331
Οι εγκαταστάσεις της Colonial Pipeline στο Μέριλαντ | REUTERS/Drone Base

FBI: Ανατολικοευρωπαίοι χάκερ πίσω από την επίθεση στον αγωγό καυσίμων

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 10:09
Οι εγκαταστάσεις της Colonial Pipeline στο Μέριλαντ
|REUTERS/Drone Base

FBI: Ανατολικοευρωπαίοι χάκερ πίσω από την επίθεση στον αγωγό καυσίμων

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 10:09

Ο μεγαλύτερος αγωγός μεταφοράς καυσίμων στις ΗΠΑ θα μείνει εκτός πλήρους λειτουργίας για αρκετές ακόμη ημέρες, μετά την κυβερνοεπίθεση που αποδίδεται στο εγκληματικό δίκτυο DarkSide.

Σύμφωνα με το FBI, πρόκειται για μία ομάδα που έχει έδρα τη Ρωσία ή την Ανατολική Ευρώπη. Οι κακόβουλες επιθέσεις της έχουν στόχο ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δεν χρησιμοποιούν πληκτρολόγια στις γλώσσες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, σύμφωνα με ειδικούς στις κυβερνοεπιθέσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης.

Η επίθεση στον αγωγό της Colonial Pipeline, που μεταφέρει περίπου ποσοστό 50% των καυσίμων που καταναλώνονται κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά επιθέσεων από χάκερ που έχουν αναφερθεί ποτέ.

Παρά το γεγονός ότι το εύρος των επιπτώσεων αναμένεται να αξιολογηθεί ποσοτικά, η διακοπή λειτουργίας του αγωγού θα μειώσει τη διαθεσιμότητα καυσίμου μεσοπρόθεσμα, θα πιέσει αυξητικά τις τιμές, αλλά και θα αναγκάσει τα διυλιστήρια να μειώσουν την παραγωγή τους, εξαιτίας της έλλειψης άλλων τρόπων μεταφοράς της βενζίνης στην αμερικανική αγορά.

Ο Τζο Μπάιντεν σχολιάζει την επίθεση στην Colonial Pipeline, στον Λευκό Οίκο

Η ιδιωτικών συμφερόντων Colonial Pipeline ανακοίνωσε χθες ότι εργάζεται για την επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού σε φάσεις, «με στόχο την ουσιαστική αποκατάσταση της επιχειρησιακής λειτουργίας από το τέλος της εβδομάδας».

Η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τις επιπτώσεις από τη διακοπή λειτουργίας του δικτύου της Colonial Pipeline, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

«Παρακολουθούμε τις ελλείψεις στον εφοδιασμό σε τμήματα των νοτιοανατολικών ΗΠΑ και αξιολογούμε κάθε ενέργεια που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των συνεπειών όπου είναι πιθανό», είπε.

Ρωσία: Δεν είμαστε εμείς οι δράστες

Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ απέρριψε την Τρίτη τις εικασίες ότι η Μόσχα φέρει ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση.

«Η πρεσβεία έλαβε υπόψιν τις απόπειρες κάποιων μέσων ενημέρωσης να κατηγορήσουν τη Ρωσία για την κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στο Facebook.

«Κατηγορηματικά απορρίπτουμε τα αβάσιμα επινοήματα μεμονωμένων δημοσιογράφων και επαναλαμβάνουμε ότι η Ρωσία δεν ασκεί κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...