378
Δεξαμενές καυσίμων της Colonial Pipeline στο Μέριλαντ | REUTERS/Drone Base

Colonial Pipeline: Ναι, πληρώσαμε λύτρα $4,4 εκατ. στους χάκερ

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 12:14
Δεξαμενές καυσίμων της Colonial Pipeline στο Μέριλαντ
|REUTERS/Drone Base

Colonial Pipeline: Ναι, πληρώσαμε λύτρα $4,4 εκατ. στους χάκερ

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 12:14

Η Colonial Pipeline επιβεβαίωσε ότι πλήρωσε τα λύτρα που ζητούσαν οι άγνωστοι χάκερ, οι οποίοι αχρήστευσαν προσωρινά τον μεγαλύτερο αγωγό καυσίμων στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αγωγό πλήρωσε 4,4 εκατ. δολάρια στους χάκερ, που το FBI πιστεύει ότι προέρχονται από τη Ρωσία ή άλλη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Η επίθεση με κακόβουλο λογισμικό στα ηλεκτρονικά συστήματα του αγωγού σημειώθηκε στις 7 Μαΐου. Η εταιρεία έβγαλε εκτός λειτουργίας τον αγωγό και αργότερα αποφάσισε να πληρώσει τα λύτρα που της ζητούσαν. Οταν έγινε αυτό, οι χάκερ έστειλαν οδηγίες για την ασφαλή επανεκκίνηση του συστήματος.

«Η απόφαση δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία, αλλά έπρεπε να γίνει. Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί βασίζονται στην Colonial: νοσοκομεία, ιατρικές υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, υπηρεσίες ασφαλείας, πυροσβεστική, οδηγοί φορτηγών και οι πολίτες που ταξιδεύουν», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο Τζόσεφ Μπλάουντ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είπε στην Wall Street Journal, ότι πλήρωσε τα λύτρα γιατί δεν ήξεραν την έκταση της βλάβης και πόσο καιρό θα χρειάζονταν για να επαναφέρουν το σύστημα του αγωγού.

Το FBI συνιστά στις εταιρείες να μην πληρώνουν λύτρα στους χάκερ, γιατί ενθαρρύνονται τα εγκληματικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, που έχουν χτυπήσει χιλιάδες επιχειρήσεις και συστήματα υγείας στις ΗΠΑ, τον περασμένο χρόνο. Πολλά θύματα των επιθέσεων, όμως, επιλέγουν να πληρώσουν είτε για να επαναφέρουν τα συστήματά τους είτε για να μη διαρρεύσουν ευαίσθητα δεδομένα.

«Ξέρω ότι ήταν πολύ δύσκολη απόφαση και πολλοί δεν συμφωνούν. Δεν μου άρεσε που τους δώσαμε τα χρήματα, αλλά ήταν το σωστό για τη χώρα», είπε.

Η εταιρεία συμβουλεύτηκε πρώτα ειδικούς που είχαν έρθει παλιότερα σε επαφή με την ομάδα των χάκερ πίσω από την επίθεση, την Darkside, η οποία «νοικιάζει» το λογισμικό της με το οποίο γίνονται οι επιθέσεις.

Τα λύτρα φέρεται να πληρώθηκαν σε κρυπτονόμισμα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Ο αγωγός μεταφέρει το 45% της βενζίνης που καταναλώνεται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Η εταιρεία σταμάτησε τις παραδόσεις για μία εβδομάδα, κάτι που προκάλεσε πανικό στους καταναλωτές και τεράστιες ουρές αυτοκινήτων στα βενζινάδικα.

Ουρές αυτοκινήτων που περιμένουν να βάλουν βενζίνη, στη Βόρεια Καρολίνα

Το χάος συνεχίστηκε και μετά την επαναλειτουργία του αγωγού, καθώς χρειάζονται ημέρες για να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα οι παραδόσεις. Την Τετάρτη, 9.500 βενζινάδικα είχαν ξεμείνει από καύσιμα, από την Ουάσινγκτον μέχρι τη Φλόριντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...