391
Στύλος ηλεκτροδότησης έχει καταρρεύσει στην πόλη Πινάρ ντελ Ρίο της Κούβας μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ιαν | REUTERS/Alexandre Meneghini

Εσπειρε την καταστροφή στην Κούβα ο κυκλώνας Ιαν

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 10:13
Στύλος ηλεκτροδότησης έχει καταρρεύσει στην πόλη Πινάρ ντελ Ρίο της Κούβας μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ιαν
|REUTERS/Alexandre Meneghini

Εσπειρε την καταστροφή στην Κούβα ο κυκλώνας Ιαν

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 10:13

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Κούβας κατέρρευσε αργά το βράδυ της Τρίτης και ολόκληρη η νήσος της Καραϊβικής έμεινε χωρίς ρεύμα μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ιαν, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο δυτικό τμήμα της χώρας, φέρνοντας σφοδρούς ανέμους με ταχύτητα 201 χλμ. την ώρα, βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Ο Λάσαρο Γκέρα, τεχνικός διευθυντής της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της Κούβας, εξήγησε ότι η βλάβη στο εθνικό σύστημα διανομής, που εν μέρει οφείλεται στο ακραίο καιρικό φαινόμενο, οδήγησε στη διακοπή της παροχής.

Εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να αποκατασταθεί η λειτουργία του δικτύου.

Ο κυκλώνας σάρωσε τις δυτικές επαρχίες της Κούβας, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι λόγω της έγκαιρης προειδοποίησης και προετοιμασίας των κατοίκων, αλλά έσπειρε την καταστροφή, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες.

Το «μάτι» του Ιαν «αγγίζει» τις ακτές της Κούβας (δορυφορική φωτογραφία) – National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)/Handout via REUTERS

«Ο κυκλώνας Ιαν απομακρύνεται από την εθνική επικράτεια αλλά οι καταστροφικές συνέπειές του επιμένουν», ανέφερε νωρίτερα μέσω Twitter η κουβανική Πολιτική Προστασία, καλώντας τους πολίτες να επαγρυπνούν, παρά το πέρασμά του. Το «μάτι» του κυκλώνα βγήκε από την επικράτεια της Κούβας χθες στις 09:50 (τοπική ώρα· στις 18:50 ώρα Ελλάδας) κοντά στο Πουέρτο Εσπεράνσα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Κούβας (INSMET).

Δύο κάτοικοι του Πορτ Σάρλοτ στη Φλόριντα θωρακίζουν το σπίτι τους – REUTERS/Marco Bello

Το αμερικανικό κέντρο τυφώνων/κυκλώνων (NHC) προειδοποίησε με έκτακτο δελτίο του χθες στις 17:00 (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) ότι ο κυκλώνας Κατηγορίας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον αναμενόταν να φθάσει απειλητικός στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, όντας «εξαιρετικά επικίνδυνος», το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα, μεσημέρι της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Στην πορεία προς τη Φλόριντα, ο Ιαν αναβαθμίστηκε στην Κατηγορία 4 της κλίμακας που μετρά την ισχύ των ανέμων, οι οποίοι πλέον φτάνουν τα 220 χλμ. την ώρα.

Κάποιοι θαρραλέοι παίζουν με τα κύματα που έχουν κατακλύσει την προμενάδα στο Κι Γουέστ της Φλόριντα, πριν καταφθάσει ο Ιαν – Gwen Filosa/via REUTERS

Χιλιάδες κάτοικοι στις ακτές της Φλόριντα έχουν ήδη αποχωρήσει από τα σπίτια τους με κατεύθυνση την ενδοχώρα.

Η πινακίδα δείχνει τον δρόμο σε όσους απομακρύνονται από την πορεία του Ιαν στη Φλόριντα – REUTERS/Marco Bello

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...