691
| REUTERS/Lisi Niesner

ΕΕ για Nord Stream: «Ισχυρή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση δολιοφθοράς ενεργειακές μας υποδομές

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 12:17
| REUTERS/Lisi Niesner

ΕΕ για Nord Stream: «Ισχυρή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση δολιοφθοράς ενεργειακές μας υποδομές

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 12:17

Σκόπιμη ενέργεια πίσω από τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 «βλέπουν» στις Βρυξέλλες, με διαδοχικές δηλώσεις τόσο από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για το διαφαινόμενο σαμποτάζ παραμονές των εγκαινίων νέου αγωγού που θα μεταφέρει νορβηγικό φυσικό αέριο στην Πολωνία, μειώνοντας έτσι την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα.

Οι διαρροές στους αγωγούς προκλήθηκαν από δολιοφθορά δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, «υποσχόμενη» ότι θα δοθεί η ισχυρότερη δυνατή απάντηση σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

«Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, τονίζοντας πως αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

«Ολες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια», ανέφερε από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους. Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενιαία απάντηση», διεμήνυσε ο κ. Μπορέλ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η  CIA είχε προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική.

«Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι», γράφει το Spiegel χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του. Στο ίδιο δημοσίευμα, μεταφέρεται η εκτίμηση του Βερολίνου ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».

Το σενάριο της δολιοφθοράς ενισχύεται και από τις αναφορές σουηδών σεισμολόγων για υποβρύχιες εκρήξεις κοντά στους αγωγούς. Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Σουηδίας, SVT, μετέδωσε ότι οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις κοντά στους αγωγούς Nord Stream τις τελευταίες 36 ώρες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν εκρήξεις», δήλωσε την Τρίτη ο Μπγιορν Λουντ του Εθνικού Κέντρου Σεισμολογίας της Σουηδίας.

Αλλά και η υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών της Δανίας ανέφερε ότι οι δύο δονήσεις που καταγράφηκαν τη νύχτα της Δευτέρας (η πρώτη στις 00.03 GMT, μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη, πέντε ώρες αργότερα, 2,1 Ρίχτερ) από σεισμογραφικούς σταθμούς στη Δανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, παρέπεμπαν περισσότερο σε εκρήξεις παρά σε σεισμούς.

Σύμφωνα με τον Λουντ, ο οποίος εργάζεται στο Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο του Πανεπιστημίου της Ουψάλας, η δεύτερη έκρηξη ήταν ισχυρότερη και αντιστοιχούσε σε πυροδότηση 100 κιλών δυναμίτη. Τα στοιχεία που συνέλεξε ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του από άλλες σκανδιναβικές χώρες δείχνουν ότι οι εκρήξεις έγιναν στο νερό και όχι στον βραχώδη πυθμένα της θάλασσας.

«Αυτό δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία διότι δεν ήταν στην επικράτειά μας. Πρόκειται για ένα διεθνές περιστατικό», σημείωσε από την πλευρά της η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Οπως είπε, ο αμερικανός ομόλογός της, Αντονι Μπλίνκεν,  προσέφερε τη συνδρομή των αμερικανικών υπηρεσιών για να βρεθεί τι ακριβώς συνέβη.

Τόσο η Σουηδία, όσο και η Δανία απέδωσαν την Τρίτη τις μεγάλες διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα σε σκόπιμες ενέργειες δολιοφθοράς στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) τους.

Οι εκρήξεις στους Nord Stream 1 και 2 δεν αποτελούν άμεση στρατιωτική απειλή ούτε συνιστούν επίθεση στη Σουηδία ή τη Δανία, διευκρίνισαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών. Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες και όχι σε ατύχημα.

Για ρωσική προβοκάτσια έσπευσε να μιλήσει η Βαρσοβία: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υψηλών διεθνώς πιέσεων», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Μαρσίν Πρσζιντάτς, για να συμπληρώσει: «Δυστυχώς ο εξ ανατολών γείτονάς μας ακολουθεί συνεχώς πολιτική προκλήσεων».

«Εξαιρετικά ανήσυχη» για τις διαρροές δήλωσε η Μόσχα. «Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δεν απέκλεισε το σαμποτάζ. «Καμιά εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...