504
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ επέπληξε σε προσωπικό τόνο τον ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Ορμπαν | Olivier Matthys/Pool via REUTERS/CreativeProtagon

Μπετέλ σε Ορμπαν: Η μητέρα μου σιχαίνεται που είμαι γκέι – αλλά εσύ το κάνεις νόμο

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 13:22
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ επέπληξε σε προσωπικό τόνο τον ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Ορμπαν
|Olivier Matthys/Pool via REUTERS/CreativeProtagon

Μπετέλ σε Ορμπαν: Η μητέρα μου σιχαίνεται που είμαι γκέι – αλλά εσύ το κάνεις νόμο

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 13:22

Ούτε ο Βίκτορ Ορμπαν δεν θα ‘θελε να είναι στη θέση του… Ορμπαν το βράδυ της Πέμπτης, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον του για τον νέο νόμο της Ουγγαρίας που σχεδόν εξισώνει την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες με «ασυνήθιστα προσωπικές και συναισθηματικές παρεμβάσεις τους», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Politico, επέκριναν σε έντονο ύφος τον ούγγρο πρωθυπουργό, που επί 10 χρόνια δοκιμάζει τα όριά τους, υιοθετώντας ακροδεξιές πολιτικές διακρίσεων κατά των μειονοτήτων, που δεν έχουν θέση στην ΕΕ. Με τον επίμαχο νόμο, απαγορεύεται η «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους.

Ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στην Ουγγαρία, εμφανίστηκε ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είπε έξω από τα δόντια, ότι η χώρα του Ορμπαν «δεν έχει πλέον καμία δουλειά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία είναι μια κοινότητα αξιών» και έκανε λόγο για ενεργοποίηση του Αρθρου 50 της Συνθήκης για την ΕΕ, με το οποίο ένα κράτος μπορεί να αποχωρήσει μονομερώς και οικιοθελώς από την Ενωση.

Συγκινητική ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος απευθύνθηκε προσωπικά στον ακροδεξιό ούγγρο πρωθυπουργό, μιλώντας του για τον προσωπικό αγώνα που έδωσε για να τον αποδεχθεί η οικογένειά του: «Δεν έγινα γκέι. Ετσι είμαι, δεν είναι επιλογή. Η μητέρα μου σιχαίνεται ότι είμαι γκέι και εγώ ζω με αυτό. Και τώρα, εσύ το κάνεις νόμο. Σε σέβομαι, αλλά αυτή είναι μία κόκκινη γραμμή. Πρόκειται για θεμελιώδη δικαιώματα, το δικαίωμα να είσαι διαφορετικός», είπε ο Μπετέλ.

Και συνέχισε: «Γνωριζόμαστε εδώ και οκτώ χρόνια, αλλά αυτό με αγγίζει προσωπικά. Βλέπεις πόσοι ΛΟΑΤΚΙ νέοι αυτοκτονούν. Αυτός ο νόμος είναι πολύ κακός, τους στιγματίζει. Τώρα εμφανίστηκαν και αφίσες κατά των γκέι στη Γαλλία. Κάνεις τους ανθρώπους μειονότητα. Είναι πολύ άσχημο για μία ευρωπαϊκή χώρα».

Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες είπαν στον Ορμπαν ότι η νέα νομοθεσία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τόνισαν ότι πρέπει να υποστηρίζει τους νέους και όχι να τους στιγματίζει.

Η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι δικαιώματα έχουν και τα παιδιά, όχι μόνο οι γονείς, και ότι δεν μπορεί να εξισώνεται η ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία.

Ο δε σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν είπε στους υπόλοιπους ηγέτες ότι οι σουηδοί πολίτες δεν θέλουν πια να δίνουν τα λεφτά τους για να στηρίζουν κράτη που δεν σέβονται τις αξίες τους και τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι μόνοι που υπερασπίστηκαν τον Ορμπαν ήταν οι Πολωνοί -καμία έκπληξη, καθώς πρόκειται για άλλο ένα ακροδεξιό λαϊκιστικό καθεστώς, που πρόσφατα απαγόρεψε τις αμβλώσεις- και μέχρι ένα σημείο οι Σλοβένοι. Κάποιες άλλες χώρες, όπως η Σλοβακία, δεν πήραν ξεκάθαρη θέση.

Σύμφωνα με το Politico, αξιωματούχος του κόμματος του Ορμπαν δήλωσε ανώνυμα ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε τέτοια αντίδραση από τους Ευρωπαίους για τον επίμαχο νόμο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δέχονται πλέον πιέσεις και από τους πολίτες τους, όπως φάνηκε και με τις αντιδράσεις εναντίον της Ουγγαρίας στο Euro, για να λάβουν μέτρα κατά του Ορμπαν.

Παρά τον σάλο πάντως, είναι αμφίβολο αν η ΕΕ λάβει μέτρα εναντίον της Ουγγαρίας, παρόλο που υπάρχει μηχανισμός, ο οποίος διακόπτει την οικονομική στήριξη ενός κράτους-μέλους, λόγω παραβάσεων του κράτους δικαίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...