενώ εργάστηκε και στις δημόσιες σχέσεις του μόδιστρου Τζόρτζιο Αρμάνι.

Πολύ συχνά στην πρώτη γραμμή των επιδείξεων υψηλής ραπτικής, η κομψή και κοσμική Λι ήταν, σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, φίλη πολλών διάσημων προσωπικοτήτων, όπως του καλλιτέχνη Άντι Γουόρχολ και του συγγραφέα Τρούμαν Καπότε – για’ αυτό άλλωστε και θεωρήθηκε ως μια «fashionista», ακόμα κι όταν ο όρος αυτός δεν είχε εφευρεθεί.

Η Λι Ράτζιβιλ παντρεύτηκε τρεις φορές, μεταξύ άλλων με τον πρίγκιπα πολωνικής καταγωγής Στάνισλαβ Ράτζιβιλ, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά.

Η Λι Ράτζιβιλ στη Νέα Υόρκη το 2002

Ο τελευταίος της σύζυγος, με τον οποίο χώρισαν, ήταν ο σκηνοθέτης και χορογράφος Χέρμπερτ Ρος.

Η Λι φέρεται να είχε σχέση για ένα μικρό διάστημα και με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Όπως αναφέρει το βιβλίο, ο δυο τους γνωρίστηκαν σε ένα κλαμπ του Λονδίνου ή του Μόντε Κάρλο.

Η Λι θεώρησε πως τα πούρα και τα χρήματα έδιναν στον Ωνάση άλλο αέρα, αν και δεν ήταν όμορφος, με το βιβλίο να αναφέρει πως ήταν τρελά ερωτευμένη με τον ελληνα Κροίσο.

Οι φήμες λένε ότι οι δυο τους σύναψαν σχέση το 1963, κάτι που δεν άρεσε στον Λευκό Οίκο καθώς ο Κένεντι προετοιμαζόταν για την προεκλογική εκστρατεία της δεύτερης θητείας του.

Οι δύο αδελφές στο ντοκιμαντέρ της Τζάκι Κένεντι «Asian Journey» («Ασιατικό Ταξίδι»), το 1962

Τότε, η Τζάκι δεν ήταν καθόλου καλά ψυχολογικά, έχοντας περάσει δύο καισαρικές και δύο αποβολές, ενώ χάνει και το μωρό της, τον μικρό Πάτρικ, που γεννήθηκε πρόωρα και πέθανε σχεδόν 48 ώρες μετά την γέννησή του.

«Γιατί δεν φέρνεις την αδελφή σου στο γιοτ «Χριστίνα» να ξεκουραστεί;», πρότεινε ο Ωνάσης στη Λι.

Εκεί, έδωσε στην Λι τρία διαμαντένια βραχιόλια ενώ στην Τζάκι ένα κολιέ με διαμάντια και ρουμπίνια.

Μετά την δολοφονία του Κένεντι, τον Νοέμβριο του 1963, η Τζάκι βρήκε παρηγοριά στην αγκαλιά του Ωνάση, παίρνοντας ταυτόχρονα την εκδίκησή της από την αδελφή της για τους τόσους άντρες που της είχε κλέψει μέσα από την αγκαλιά της.

Οι δυο αδελφές πάντως παρέμειναν αποξενωμένες μέχρι τον θάνατο της Τζάκι, το 1994.

Η Λι δεν προσκλήθηκε να μιλήσει ή να διαβάσει κάποιον επικήδειο στην κηδεία της αδελφής της και χρόνια μετά δήλωσε με πικρία στους συγγραφείς του βιβλίου: «Πάντα θα είμαστε αδερφές. Αλλά κάποτε ήμασταν και φίλες»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...