575
Αέριο στην επιφάνεια της Βαλτικής από τη διαρροή στον Nord Stream 2 μετά το σαμποτάζ | Danish Defence Command/Handout via REUTERS

Nord Stream: Το θρίλερ συνεχίζεται – τους ανατίναξαν ουκρανοί αντάρτες;

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 12:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 8/3/2023, 16:26
Αέριο στην επιφάνεια της Βαλτικής από τη διαρροή στον Nord Stream 2 μετά το σαμποτάζ
|Danish Defence Command/Handout via REUTERS

Nord Stream: Το θρίλερ συνεχίζεται – τους ανατίναξαν ουκρανοί αντάρτες;

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 12:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 8/3/2023, 16:26

Νέα στοιχεία που αξιολογήθηκαν από αμερικανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών υποδηλώνουν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, σύμφωνα με τους New York Times και την Washington Post.

Τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή οι κορυφαίοι συνεργάτες τους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, ούτε ότι οι δράστες ενεργούσαν κατ’ εντολή ουκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι εκείνοι που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αντιτίθενται στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην έκθεση δεν δίνονται ωστόσο συγκεκριμένες πληροφορίες για τα μέλη της ομάδας, ποιος έδινε τις εντολές και ποιος πλήρωσε για την επιχείρηση.

«Οι αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να αποκαλύψουν το είδος των πληροφοριών, το πώς αποκτήθηκαν αυτές ή οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το κατά πόσο ισχυρά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία. Είπαν ότι δεν υπάρχουν ακλόνητα συμπεράσματα», σημείωσαν οι NYT.

Οπως ήταν αναμενόμενο, τα δημοσιεύματα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε πολλές πρωτεύουσες.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι το το Κίεβο δεν έχει «καμία απολύτως ανάμειξη» στις επιθέσεις και δεν έχει πληροφορίες για το τι συνέβη. «Πρόκειται για διασκεδαστικές θεωρίες συνωμοσίας», είπε.

Η Ουκρανία δεν ενέχεται στο σαμποτάζ, τόνισε ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας.

«Δεν προέρχεται από δική μας ενέργεια», δήλωσε ο Ολέξι Ρέζνικοφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο ευρωπαϊκής συνάντησης στην Στοκχόλμη.

«Συνιστώ να μην εξάγονται εσπευσμένα συμπεράσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπόρις Πιστόριους, κατά την έναρξη της συνάντησης της Στοκχόλμης.

O γερμανός υπουργός Αμυνας προειδοποίησε κατά της διατύπωσης «πρόωρων κατηγοριών».

«Μπορεί θαυμάσια να είναι μια κατασκευασμένη επιχείρηση σκηνοθετημένη για να κατηγορηθεί η Ουκρανία, ένα ενδεχόμενο το οποίο αναφέρεται επίσης στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Πιστόριους.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απόπειρα «απόσπασης της προσοχής» από πλευράς των «πραγματικών ενόχων».

«Είναι σαφές ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση επιδιώκουν να αποσπάσουν την προσοχή. Είναι σαφές ότι πρόκειται για συντονισμένη επικοινωνιακή ενέργεια», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτή η υπόθεση δεν είναι μόνο περίεργη. Μοιάζει με τερατώδες έγκλημα», είπε ο ίδιος, ζητώντας «επείγουσα διαφανή έρευνα».

Ο Πεσκόφ επανέλαβε το αίτημα του Κρεμλίνου η Ρωσία να συμμετάσχει στην έρευνα, που διεξάγουν η Δανία, η Σουηδία, η Γερμανία και το ΝΑΤΟ.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωσε επίσης, ότι τα δημοσιεύματα «αποδεικνύουν μόνο ότι η πρωτοβουλία μας για την έναρξη μιας διεθνούς έρευνας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι απολύτως επίκαιρη».

Η Ρωσία σχεδιάζει να αιτηθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου για το σχέδιο ψηφίσματός της που ζητά από τον Αντόνιο Γκουτέρες να ξεκινήσει μια τέτοια έρευνα, δήλωσε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Λίγο αργότερα, στο «χορό» των αποκαλύψεων μπήκαν και οι Times, που έγραψαν ότι ο άνθρωπος που χρηματοδότησε το σαμποτάζ είναι ουκρανός πολίτης που δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση του Ζελένσκι.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι η δολιοφθορά ήταν ιδιωτική πρωτοβουλία του εν λόγω Ουκρανού, ο οποίος πλήρωσε με δικά του χρήματα το μίσθωμα της θαλαμηγού, την πρόσληψη επίλεκτων δυτών, τα πλαστά διαβατήρια και τις αγορές εκρηκτικών που είναι διαθέσιμα μόνο στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι Times επισημαίνουν ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν εδώ και μήνες τον Ουκρανό που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση. Το όνομά του δεν αποκαλύφθηκε για να μην προκληθεί σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας εν μέσω διαπραγματεύσεων για προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Σύμφωνα με την γερμανική Die Zeit, το γιοτ από το οποίο ξεκίνησε η επιχείρηση είναι ιδιοκτησία εταιρείας που ανήκει σε δύο Ουκρανούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...