307
Το πρόβλημα στον αγωγό προκάλεσε ουρές σε βενζινάδικα στο ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ | REUTERS/Jonathan Drake/File Photo

Η Colonial πλήρωσε τα λύτρα, το χάος από την κυβερνοεπίθεση στον αγωγό παραμένει

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 23:01
Το πρόβλημα στον αγωγό προκάλεσε ουρές σε βενζινάδικα στο ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ
|REUTERS/Jonathan Drake/File Photo

Η Colonial πλήρωσε τα λύτρα, το χάος από την κυβερνοεπίθεση στον αγωγό παραμένει

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 23:01

Η εταιρεία Colonial Pipeline κατέβαλε σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια στους χάκερ, μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε και είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία στο μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών μεταφοράς καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία προκάλεσε χάος στις μεταφορές.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές που είχαν γνώση της συναλλαγής, η εταιρεία πλήρωσε τα λύτρα σε κρυπτονόμισμα, που δεν είναι εφικτό να εντοπιστεί, λίγες ώρες μετά την επίθεση που δέχτηκε, η οποία αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Οι δράστες της επίθεσης θεωρείται ότι προέρχονται από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, πιθανόν τη Ρωσία. Μόλις παρέλαβαν τα λύτρα, έδωσαν οδηγίες στην εταιρεία για την αποκατάσταση της λειτουργίας στον αγωγό.

Η Colonial Pipeline απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία.

Από τον μήκους 8.000 χιλιομέτρων αγωγό, που είναι ο μεγαλύτερος στις ΗΠΑ, ρέουν καθημερινά εκατομμύρια λίτρα καυσίμων (πετρέλαιο, ντίζελ και κηροζίνη). Η επίθεση προκάλεσε αναστάτωση στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ με αναστολή δρομολογίων, περιορισμό της παραγωγής σε διυλιστήρια και μεγάλες ουρές σε πρατήρια από καταναλωτές που έσπευδαν να προμηθευτούν όσο περισσότερα καύσιμα μπορούσαν.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης παραμένει ότι δεν είναι προς το συμφέρον των εταιρειών να πληρώνουν λύτρα. Πρόσθεσε ότι επαφίεται στις ιδιωτικές εταιρείες να λάβουν μέτρα για να προστατευτούν από τέτοιες επιθέσεις.

Με αφορμή την επίθεση ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι θέλει να συζητήσει το θέμα της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντηση που σχεδιάζουν να έχουν τους επόμενους μήνες.

«Δεν πιστεύουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση εμπλέκεται σε αυτήν την επίθεση», επισήμανε ο Μπάιντεν. «Όμως έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι οι εγκληματίες που ευθύνονται για αυτές τις επιθέσεις ζουν στη Ρωσία», πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι αναγκαίοι οι διεθνείς κανόνες ώστε η κάθε χώρα να αναλαμβάνει δράση εναντίον των πειρατών που δρουν από το έδαφός της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News