1103
Εντονοι κυματισμοί που προκλήθηκαν από υποθαλάσσια έκρηξη στον Nord Stream 2, στα ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ | Danish Defence Command/Forsvaret Ritzau Scanpix/via REUTERS

Μα γιατί να επιτεθούν οι Ρώσοι στους δικούς τους Nord Stream;

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 11:29
Εντονοι κυματισμοί που προκλήθηκαν από υποθαλάσσια έκρηξη στον Nord Stream 2, στα ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ
|Danish Defence Command/Forsvaret Ritzau Scanpix/via REUTERS

Μα γιατί να επιτεθούν οι Ρώσοι στους δικούς τους Nord Stream;

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 11:29

Οι τρεις σχεδόν ταυτόχρονες διαρροές στους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική την Τρίτη οφείλονται σε εκρήξεις, όπως διαπίστωσαν σεισμογραφικά ινστιτούτα της Σουηδίας και της Δανίας και θεωρούνται αποτέλεσμα δολιοφθοράς, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από τη Ρωσία.

Το ποιος ευθύνεται για το σαμποτάζ ίσως δεν το μάθουμε ποτέ, εξηγεί ο Guardian. Ομως, επί της ουσίας, η πράξη αυτή έχει περιορισμένο αντίκτυπο στα ενεργειακά δεδομένα της ευρωπαϊκής ηπείρου, καθώς ο μεν Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ ο Nord Stream 1 ήταν κλειστός «για επισκευές» εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

Εκτός αυτού όμως, τα χτυπήματα σημειώθηκαν λίγο έξω από τη γραμμή των 12 μιλίων της Δανίας και της Σουηδίας, δηλαδή εκτός εθνικών χωρικών υδάτων μίας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Η σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Αν Λίντε, δήλωσε ότι «αυτό δεν συνιστά επίθεση στη Σουηδία διότι δεν ήταν στην επικράτειά μας. Πρόκειται για ένα διεθνές περιστατικό».

Οι αναλυτές προσπαθούν να μαντέψουν πώς έγιναν οι επιθέσεις στους αγωγούς. Οπως σημειώνει ο Guardian, το σενάριο να προκάλεσε τις ζημιές κάποιο υποβρύχιο είναι μάλλον απίθανο, διότι το βάθος των υδάτων στη Βαλτική σπάνια ξεπερνά τα 100 μέτρα και οι γύρω χώρες θα το εντόπιζαν. Αντίθετα, θα ήταν πολύ πιο πιθανό στον Ατλαντικό πχ, όπου το μέσο βάθος ξεπερνά τα 3.500 μέτρα. Αλλωστε, καμία από τις εμπλεκόμενες χώρες δεν μίλησε για υποβρύχια.

Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής θεωρεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι νάρκες που άφησε στα σημεία ένα διερχόμενο πλοίο, καμουφλαρισμένο ως εμπορικό, πριν ημέρες ή εβδομάδες, οι οποίες εξερράγησαν την Τρίτη. Είναι μία επιχείρηση που δεν θεωρείται δύσκολη για τα στρατιωτικά δεδομένα των Ρώσων.

Οι σεισμοί που κατέγραψε γερμανικό ινστιτούτο τη στιγμή των δύο από τις τρεις εκρήξεις στη Βαλτική – German Centre for Georesearch/Handout via REUTERS

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγωγοί είναι ρωσικών συμφερόντων, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. To 51% του Nord Stream 1 ανήκει στη ρωσική Gazprom που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ο Nord Stream 2 ανήκει σε μία ελβετική θυγατρική της ίδιας εταιρείας. Ετσι, μία επίθεση στους δύο αγωγούς δεν είναι λόγος για να απαντήσει στρατιωτικά το ΝΑΤΟ και η Δύση.

Οι δύο αγωγοί είναι καλά σχεδιασμένοι και θωρακισμένοι. Κάθε τμήμα του Nord Stream 1, σύμφωνα με την εταιρεία, προστατεύεται από εξωτερικό ατσάλινο περίβλημα πάχους 27-41 χιλιοστών, το οποίο με τη σειρά του βρίσκεται μέσα σε τσιμεντένιο περίβλημα πάχους 60-110 χιλιοστών.

Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν σεισμό 2,3 Ρίχτερ τη στιγμή μίας από τις εκρήξεις, η οποία αντιστοιχεί σε έκρηξη μίας ισχυρής βόμβας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κρεμλίνο πάντως, τουλάχιστον επισήμως, δήλωσε ότι «το ζήτημα αφορά την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου» και ότι το θεωρεί πολύ σοβαρό.

