595
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μάριο Ντράγκι την Παρασκευή | Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Πυρά Μέρκελ κατά Ελλάδας για τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik V

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 13:14
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μάριο Ντράγκι την Παρασκευή
|Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Πυρά Μέρκελ κατά Ελλάδας για τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik V

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2021, 13:14

Δεν πρέπει να ήταν μια εύκολη ημέρα στις Βρυξέλλες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό αποκάλυψε το Bloomberg που έγραψε ότι τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν άσκησαν σφοδρή κριτική στην Ελλάδα και σε κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται από τον τουρισμό, επειδή καλωσορίζουν τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με εμβόλια που δεν τα έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, όπως είναι το ρωσικό και το κινεζικό.

Στο ρεπορτάζ που υπογράφουν ο Νίκος Χρυσολωράς και ο Αρνε Ντελφς, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε πως κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα υποδέχονται ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sputnik-V, μολονότι δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της ΕΕ και δεν είναι σαφές εάν λειτουργεί ενάντια στην πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα του κορoνοϊού. Αυτοί οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να μετακινούνται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατήρησε η Μέρκελ στους ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συνομιλία.

Οπως επισημαίνεται από το Bloomberg, τα σχόλια της Μέρκελ είναι ενδεικτικά της ανησυχίας που έχει καλλιεργηθεί στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την εξάπλωση πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα νοσηλειών και θανάτων. Στο στόχαστρο της καγκελαρίου τέθηκε εξάλλου και η Πορτογαλία που είχε ανοίξει τα σύνορά της στους Βρετανούς –όσο ήταν στην «πράσινη» λίστα– με συνέπεια να βιώνει τώρα μια έξαρση κρουσμάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με το Open, η Μέρκελ έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι θα θέσει περιορισμούς στις μετακινήσεις των γερμανών τουριστών προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία!

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν επιβάλουν καραντίνα στους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με τα ρωσικό εμβόλιο Sputnik και το σκεύασμα Sinopharm της Κίνας.

Αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε στο πλευρό της Μέρκελ. Οι δύο τους ζήτησαν μια πιθανή απαγόρευση ταξιδιών από χώρες όπου η μετάλλαξη Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι. Στη Βρετανία, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα οδήγησε στην αναβολή της πλήρους χαλάρωσης των περιορισμών στα μέσα Ιουλίου.

Προηγουμένως η Μέρκελ είχε πει σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι θα θίξει τα προβλήματα στα συνοριακά καθεστώτα ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για χώρες εκτός ΕΕ. «Ακόμα και σήμερα, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην συντονίζονται επαρκώς για τις αφίξεις από τρίτες χώρες, ειδικά όσων προέρχονται από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί παραλλαγές του ιού», είπε.

Ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις της καγκελαρίου, έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η πλειοψηφία των ηγετών υιοθέτησε μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και επέμεινε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ταξίδια. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι μόνο οι λεγόμενες τουριστικές χώρες, όπως η Ελλάδα, που καλωσορίζουν ταξιδιώτες εμβολιασμένους με μη εγκεκριμένα από την ΕΕ σκευάσματα.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Bloomberg είπε πώς «στη φάση που βρισκόμαστε η λύση είναι οι εμβολιασμοί, και όχι πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις».

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα του μπλοκ πρέπει να ανοίξουν προσεκτικά και με συντονισμένο τρόπο. Προέτρεψαν την ταχεία έγκριση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 του μπλοκ για τη διευκόλυνση των ταξιδιών και ζήτησαν μια συνεκτική εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη.

Στην ΕΕ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι με τα ίδια πρότυπα και ότι το μπλοκ μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση από λοιμώξεις, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που γνωρίζει τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...