221
Εντονοι κυματισμοί που προκλήθηκαν από υποθαλάσσια έκρηξη στον Nord Stream 2, στα ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ | Danish Defence Command/Forsvaret Ritzau Scanpix/via REUTERS

Ουψάλα: Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν εκρήξεις στους δύο αγωγούς Νord Stream

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 17:20
Εντονοι κυματισμοί που προκλήθηκαν από υποθαλάσσια έκρηξη στον Nord Stream 2, στα ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ
|Danish Defence Command/Forsvaret Ritzau Scanpix/via REUTERS

Ουψάλα: Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν εκρήξεις στους δύο αγωγούς Νord Stream

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 17:20

Σεισμογράφοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν την Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, όπως ανέφερε την Τρίτη το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», είπε ο σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ στη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT.

Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις την Τρίτη.

Ο σεισμογράφος δεν είχε καταγράψει απολύτως τίποτα μέχρι τις 02.03 τα ξημερώματα της Τρίτης, τοπική ώρα, όταν εμφανίστηκε μια αιχμή που αντιπροσώπευε μια δόνηση και ακολούθησε μια συνεχόμενη κυματομορφή. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στις 17.00 το απόγευμα.

Ο αγωγός Nord Stream 2 παρουσίασε πτώση της πίεσης την Δευτέρα και λίγες ώρες αργότερα το ίδιο συνέβη και στον αγωγό Nord Stream 1, που ακολουθεί μια σχεδόν παράλληλη πορεία κάτω από τη Βαλτική.

Το GFZ απέφυγε να εικάσει αν οι ενδείξεις αυτές συνδέονται με τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς κοντά στο νησί Μπόρνχολμ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μεγάλες φυσαλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας πάνω από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Οι φυσαλίδες φτάνουν σε διάμετρο από 200 έως και 1.000 μέτρα.

«Η μεγαλύτερη φτάνει το ένα χιλιόμετρο. Η μικρότερη σχηματίζει έναν κύκλο (διαμέτρου) 200 μέτρων», εξήγησε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News