647
Ο Ματ Χάνκοκ καταφθάνει στη Ντάουνινγκ Στριτ με τη βρετανική σημαία στη μάσκα, όταν ήταν υπουργός Υγείας | EPA/VICKIE FLORES

«Δεν εμπιστεύεται κανείς τον Τζόνσον»: Τι αποκαλύπτουν τα 100.000 μηνύματα του Ματ Χάνκοκ για την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 16:03
Ο Ματ Χάνκοκ καταφθάνει στη Ντάουνινγκ Στριτ με τη βρετανική σημαία στη μάσκα, όταν ήταν υπουργός Υγείας
|EPA/VICKIE FLORES

«Δεν εμπιστεύεται κανείς τον Τζόνσον»: Τι αποκαλύπτουν τα 100.000 μηνύματα του Ματ Χάνκοκ για την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 16:03

Στο μάτι του τυφώνα βρίσκεται στη Βρετανία, ο Ματ Χάνκοκ, πρώην υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια των πρώτων 16 μηνών της πανδημίας –και δεν έχει σχέση με τη συμμετοχή του σε… ριάλιτι σόου.

Ο Χάνκοκ είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση τον Ιούνιο του 2021, όταν κάμερα τον έπιασε να φιλιέται με μία ανώτερη βοηθό του μέσα στο υπουργείο, την εποχή που οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης ίσχυαν για τους βρετανούς πολίτες, αλλά από ό,τι φάνηκε όχι για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και πολλά ακόμα μέλη της κυβέρνησης.

Εκείνη την δύσκολη εποχή λοιπόν, ο Χάνκοκ έγραφε μηνύματα στο WhatsApp συνέχεια, ανταλάσσοντας απόψεις ή ενημέρωνοντας αξιωματούχους της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση στην πανδημία, μιλώντας θετικά ή αρνητικά για συναδέλφους του, ακόμα και για τον πρωθυπουργό.

Σε ένα από αυτά, έγραψε ότι ο Μπόρις Τζόνσον θεωρείται «αναξιόπιστος παντού στη χώρα» και δεν πρέπει να ανακοινώσει αυτός τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Σε άλλο μήνυμα,  «έθαβε» έναν γνωστό επιστήμονα, που είχε επικρίνει δημόσια τον κυβερνητικό χειρισμό της πανδημίας, ενώ σε ένα τρίτο, κατέκρινε ένα σχέδιο που υποστήριζε ο τότε υπουργός Οικονομίας, Ρίσι Σούνακ, για την ενθάρρυνση των πολιτών να επιστρέψουν στα εστιατόρια.

Αλλά δεν είναι τα μόνα από τα 100.000 περίπου μηνύματα του Χάνκοκ που είδαν τώρα το φως της δημοσιότητας προκαλώντας σάλο στη Βρετανία και αναγκάζοντάς τον να ζητήσει συγγνώμη από όσους έφερε σε δύσκολη θέση.

Ο Χάνκοκ είναι έξαλλος με τη δημοσιογράφο Ισαμπελ Οουκσοτ, στην οποία τα είχε εμπιστευτεί για να τον βοηθήσει να γράψει το βιβλίο «Το ημερολόγιο της πανδημίας», που κυκλοφόρησε πέρυσι.

Η δημοσιογράφος όμως, θεώρησε ότι το περιεχόμενο των μηνυμάτων πρέπει να διαβαστεί από τους πολίτες, καθώς περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία για τον χειρισμό της κατάστασης από την κυβέρνηση και δείχνει εν μέρει και τα «παιχνίδια» των πολιτικών στην πλάτη των πολιτών.

Η Οουκσοτ τα παρέδωσε στην Telegraph, η οποία ανέθεσε σε οκτώ συντάκτες να τα διαβάσουν και να διαχωρίσουν τα σημαντικά, τα οποία η εφημερίδα αποκαλύπτει σε συνέχειες.

Ο Χάνκοκ κατήγγειλε ότι ήταν προσωπικά του ιδιωτικά στοιχεία και ότι ο μόνος λόγος που εκλάπησαν, ήταν για να εξυπηρετήσουν το αφήγημα της Telegraph και άλλων στη Βρετανία, που ήταν εναντίον των lockdown.

Οπως και να΄χει, σημειώνουν οι New York Times, τα μηνύματα αποκαλύπτουν πώς αντέδρασαν τα κυβερνητικά στελέχη σε μία περίοδο έντονων πιέσεων, καθώς προσπαθούσαν να διαμορφώσουν πολιτικές υγείας βάσει συχνά αντικρουόμενων πληροφοριών που άλλαζαν ταχύτατα.

Το Κοινοβούλιο έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας, η οποία θα μπορούσε να ρίξει φως σε αυτά τα ζητήματα.

Ο Χάνκοκ είπε ότι είχε παραδώσει τα κείμενα και άλλο υλικό στην εξεταστική επιτροπή, προσθέτοντας σε δήλωσή του, «δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση δημοσίου συμφέροντος για αυτήν την τεράστια παραβίαση».

Ο Φρέιζερ Νέλσον, αρθρογράφος στην Telegraph, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες δείχνουν πώς οι πολιτικοί, που λειτουργούν με «απόλυτη εξουσία και χωρίς διαφάνεια», καλούνται να λάβουν πολύ σοβαρές αποφάσεις.

Ο πρώην υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι η δημοσιογράφος παραβίασε τη συμφωνία εμπιστευτικότητας, παραδίδοντας τα μηνύματα στην εφημερίδα, η οποία τα παραποίησε χωρίς να προσφέρει το απαραίτητο πλαίσιο στο οποίο γράφτηκαν.

Η Οουκσοτ δεν αρνήθηκε ότι παραβίασε μια νομική συμφωνία, αλλά τόνισε ότι ήταν πρόθυμη να πάρει αυτό το ρίσκο και πρόσθεσε ότι «η εφημερίδα είναι εξαιρετικά προσεκτική στη διαχείρισή τους».

Μερικές από τις πληροφορίες που κρύβουν τα μηνύματα είναι ενοχλητικές για τους πολίτες, όπως το γεγονός ότι την εποχή που τα τεστ ήταν ακόμα δυσεύρετα, η κυβέρνηση παρέδωσε ένα στο σπίτι του τότε προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, για να το κάνει το παιδί του που είχε συμπτώματα.

Δεν λείπει βέβαια και το μοναδικό βρετανικό χιούμορ, όπως σε μία συνομιλία ανάμεσα στον Χάνκοκ και τον Μάικλ Γκόουβ, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ενόψει μίας κυβερνητικής σύσκεψης.

Ο Χάνκοκ τον ρωτούσε ποιος είναι ο σκοπός της σύσκεψης και ο Γκόουβ του απάντησε: «Να αφήσουμε τους ανθρώπους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σε ένα θεραπευτικό περιβάλλον προτού εσύ και εγώ αποφασίσουμε την πολιτική».

Η απάντηση ενθουσίασε τον Χάνκοκ που του έγραψε: «Είσαι σπουδαίος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...