1215
|

Business stories: Ενα απλό τεστ που σώζει ζωές

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 13 Φεβρουαρίου 2020, 14:55

Business stories: Ενα απλό τεστ που σώζει ζωές

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 13 Φεβρουαρίου 2020, 14:55

Τα αδέλφια –ο Γιάννης και ο Σταύρος Τούμπουλης– είναι δύο εύσωμοι άνδρες. Ουδέποτε το έκρυψαν. Κάθε άλλο. Το χαίρονται, όπως φαίνεται. Οι 40ρηδες γιατροί από την Αχαΐα –ο μεγάλος καρδιοχειρουργός στο Αττικό Νοσοκομείο, ο μικρός χειρουργός οδοντίατρος– έπαιξαν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και στον τίτλο της εταιρείας τους, καθώς τους το επέτρεπε και το επίθετό τους αλλά και το είδος της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους!

Για να μη σας κρατώ σε αγωνία, η εταιρεία –μια κλασική κατά τα άλλα biotech εταιρεία– ονομάζεται 2bull MeDiTherapy. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σταύρος, ο μικρός αδελφός που ζει και εργάζεται στη Κάτω Αχαΐα (ή αν προτιμάτε, Κάτω Αχαγιά), το πρώτο συνθετικό, 2bull, «προκύπτει από το επώνυμο μας», ενώ το δεύτερο, το MeDiTherapy, «από τις λέξεις Medical, Diagnostic και Therapy μέσω των οποίων δηλώνεται ο στόχος μας για δημιουργία διαγνωστικών τεστ αλλά και φαρμάκων».

Αλλά ας αρχίσουμε σιγά-σιγά να απλώνουμε το νήμα της ιστορίας των δύο αδελφών, το νήμα της αφήγησης μιας ενδιαφέρουσας επιχειρηματικής διαδρομής που διαθέτει επιμονή και όραμα, σκληρή δουλειά και αντοχή, έρευνα και καινοτομία.

Ρώτησα τον Σταύρο –με τον οποίο συχνά πυκνά μοιραζόμαστε αντιδράσεις στις αναρτήσεις στο facebook– «αν χωράνε δύο ταύροι σε μια φωτογραφία» και εκείνος μου ανταπέδωσε το χωρατό: «Εξαρτάται από τους ταύρους» και δηλώνοντας πως εκείνος και ο αδελφός του «χωρούν και περισσεύουν». Η αναφορά στις αναρτήσεις του facebook από τη μεριά μου κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Επωφελούμαι από το περιεχόμενο μιας ανάρτησης του RouteLab για την εκδήλωση του στην πόλη της Καλαμάτας. Διαβάζω: «Κι όμως το ανεύρυσμα, μπορεί να διαγνωστεί από μια απλή εξέταση αίματος! Περισσότερα μοιράζεται αύριο από τη σκηνή του RouteLab | Στάση #Καλαμάτα ο Toumpoulis Stavros!». Ρώτησα τον Σταύρο αν έχει κάνει το τεστ και απάντησε καταφατικά.

Ας μείνουμε για λίγο στο περιεχόμενο της ανάρτησης: «Κι όμως το ανεύρυσμα, μπορεί να διαγνωστεί από μια απλή εξέταση αίματος!». Αυτό κάνει ο Σταύρος με την εταιρεία όπου είναι ιδρυτής και πρόεδρος του ΔΣ. Η 2bull MeDiTherapy προχωρά να παρουσιάσει στην αγορά μέσα στο 2020 δύο προϊόντα, δύο τέστ. Το ένα, το TAD κάνει μόνο την διάγνωση της νόσου, ενώ το δεύτερο, το TAP προσφέρει πέραν της διάγνωσης και πρόβλεψη αλλά και σταδικοποίηση.

«Κι όμως το ανεύρυσμα, μπορεί να διαγνωστεί από μια απλή εξέταση αίματος!» μας λέει ο Σταύρος Τούμπουλης όπου με την εταιρεία που είναι ιδρυτής, την 2bull MeDiTherapy, θα παρουσιάσει στην αγορά μέσα στο 2020 δύο προϊόντα, δύο τεστ, προς αυτή την κατεύθυνση

Η εταιρεία δημιουργείται το 2016 και στο διάστημα που έχει «τρέξει» τα θετικά δεν είναι καθόλου λίγα. Η ένταξη στο πρόγραμμα egg – enter•grow•go της Eurobank αλλά και η γνωριμία της με τον κόσμο των επενδυτών έφερε μαζί με τις προσπάθειες των μελών της εταιρείας στον ερευνητικό τομέα τα πρώτα καλά αποτελέσματα. Ένα από αυτά η πρόσβαση στη αναγκαία και απαραίτητη χρηματοδότηση με την επένδυση της τάξης του ενός εκατ. ευρώ που αποφάσισε το Big Pi –ένα fund της οικογένειας του Equifund.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο λόγος στον Σταύρο. «Το 2016 ιδρύσαμε την 2bull MeDiTherapy και μπαίνουμε στον άγνωστο έως τότε για μας κόσμο της επιχειρηματικότητας. Ξεκινήσαμε τη συγγραφή της πατέντας και παράλληλα ανακαλύψαμε από τα social media το πρόγραμμα egg.  Παρά τους αρχικούς μας ενδοιασμούς καθώς είχαμε την εντύπωση πως το πρόγραμμα δεν απευθύνεται σε τόσο εξειδικευμένο ιατρικό αντικείμενο η εταιρεία μας έγινε δεκτή και έτσι προέκυψε η συμμετοχή μας στον έκτο κύκλο του προγράμματος.

