1163
Ο Αλ. Τσίπρας όταν ανακοίνωνε εκλογές άμεσα. Επειτα το «άμεσα» έγινε «στις 7 Ιουλίου». Διότι υπάρχουν «πολλά» να τακτοποιηθούν και δεν προλαβαίνει νωρίτερα... | SOOC

Γιατί ο Τσίπρας μεθοδεύει την μετάθεση κατά μία εβδομάδα των εκλογών

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2019, 10:50
Ο Αλ. Τσίπρας όταν ανακοίνωνε εκλογές άμεσα. Επειτα το «άμεσα» έγινε «στις 7 Ιουλίου». Διότι υπάρχουν «πολλά» να τακτοποιηθούν και δεν προλαβαίνει νωρίτερα...
|SOOC

Γιατί ο Τσίπρας μεθοδεύει την μετάθεση κατά μία εβδομάδα των εκλογών

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2019, 10:50

Είκοσι τέσσερις ώρες. Τόσο διήρκεσε η χιλιοτραγουδισμένη επίδειξη «ευθύνης απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τη Δευτέρα, μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε με στόμφο ότι «δεν επιλέξαμε τελικά να σφυρίξουμε κλέφτικα προς το αποτέλεσμα» και ότι «αποφάσισα να επισπεύσω τις εθνικές εκλογές, ως απόδειξη σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά και στα μηνύματα των πολιτών».

Διότι τελικά, σε αυτές τις 24 ώρες που μεσολάβησαν από τη Δευτέρα, επομένη της συντριβής στις ευρωεκλογές από τη ΝΔ, στην Τρίτη των ανακοινώσεων Τζανακόπουλου για εκλογές στις 7 Ιουλίου (εδώ), άλλαξαν πολλά.

Από το «θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών» (και άρα με βάση τις συνταγματικές επιταγές θα οδηγούμασταν σε εκλογές στις 30 Ιουνίου), βρεθήκαμε στο «εκλογές στις 7 Ιουλίου».

Από εκεί που ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα πάει το ίδιο βράδυ της 2ας Ιουνίου στον Προκόπη Παυλόπουλο, τώρα θα πάει, λέει, στις 10 Ιουνίου ώστε να επικαλεστεί εθνικό ζήτημα και οι κάλπες να στηθούν στις 7 του επόμενου μήνα.

Γιατί αυτή η παράταση;

Επισήμως, για χάρη μερικών εκατοντάδων μαθητών που θα δώσουν ειδικά μαθήματα (Μουσική και Ιταλικά), για να μην «διαταραχθούν» οι Πανελλαδικές που στις 30 Ιουνίου ήδη θα βρίσκονται στις τελευταίες ημέρες τους.

Ομως αυτό το επιχείρημα είναι σχεδόν αστείο. Και το αποδομεί με το χαρακτηριστικό του στιλ στα «Νέα» της Τετάρτης ο Γιώργος Παπαχρήστος:

«Ας δούμε λοιπόν το παραμύθι που έστησαν για να ακυρώσουν τις εκλογές στις 30 Ιουνίου και να τις μεταθέσουν στις 7 Ιουλίου, ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά η αποχή θα βλάψει τη ΝουΔου του Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, για την Παρασκευή 28 Ιουνίου είναι προγραμματισμένος ο Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, για το Σάββατο 29 Ιουνίου η Μουσική Αντίληψη και Γνώση και για την 1η Ιουλίου η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία. Και υπάρχει και ένα ακόμη μάθημα, στην κατηγορία των Ειδικών Μαθημάτων, τα Ιταλικά, στο οποίο τα παιδιά θα κληθούν να εξεταστούν την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Για τους μαθητές που εξετάζονται την 1η και τη 2α Ιουλίου, όπως είναι φυσικό και λογικό, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα – δεν ενοχλούνται καν από τις εκλογές, αν αυτές πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου. Μπορούν κανονικά να δώσουν τις εξετάσεις τους, οι εκλογές θα έχουν τελειώσει. Φυσικά ούτε και για τους μαθητές που εξετάζονται την Παρασκευή 28 Ιουνίου τίθεται θέμα. Προσέρχονται κανονικά στα εξεταστικά τους κέντρα, εξετάζονται και τελειώνει το πράγμα. Αν υπάρχει, που δεν νομίζω να υπάρχει, ζήτημα, είναι για τους υποψηφίους που θα εξεταστούν το Σάββατο στις 29 Ιουνίου. Ωραία. Πόσες αίθουσες ενός σχολείου χρησιμοποιούνται ως εκλογικά κέντρα; Μία; Δύο; Τρεις; Ολόκληρο το υπόλοιπο σχολείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση των παιδιών. Οσο για εξεταστικά κέντρα; Ενα στην έδρα καθεμιάς των δεκατριών περιφερειών της χώρας, και αν! Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, όπου τα δύο πανεπιστήμια, το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ, διαθέτουν από ένα τμήμα, υπάρχουν δύο εξεταστικά κέντρα!!! Η δε διάρκεια εξέτασης των παιδιών στο ειδικό μάθημα Μουσική Αντίληψη και Γνώση, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, είναι 30 λεπτά! Μόνο!

