320
Οι εγκαταστάσεις της Colonial Pipeline στη Βόρεια Καρολίνα | Colonial Pipeline/Handout via REUTERS

ΗΠΑ: Εντονη ανησυχία από επίθεση χάκερ σε μεγάλο αγωγό καυσίμων

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 13:46
Οι εγκαταστάσεις της Colonial Pipeline στη Βόρεια Καρολίνα
|Colonial Pipeline/Handout via REUTERS

ΗΠΑ: Εντονη ανησυχία από επίθεση χάκερ σε μεγάλο αγωγό καυσίμων

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2021, 13:46

Χάκερ κατάφεραν να προκαλέσουν βλάβη σε μεγάλο αγωγό μεταφοράς καυσίμων στις νοτιονατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και να διακόψουν τη λειτουργία του, προκαλώντας αύξηση της τιμής της βενζίνης και μεγάλη αναταραχή που έφτασε έως τον Λευκό Οίκο.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται στενά με την εταιρεία διαχείρισης αγωγών καυσίμων Colonial Pipeline προκειμένου να τη βοηθήσει να αποκαταστήσει τη λειτουργία της μετά την επίθεση με κακόβουλο λογισμικό.

Το δίκτυο της εταιρείας, που υπέστη επίθεση, τροφοδοτεί πολυπληθείς πολιτείες στις ανατολικές ΗΠΑ.

Μέλη του Κογκρέσου επισήμαναν την ανάγκη να ενισχυθεί η προστασία σημαντικών ενεργειακών υποδομών στις ΗΠΑ από κακόβουλες ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, δήλωσε στο CBS: «Συνεργαζόμαστε στενά με την εταιρεία, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, για να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν στην ομαλή λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό καυσίμων».

Σύμφωνα με την ίδια, η αποκατάσταση της λειτουργίας του αγωγού είναι άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ουάσινγκτον εργάζεται προκειμένου να αποφύγει πιο σοβαρές διακοπές στην τροφοδοσία καυσίμων, βοηθώντας την Colonial να αποκαταστήσει τη λειτουργία του αγωγού το συντομότερο δυνατό.

Το αναφερόμενο δίκτυο αγωγών έχει μήκος 8.850 χιλιόμετρα, από το Τέξας προς το Νιου Τζέρσεϊ.

Η Colonial ανακοίνωσε ότι οι κύριες γραμμές του δικτύου της που ανεφοδιάζει με καύσιμα, παραμένουν εκτός λειτουργίας, αλλά μερικές μικρότερες γραμμές μεταξύ τερματικών σταθμών και σημείων διανομής καυσίμων επαναλειτουργούν. Ούτε η Ραϊμόντο, αλλά ούτε και η εταιρεία έδωσαν μία εκτίμηση για την ημερομηνία πλήρους επαναλειτουργίας του αγωγού, ενώ η Colonial αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω χθες.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής προμήθειας βενζίνης κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη του 3% στα 2.217 δολάρια το γαλόνι (3,785 λίτρα), η μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2018.

Η Colonial μεταφέρει περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης ημερησίως και άλλα καύσιμα από διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού προς πελάτες της στις κεντρικές και νοτιοανατολικές πολιτείες.

Εξυπηρετεί, επίσης, μερικά από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της Ατλάντα (Hartsfield Jackson Airport) που θεωρείται το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη διακίνηση επιβατών, παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...