Συμμετέχοντας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκτήσαμε όλα τα πολύτιμα  εφόδια που χρειάζεται μια εταιρία για την ανάπτυξη της. Το πρόγραμμα εξωστρέφειας του egg μας έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε στο Ισραήλ και να έλθουμε σε επαφή με εκπροσώπους ενός από τα πιο αναπτυγμένα οικοσυστήματα start-up παγκοσμίως. Επίσης μας παρείχε μια μεγάλη γκάμα από επιχειρηματικά εργαλεία, τα οποία μας βοήθησαν να αναπτύξουμε επιχειρηματικές δεξιότητες απαραίτητες για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της εταιρείας μας.

Μόλις ένα χρόνο πριν, το 2019, προκύπτει μια πρόταση συνεργασίας με μια Ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, ενώ παράλληλα είμαστε σε επαφή με δύο από τα μεγαλύτερα VCs της Ελλάδας. Η συνεργασία με VC αποτέλεσε και μια από τις βασικές μας  προτεραιότητες μας γιατί η σχέση μαζί του, μας δίνει τη δυνατότητα της ανάπτυξης της εταιρείας και των προϊόντων της. Έτσι προέκυψε και η συνεργασία με το Big Pi.

Στην εταιρεία μας μετά τη συνεργασία με το Big Pi συμμετέχουν ο δρ. Χρήστος Γκόγκας Μοριακός-Κυτταρικός Νευροβιολόγος και η δρ. Εύη Χατζηανδρέου, σύμβουλος Υγείας, Ερευνας και Καινοτομίας.

Η εταιρεία μας, σήμερα αποτελείται πλέον από 5 άτομα και υπόσχεται, εκτός από το διαγνωστικό τεστ αίματος για την ανίχνευση ανευρύσματος, να δημιουργήσει μια σειρά από διαγνωστικά τεστ και φάρμακα, που θα βοηθήσουν στην πρόληψη ανίατων ασθενειών που μονόδρομο για τη θεραπεία τους μέχρι σήμερα αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση τους».

H 2bullMeDiTherapy μπορεί να ιδρύθηκε μόλις το 2016 αλλά το σχέδιο των δύο αδελφών πάει χρόνια πίσω. Ο ιδρυτικός πυρήνας ήταν τα δύο αδέλφια και ένας συντοπίτης φίλος. Ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Σταύρος Τούμπουλης πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο μεγαλύτερος αδελφός Ιωάννης Τούμπουλης – αντιπρόεδρος και CTO στην εταιρεία– παραστέκεται αλλά και συμμετέχει ενεργά στο εγχείρημα. Ο ίδιος είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας – στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν. Τον βασικό πυρήνα της εταιρείας συμπληρώνει ο Δημήτρης Κάνιστρας, χημικός μηχανικός από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας που κρατά την ευθύνη του CEO.

Ο λόγος και πάλι στον Σταύρο: «Το 2011 εντελώς τυχαία ανακαλύψαμε ότι ένας μηχανισμός που μελετούσε ο αδελφός μου σε ιστούς από ασθενείς με ανευρύσματα αορτής, αντικατοπτρίζεται στο αίμα των ασθενών. Έκπληκτοι από το αποτέλεσμα και με χρήματα από τη δική μας τσέπη  προχωράμε σε όλες τις αναγκαίες και απαραίτητες ενέργειες για την επιβεβαίωσή και έτσι το 2013 ωριμάζει στο μυαλό μας η ιδέα της δημιουργίας ενός διαγνωστικού τεστ αίματος για την ανίχνευση ανευρύσματος.

Είναι ευρέως γνωστό, πως το ανεύρυσμα αορτής αποτελεί ασθένεια, που δεν έχει συμπτώματα κατά την εξέλιξή της, αλλά και όταν δώσει και φτάσει στη ρήξη του, ακόμα και τότε πάνω από το 90% των ασθενών οδηγούνται στο θάνατο (σιωπηλός δολοφόνος). Επίσης, δεν έχει βρεθεί ως σήμερα φάρμακο που να θεραπεύει την ασθένεια αυτή. Με δεδομένα τα παραπάνω, το 2015, θεωρήσαμε πως θα είναι εύκολη υπόθεση η συνεργασία με κάποια φαρμακευτική εταιρεία καθώς και η πώληση ενός διαγνωστικού τεστ αίματος που θα μπορεί να ανιχνεύει το ανεύρυσμα.

Τελικά αυτό όμως δεν κατέστη δυνατό, διότι δε βρήκαμε καμία ανταπόκριση.  Τα υπόλοιπα είναι γνωστά…».

Μετά και τη συμφωνία με το Big Pi Ventures –στο Investment Team του οποίου είναι ο Μάρκος Βερέμης, ο Αρίστος Δοξιάδης, ο Αλεξ Ελευθεριάδης, ο Γιώργος Κασσελάκης και ο Bruno Bolsens– η ομάδα που αποτελεί την 2bull MeDiTherapy μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως dream team της εγχώριας αγοράς των εταιρειών βιοτεχνολογίας που συνδυάζει την απαιτητική ακαδημαϊκή έρευνα με την αγορά και τις νέες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κλείνοντας, ας δώσουμε και πάλι τον λόγο στον Σταύρο: «Για να υλοποιηθεί μια καινοτόμος ιδέα, να στηθεί μια επιτυχημένη εταιρεία και να παραχθεί ένα χρήσιμο για την υγεία προϊόν, απαιτείται μεγάλη προσήλωση και αφοσίωση. Η πορεία ως τώρα, με έχει διδάξει πως ο δρόμος για την επιτυχία χρειάζεται μικρά και σταθερά βήματα, επιμονή και συνεχή προσπάθεια. Οπως είπε κάποτε και ο Βικτόρ Ουγκό: “Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...