300
Ο Αλ. Τσίπρας βγαίνει από το παραβάν. Φταίμε εμείς που δεν μασήσαμε και που το σανό δεν ήταν επαρκώς επεξεργασμένο | REUTERS/Costas Baltas

Για όλα φταίει το σανό

Ο Αλ. Τσίπρας βγαίνει από το παραβάν. Φταίμε εμείς που δεν μασήσαμε και που το σανό δεν ήταν επαρκώς επεξεργασμένο
|REUTERS/Costas Baltas

Για όλα φταίει το σανό

Είναι συνηθισμένη ανθρώπινη αντίδραση να μη θέλει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη μιας αρνητικής εξέλιξης. Στους δε πολιτικούς οργανισμούς το ζήτημα είναι συνηθέστερο. Η ανάγνωση ενός εκλογικού αποτελέσματος καταλήγει συχνά στις πιο σύνθετες ερμηνείες, όπου η ευθύνη χάνεται στους δαιδαλώδεις συλλογισμούς και όχι στις πιο απλές-προφανείς εξηγήσεις που καταλήγουν να έχουν συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο.

Χαρακτηριστική περίπτωση η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν στον Τύπο αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να υπάρξει νέα σύνθεση του επικοινωνιακού επιτελείου, ενόψει των εθνικών εκλογών.

Πέρα από τα εσωκομματικά μαχαιρώματα, το μπαλάκι της ευθύνης άλλαζε χέρια αλλά κανένας δεν βρέθηκε να το κρατήσει. Λες και ηγεσία δεν σημαίνει πρωτίστως η ύπαρξη της ευθύνης και αυτονόητα η ανάληψή της.

Δεν συζητώ για μια καντιανή προσέγγιση στην έννοια της ευθύνης. Αλλά για το απλό: «φταίω εγώ», «φταίνε οι επιλογές μου», «φταίει η πολιτική μου». Κανένας δεν φέρεται να είπε κάποια τέτοια μαγική φράση.

Και ποιος ήταν ο αποδιαπομπαίος τράγος; Το εύκολο θύμα: η επικοινωνία.

Ολοι τα έριξαν στον τρόπο με τον οποίον προβλήθηκε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Προς Θεού, δεν υπήρχε περίπτωση να φταίει η ίδια η πολιτική, αλλά ο τρόπος που (δεν) την κατανόησαν οι πολίτες.

Υποθέτω ότι κάποιοι εκ των συμμετεχόντων σίγουρα σκέφτηκαν, μπορεί και να το είπαν, ότι είμαστε ντουβάρια ως ψηφοφόροι που δεν συνειδητοποιήσαμε το μεγαλείο της ΠΦΑ πολιτικής.

Δηλαδή αιτία του αποτελέσματος δεν ήταν η πολιτική εξαπάτηση, αλλά το γεγονός ότι δεν επετεύχθη και επικοινωνιακή εξαπάτηση επί της πολιτικής.

Δεν φταίνε οι προκλητικοί μποναμάδες πάνω από την κάλπη. Δεν φταίει η αλαζονεία της εξουσίας. Δεν φταίει η αναποτελεσματικότητα. Φταίει που δεν μασήσαμε. Οτι το σανό δεν ήταν επαρκώς επεξεργασμένο για να το καταπιούν οι ψηφοφόροι.

Αυτή η ανάγνωση του αποτελέσματος είναι ενδεικτική της συνολικότερης αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά είναι πιο προσβλητική για τους πολίτες ακόμα και από την ίδια την εφαρμοσμένη πολιτική του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News