1182
Ο Προκόπης Παυλόπουλος καλείται να δώσει σολομώντειο λύση | INTIMEnews

Δικαιοσύνη: Tι πρέπει να (μην) κάνει ο Παυλόπουλος

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2019, 11:34
Ο Προκόπης Παυλόπουλος καλείται να δώσει σολομώντειο λύση
|INTIMEnews

Δικαιοσύνη: Tι πρέπει να (μην) κάνει ο Παυλόπουλος

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2019, 11:34

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε αναπόφευκτα στη μέση του προεκλογικού μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή τη φορά για το ακανθώδες θέμα της ανεξαρτησίας και των αλλαγών που δρομολογούνται στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Το ζήτημα ότι, όπως επισημαίνουν συνταγματολόγοι, στις μεθοδεύσεις του Μαξίμου ενυπάρχει «καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος» (εδώ), έχει βάλει τον Προκόπη Παυλόπουλο στο πλαίσιο μιας ευθύνης την οποία έχει εκ της θέσεώς του αλλά σπανίως του ζητάται: καλείται να (μην) υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα διοριστούν, μεταξύ άλλων, οι αντικαταστάτες της Ξένης Δημητρίου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και του Βασίλειου Πέππα στην προεδρία του ανώτατου δικαστηρίου –οι θητείες τους λήγουν στις 30 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές κάλπες και ενώ ήδη ο Πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί ότι η κυβέρνησή του έχει απολέσει τη λαϊκή νομιμοποίηση.

Ουσιαστικά ο κ. Παυλόπουλος καλείται να δώσει μια σολομώντειο λύση και ήδη από την Πέμπτη υπήρξαν διαρροές και δημοσιεύματα περί παρέμβασής του. Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις που η Προεδρία υποχρεώθηκε να προβεί –μέσω πηγών– σε διάψευση των δημοσιευμάτων περί παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ομως η διάψευση δεν έλυσε το πρόβλημα. Οι φωνές που καλούν τον κ. Παυλόπουλο να μη βάλει την υπογραφή του σε Προεδρικό Διάταγμα για τον ορισμό Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου –ως ένα τελευταίο ανάχωμα στην επιχείρηση του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει στις αλλαγές στη ηγεσία της Δικαιοσύνης παραμονές εθνικών εκλογών– πολλαπλασιάζονται.

Τελευταίος παρενέβη με άρθρο του στον «Φιλελεύθερο» της Παρασκευής (εδώ) ο συνταγματολόγος και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, προτρέποντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διασφαλίσει την εφαρμογή του Συντάγματος και να προστατεύσει το κύρος της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, με την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προς τη Νέα Δημοκρατία (εδώ) περί εξεύρεσης συναινετικής λύσης στο ζήτημα, «η κυβέρνηση συνομολόγησε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα αρμοδιότητας και νομιμοποίησης του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου. Αντί όμως να δηλώσει απλά ότι η απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, η οποία καλό θα ήταν να λάβει υπόψη της τις συναινέσεις που είχαν διαμορφωθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων, πρότεινε να παραβιασθεί το Σύνταγμα με ωμό και πανηγυρικό τρόπο μέσω της συνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως προς τα πρόσωπα του νέου προέδρου και του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

«Μετά την κυβερνητική επιστολή και την (αυτονόητη) αρνητική απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  «είναι πλέον προφανές ότι όλα τα δήθεν θεσμικά επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι ψευδή και εικονικά. Είναι επίσης προφανές ότι η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη το θεσμικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε, προσπάθησε να διαφύγει με την πρόταση για δικομματική συναίνεση που δεν μπορούσε να γίνει δεκτή».

Πρόκειται όμως, υπογραμμίζει, για υποκριτική στάση που προσβάλλει «τη Δικαιοσύνη και προσωπικά τους άξιους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που συγκέντρωσαν ευρύτερη συναίνεση κατά τη φάση της προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Βενιζέλος τονίζει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πλέον «θεσμική υποχρέωση να μη συμπράξει σε μεθοδεύσεις, αλλά να διασφαλίσει την εφαρμογή του Συντάγματος και να προστατεύσει το κύρος της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της».

Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα για το τι θα πράξει ο κ. Παυλόπουλος παραμένει. Και όλα αυτά σε έναν προεκλογικό καβγά και ένα παιχνίδι ημερομηνιών. Από τη ΝΔ υποψιάζονται και δικαίως ότι ενώ ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει εκλογές στις 30 Ιουνίου, άλλαξε γνώμη όταν διαπίστωσε ότι δεν θα προλάβει να κάνει τις αλλαγές που θέλει στους ανώτατους δικαστές και εφηύρε το επιχείρημα με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις για να μεταθέσει τις εθνικές κάλπες στη «βολική» 7η Ιουλίου (εδώ). Από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνουν ότι δεν πρέπει να μείνει ακέφαλη η ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά από τη ΝΔ τους υπενθυμίζουν (εδώ) ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφήσει επί πέντε μήνες τη χώρα χωρίς πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν θα παραιτηθούν τις επόμενες μέρες, ώστε να χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.

Πρόθεση επίσης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να μην υπογράψει κανέναν διορισμό ως τη λήξη της θητείας των νυν ανωτάτων δικαστικών, στις 30 Ιουνίου. Το ίδιο, άλλωστε, είχε πράξει και το 2016, αναμένοντας την αποχώρηση της τότε Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, για να υπογράψει το διάταγμα αντικατάστασής της από την κυρία Δημητρίου.

Καθοριστικό ρόλο εκτιμάται ότι θα έχει για την έκβαση του θέματος η ίδια η διάλυση της Βουλής και αυτό διότι, άπαξ και διαλυθεί στις 11 Ιουνίου και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους διορισμούς στον Αρειο Πάγο.

Τις πιέσεις που ασκούνται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναδεικνύει -σε έντονα προεκλογικούς τόνους- η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο πρωτοσέλιδο της Παρασκευής.

Πρώτη φορά, τονίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, «γίνεται προσπάθεια να τιναχτεί στον αέρα μια συνταγματικά νόμιμη διαδικασία, που ασκείται στο πλαίσιο των καθηκόντων της κυβέρνησης», και ακολούθως προβαίνει σε επικίνδυνες προβλέψεις περί ζοφερού μέλλοντος για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όταν πέσει από την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ, συνεχίζει το δημοσίευμα της «ΕΦ. ΣΥΝ», «περιφρονεί ακόμη και τον νόμο Καστανίδη που έχει ψηφίσει, αλλά και το άρθρο 90 του Συντάγματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη δημόσια παραδοχή δικών της στελεχών πως προφανώς το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό, επιμένουν να μιλούν για αντισυνταγματικότητα, επικαλούμενοι μάλιστα τον Κώδικα δημοσίων υπαλλήλων περί προεκλογικών προσλήψεων, εξομοιώνοντας τις επιλογές των ανώτατων δικαστικών, που έχουν ολοκληρωθεί από τις 15 Μαΐου, με ‘προεκλογικές προσλήψεις’».

Οργή της Ενωσης Εισαγγελέων: «Δεν είμαστε ιδιοκτησία κανενός»

Οργισμένη εν τω μεταξύ ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελευθέριου Μιχαηλίδη, για τον πολιτικό καβγά που έχει ξεσπάσει με αφορμή την επιλογή των προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.

«Δεν είμαστε ιδιοκτησία και υποχείρια κανενός», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ο News 24/7 88,6 και αφού σημείωσε πως η Βουλή δεν έχει διαλυθεί και η χώρα δεν βρίσκεται επισήμως σε προεκλογική περίοδο, υπενθύμισε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων έχει επιλέξει τους υποψηφίους και κανείς τότε δεν είπε κάτι για την λήξη της θητείας τους. «Τώρα όμως το επικαλούνται», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Οπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, από τη στιγμή που δεν έχει διαλυθεί η Βουλή, ο μόνος τρόπος είναι να ακολουθήσει η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία στη συνέχεια θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα.

“Οι συνταγματολόγοι λένε ότι δεν είναι παράνομο αλλά δεν είναι ηθικό. Δηλαδή είναι ανήθικο;» αναρωτήθηκε και επανέλαβε πως αποτελεί προσβολή για τη Δικαιοσύνη, η εκάστοτε κυβέρνηση να πιστεύει ότι “είμαστε ιδιοκτησία τους και υποχείριά τους.

«Είναι πολύ λυπηρό να λένε μην βγάζετε τώρα, θα βάλουμε τους δικούς μας. Εχουμε ένα Σύνταγμα που οφείλουν να το σεβαστούν όλοι», υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος μιλά για απαξιωτική για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από την παρούσα κυβέρνηση ή την επόμενη λόγω της αναγγελθείσας προκήρυξης πρόωρων εκλογών και  καλεί τους εκπροσώπους του πολιτικού αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου να παύσουν να προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...