421
Το Blackberry πέρασε γρήγορα από τα «επάνω ράφια» στην προϊστορία των κινητών τηλεφώνων | Shutterstock

Αντίο Blackberry, αγαπημένο κάποτε τηλέφωνο των ισχυρών

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2022, 16:41
Το Blackberry πέρασε γρήγορα από τα «επάνω ράφια» στην προϊστορία των κινητών τηλεφώνων
|Shutterstock

Αντίο Blackberry, αγαπημένο κάποτε τηλέφωνο των ισχυρών

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2022, 16:41

Υπήρξε εποχή που οι πολιτικοί –«οι ισχυροί», όπως τους χαρακτήρισε η Repubblica στο κείμενό της– το χρησιμοποιούσαν συνεχώς: άλλοι σχετικά αθορύβως, με σκοπό να κάνουν απλώς τη δουλειά τους, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα όταν ήταν πρόεδρος, και άλλοι με επιδεικτικό τρόπο, με σκοπό να τους απαθανατίσουν οι παπαράτσι, όπως η Ανγκελα Μέρκελ όταν ήταν καγκελάριος. (Τα φωτογραφικά πρακτορεία είναι γεμάτα από τέτοια καρέ που περιμένουν τον ιστορικό για την αντικειμενική αποτίμηση των μεγεθών). Σημασία έχει ότι καναδέζικο κινητό τηλέφωνο Blackberry είχε καταστεί το αγαπημένο τους.

Ιανουάριος 2009, Λευκός Οίκος: βαδίζοντας προς το Οβάλ Γραφείο, ο Μπαράκ Ομπάμα ασχολείται με το Blackberry του (Ron Sachs-Pool/Getty Images)

Σήμερα οι εποχές έχουν αλλάξει: ό,τι πριν από μερικά χρόνια ήταν «χρυσός», τώρα είναι για τα σκουπίδια. Ο,τι έκανε στο πραγματικό χρυσάφι και στο Bretton Woods ο Νίξον, λόγου χάρη, έκανε και στο Blackberry η εξέλιξη της τεχνολογίας στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας: τα λεγόμενα «έξυπνα τηλέφωνα», δηλαδή τα κινητά αφής, εκτόπισαν το καναδέζικο προϊόν σε βαθμό απόσυρσης από την αγορά. Από τις 4 Ιανουαρίου τα παλιά μοντέλα Blackberry θα πάψουν να λειτουργούν, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία τους.

«Οι υπηρεσίες παλαιού τύπου του Blackberry 7.1 OS και προγενέστερων μοντέλων, όπως το BlackBerry 10, το Blackberry PlayBook OS 2.1 και άλλα, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες από τις 4 Ιανουαρίου. Από αυτήν την ημερομηνία οι συσκευές με αυτό το παλαιού τύπου λογισμικό δεν θα είναι πλέον αξιόπιστες όσον αφορά τη λειτουργία τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα δεδομένα λειτουργίας τους, δηλαδή για τις απλές κλήσεις, για τα μηνύματα τύπου SMS, κ.λπ.» εξήγησε η εταιρεία του Blackberry. Επομένως, οι κάτοχοι τέτοιων κινητών, οι οποίοι κάποτε πλήρωσαν αρκετά λεφτά για να αποκτήσουν τηλέφωνα με πληκτρολόγιο (κανονικό, όχι εικονικό), μπορούν να τα πετάξουν στα σκουπίδια αφού ως τηλεφωνικές συσκευές θα είναι στο εξής νεκρές.

Μάρτιος 2013, Ανόβερο: στην έκθεση CeBIT η Ανγκελα Μέρκελ δείχνει στους φωτογραφικούς φακούς το δικό της αδιάβροχο Blackberry (Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images)

Το ιταλικό Μέσο έγραψε ότι ο ανταγωνισμός με τα smartphones απέβη καταστροφικός για τους Καναδούς, οι οποίοι προσπάθησαν να επανεκκινήσουν την γκάμα προϊόντων τους αρκετές φορές. Στην αρχή ενστερνιζόμενοι (με μεγάλη καθυστέρηση) το πληκτρολόγιο οθόνης και, κατόπιν, χρησιμοποιώντας το Android ως λειτουργικό σύστημα και εγκαταλείποντας το ανάλογο των Blackberry. Η τελευταία προσπάθεια των Καναδών αφορούσε ένα μοντέλο που ανακοινώθηκε μεν ότι θα έχει συνδεσιμότητα 5g με την υποστήριξη των Onwardmobility και FIH Mobile, ωστόσο ουδέποτε κυκλοφόρησε στην αγορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News