Το περιστατικό θυμίζει μία σειρά από επιθέσεις σε τάνκερ διαφόρων εθνικοτήτων στον Περσικό Κόλπο, πριν τρία χρόνια, οι οποίες ήταν εκρήξεις με τορπίλες ή νάρκες μικρής ισχύος που φάνηκε πως στόχευαν περισσότερο στο να προκαλέσουν τον φόβο και όχι σοβαρές ζημιές.

Ο αναλυτής του Guardian πάντως, στην ανάλυσή του, δεν φαίνεται να πιστεύει ότι η Ρωσία «θα τολμούσε» να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με επιθέσεις στους αγωγούς, τη στιγμή που τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά για αυτήν στην Ουκρανία.

«Οι αγωγοί ίσως αχρηστεύθηκαν για πάντα», λένε οι Γερμανοί

Οι τρεις υποθαλάσσιοι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 της Βαλτικής Θάλασσας θα μπορούσαν να «αχρηστευτούν δια πάντα» ύστερα από τις εκρήξεις της Τρίτης, οι οποίες θεωρήθηκαν πράξεις δολιοφθοράς τόσο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ όσο και από τη Ρωσία, έγραψε από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη τις γερμανικές Αρχές ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν οι διαρροές στους δύο αγωγούς δεν επισκευασθούν σύντομα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στο εσωτερικό τους και θα προκαλέσει οξείδωση, ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα.

Το Βερολίνο επέμεινε, άλλωστε, ότι δεν έχει λόγους να πιστεύει πως το πρόβλημα στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 οφείλεται σε φυσικά αίτια, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χεμπεστράιτ.

Ο Χεμπεστράιτ διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η ζημιά στους αγωγούς δεν έχει επίδραση στην προμήθεια φυσικού αερίου της Γερμανίας, καθώς η ροή από τον Nord Stream 1 έχει σταματήσει εδώ και εβδομάδες, ενώ ο Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ –ο τελευταίος ολοκληρώθηκε πέρυσι αλλά το έργο σταμάτησε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για το περιστατικό και τις πιθανές συνέπειες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Στο υπουργείο Εξωτερικών έχει συσταθεί ήδη ομάδα διαχείρισης κρίσεων για το ζήτημα, ενώ έχει ενταθεί η φύλαξη στα γερμανικά χωρικά ύδατα και έχει ζητηθεί από τα αντίστοιχα κρατίδια η εντατικοποίηση της φύλαξης των παράκτιων περιοχών στη Βόρεια και στη Βαλτική Θάλασσα, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Οι συνθήκες αυτού του ανησυχητικού γεγονότος πρέπει να διευκρινιστούν γρήγορα και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Η υποτιθέμενη πράξη δολιοφθοράς στους αγωγούς μας δείχνει για άλλη μία φορά πόσο εξαρτημένοι είμαστε από κρίσιμες υποδομές – συμπεριλαμβανομένου και του νερού», δήλωσε η υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την σουηδική κυβέρνηση, προκειμένου να προσφέρει τη συνδρομή του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στις έρευνες.

Ζαχάροβα εναντίον Μπάιντεν: Πες μας αν οι ΗΠΑ προκάλεσαν τη ζημιά στους Nord Stream

Ο Τζο Μπάιντεν «πρέπει να απαντήσει» αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, απαίτησε σήμερα η Ρωσία, με το Κρεμλίνο να επισημαίνει «τα τεράστια κέρδη» που αποκομίζουν αμερικανικές εταιρείες από αυτό το συμβάν στις αγορές.

«Ο αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη σε δήλωση του Μπάιντεν στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ουάσινγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2 αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.

«Αν η Ρωσία εισβάλει (στην Ουκρανία), τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στις 7 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σήμερα, η Ζαχάροβα τόνισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος «πρέπει να είναι υπεύθυνος για τα λόγια του. Η Ευρώπη πρέπει να μάθει την αλήθεια», πρόσθεσε, ενώ τα αίτια των διαρροών που εντοπίστηκαν στους Nord Stream 1 και 2 είναι ακόμη άγνωστα.

Νωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι είναι «βλακώδεις και παράλογες» οι υποψίες ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις διαρροές, αφού το Κίεβο κατήγγειλε «μια προσχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση» από τη Ρωσία εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών.

«Βλέπουμε την υστερική αντίδραση των Πολωνών (και) τα τεράστια κέρδη των αμερικανών προμηθευτών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που έχουν πολλαπλασιάσει τις προμήθειές τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...