Πώς είναι δυνατόν να αναβάλλονται κατά μία εβδομάδα οι εθνικές εκλογές, υποβάλλοντας σε τέτοια δοκιμασία τη χώρα και τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων για κάτι τόσο απλό, όπως είναι το συγκεκριμένο; Δεν θα μπορούσε, ας πούμε, ακόμη και να αναβληθεί για την Τρίτη ή την Τετάρτη η συγκεκριμένη εξέταση;»

Ανεπισήμως, λοιπόν, ακούγονται πολλά για τη μεθόδευση του Μαξίμου για παράταση κατά μία εβδομάδα των εκλογών.

Πρώτον, αποφασίστηκε με βάση τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κλειστή σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου τη Δευτέρα, το συμπέρασμα ήταν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί ένα ικανό σχέδιο αντεπίθεσης και ότι μια εβδομάδα περισσότερη είναι απαραίτητη για να υπάρξει απόσταση από τη συντριβή και τα ψυχολογικά απόνερα της 26ης Μαΐου. Επίσης κάποιοι εκτίμησαν ότι επειδή 1η Ιουλίου ξεκινούν οι άδειες μπορεί να υπάρξει αποχή από τους ψηφοφόρους της ΝΔ στις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Και άλλοι εκτίμησαν ότι η επέτειος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου ’15 μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, αφορά τις προθέσεις της απερχόμενης κυβέρνησης να προλάβει να διορίσει συγκεκριμένα πρόσωπα στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης –εξ ου και οι έντονες διαμαρτυρίες της ΝΔ τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Δένδια (εδώ), όσο και με επίσημη ανακοίνωση (εδώ). Ως γνωστόν οι θητείες της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασίλειου Πέππα λήγουν στις 30 Ιουνίου.

Προκειμένου μάλιστα η κυβέρνηση να μπορεί να διορίσει τους ανώτατους δικαστικούς της αρεσκείας της θα προχωρήσει σε έναν ακόμη «ελιγμό». Δεν θα παραιτηθεί! Μολονότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν ως απάντηση στην ήττα στις ευρωεκλογές, κάτι που σημαίνει ότι οφείλει να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, αυτό δεν θα γίνει. Ο κ. Τσίπρας θα επικαλεστεί ένα «ζήτημα εθνικής σημασίας» για να «πείσει» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές χωρίς να παραιτηθεί η κυβέρνηση!

Χαρακτηριστικά τα όσα παρατήρησε ο συνταγματολόγος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ:

«Ο Πρωθυπουργός το βράδυ των ευρωεκλογών είπε ότι πάει σε βουλευτικές λόγω της ήττας, όχι λόγω εθνικού θέματος. Σε αυτήν την περίπτωση παραιτείται και πάμε με υπηρεσιακή. Το λέει το Σύνταγμα. Αν προβάλει εθνικό θέμα, όπως πολλές φορές έχει προβληθεί προσχηματικά, επαναλαμβάνει κάτι αλλά αντιφάσκοντας με τον εαυτό του σε μια ημέρα μέσα. Υπάρχει μια σαφής παραβίαση του Συντάγματος».

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει επιλογή των ανώτατων δικαστικών για να τον ακολουθούν όταν θα είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

«Προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος»

Επίσης αποκαλυπτικά τα όσα δήλωσε στην «Καθημερινή» ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  Αντώνης Μανιτάκης:

«Σχετικά με το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να προβεί σε επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η απόφασή της αυτή, εάν συντελεστεί, αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος. Τούτο διότι, μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Μπορεί η χώρα να μην μπήκε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά όμως αυτή έχει αρχίσει. Εχει χάσει δηλαδή η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη».

Επιπλέον, στη δήλωσή του στην «Καθημερινή», ο κ. Μανιτάκης έθιξε και το συνταγματικό ζήτημα σχετικά με το ποια κυβέρνηση –η παρούσα ή μία υπηρεσιακή– θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. «Για να τις διενεργήσει η παρούσα», εξήγησε, «θα πρέπει σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος να επικαλεστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Η κυβέρνηση όμως στις δηλώσεις που έκανε προκηρύσσει εκλογές χωρίς να επικαλεστεί τέτοιο λόγο. Στην προκειμένη περίπτωση, μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να κυβερνά, οφείλει να παραιτηθεί και να διοριστεί μια υπηρεσιακή, όπως έγινε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτό είναι το συνταγματικά επιβεβλημένο και κοινοβουλευτικά ορθό».

Η ειρωνεία είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξελέγη υποσχόμενος ότι θα είναι «κάθε λέξη του Συντάγματος»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...