1421
| Shutterstock

Τα σπορ στη «γυάλινη σφαίρα» του 2022

Sportscaster Sportscaster 3 Ιανουαρίου 2022, 14:58
|Shutterstock

Τα σπορ στη «γυάλινη σφαίρα» του 2022

Sportscaster Sportscaster 3 Ιανουαρίου 2022, 14:58

Κορονοϊού επιτρέποντος, το 2022 θα είναι μια συναρπαστική χρονιά για τα σπορ. Πολύ ιδιαίτερη, με εξελίξεις που θα επηρεάσουν και το απώτερο μέλλον. Σε αυτό συμφωνούν αρθρογράφοι και αναλυτές των πιο έγκυρων ΜΜΕ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι οποίοι τούτες τις μέρες… ξεσκόνισαν τις «γυάλινες σφαίρες» τους και άρχισαν τις προβλέψεις. Οχι για τη χώρα που θα στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Κατάρ, για το αν ο Αντετοκούνμπο θα κατακτήσει, ξανά, τον τίτλο στο ΝΒΑ, ή αν ο Τσιτσιπάς θα κερδίσει το πρώτο του γκραν-σλαμ, αλλά για τις τάσεις που θα επικρατήσουν τους 12 επόμενους μήνες στην αγορά του αθλητικού θεάματος.

«Βλέπουν», πρώτα απ’ όλα, την κορύφωση του ακτιβισμού που έχει εμφανιστεί στα γήπεδα και τα στάδια, τα δυο τρία τελευταία χρόνια. Μέσα στο 2022 θα υπάρξουν (τουλάχιστον) τρεις καλές ευκαιρίες για τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Το Κόπα Αφρικα, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου θα διεξαχθούν σε τρεις χώρες, των οποίων οι κυβερνήσεις δεν φημίζονται για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

– Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, που το 2021 αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, θα φιλοξενηθεί (9 Ιανουαρίου – 6 Φεβρουαρίου) στο Καμερούν. Η Covid-19 «θερίζει» ανεξέλεγκτη, το ίδιο και η χολέρα, ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος απειλεί την ασφάλεια των αποστολών και των φιλάθλων των 24 αφρικανικών κρατών που θα συμμετάσχουν, όμως η CAF (ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Αφρικής) προτίμησε να μην κακοκαρδίσει τον 89χρονο Πρόεδρο, Πολ Μπιγιά, που κυβερνά τη χώρα από το 1975 και πιστεύει ότι η διοργάνωση θα ενισχύσει τη δημοτικότητά του.

– Το Πεκίνο θα γίνει η πρώτη πόλη που θα διοργανώσει και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (4-20 Φεβρουαρίου), μετά τους Θερινούς του 2008, παρά τη διεθνή κατακραυγή για τη «γενοκτονία» που το καθεστώς του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατηγορείται ότι διέπραξε κατά των Μουσουλμάνων Ουϊγούρων στο Σιντζιάνγκ. Ηδη, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε διπλωματικό μποϊκοτάζ, ενώ κι άλλες χώρες (Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία) θα στείλουν αθλητές τους, αλλά όχι και αξιωματούχους τους. Στην κινεζική πρωτεύουσα θα διεξαχθούν και οι Παραολυμπιακοί (4-13 Μαρτίου).

– Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ (21 Νοεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου), το πρώτο που θα πραγματοποιηθεί σε μουσουλμανική χώρα και Χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, θα φιλοξενηθεί σε αθλητικές εγκαταστάσεις «βαμμένες» με το αίμα χιλιάδων ξένων εργατών, οι οποίοι δούλεψαν για την κατασκευή τους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ έχουν παρουσιάσει, εδώ και χρόνια, ατράνταχτα στοιχεία γι’ αυτή τη σύγχρονη δουλεία, όμως η FIFA θεώρησε πιο σημαντικό το «άνοιγμα» του ποδοσφαίρου στον πάμπλουτο αραβικό κόσμο.

Η μορφή και το μέγεθος των αντιδράσεων δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν, όμως η Δανία μας έδωσε μια ιδέα του τι θα πρέπει να περιμένουμε. Τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι η αποστολή της στο Κατάρ δεν θα συμμετάσχει σε εξωαγωνιστικές εκδηλώσεις, εμπορικές και άλλες, που θα διοργανωθούν στο περιθώριο των αγώνων.

Οπως έχει αποδειχθεί, προσφάτως, με το κίνημα «Black Lives Matter», τις πρωτοβουλίες του Μάρκους Ράσφορντ για τα σχολικά γεύματα στην Αγγλία και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η «φωνή» των αθλητών σε κοινωνικά ζητήματα είναι ισχυρή. Ισως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι φίλαθλοι περιμένουν από τους «αστέρες» των σπορ να πρωταγωνιστήσουν στις προσπάθειες για έναν καλύτερο Κόσμο, και τα αθλητικά brands δεν διαθέτουν την «πολυτέλεια» της πολιτικής ουδετερότητας. Κι επειδή οι φίλαθλοι είναι και καταναλωτές, οι χορηγοί θα εκτιμήσουν δεόντως την κοινωνική ευαισθησία.

Ο… κουμπαράς με τα κονδύλια που μπορούν να διαθέσουν οι εταιρείες για την προώθηση της φίρμας τους μέσω του αθλητισμού, έχει γεμίσει, έπειτα από δύο χρόνια περικοπών στις χορηγίες τους λόγω Covid-19. Αλλά και τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι έτοιμα να αναζητήσουν μετα-πανδημικές επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως σε τομείς που παρουσιάζουν ισχυρή δυναμική και υπόσχονται πολλά κέρδη. Ενας από αυτούς είναι τα γυναικεία σπορ, των οποίων η αλματώδης ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022.

Για το Euro Γυναικών στο ποδόσφαιρο (6-31 Ιουλίου) η UEFA έχει τυπώσει 750.000 εισιτήρια – εκτιμάται ότι θα το παρακολουθήσει (από κοντά ή από την TV) το πολυπληθέστερο κοινό ever. Οσο για τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας (28 Ιουλίου – 8 Αυγούστου στο Μπέρμιγχαμ), θα είναι η πρώτη μεγάλη, multi-sport διοργάνωση που θα απονείμει περισσότερα μετάλλια σε γυναίκες, παρά σε άνδρες. Θα λάβουν μέρος 4.500 αθλητές και αθλήτριες από 71 χώρες σε 19 αγωνίσματα.

Μέσα στο 2022 θα «πέσουν» στον αθλητισμό και τα τεράστια κεφάλαια που σκοπεύει να επενδύσει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (PIF). Οχι μόνο στο ποδόσφαιρο (το 2021 εξαγόρασε τη Νιούκαστλ), αλλά και σε άλλα σπορ. Στο γκολφ, για παράδειγμα, στο οποίο αναμένεται να ανατρέψουν το σημερινό status quo.

Μεγάλα deal περιμένουν οι αναλυτές και στα δικαιώματα μετάδοσης. Οι Χειμερινοί Αγώνες στο Πεκίνο είναι το προτελευταίο Ολυμπιακό event που περιλαμβάνει το ισχύον συμβόλαιο του Discovery με τη ΔΟΕ για την Ευρώπη. Το ΝΒΑ κοστολογεί το νέο του «πακέτο» για τις ΗΠΑ στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το ESPN είναι πρόθυμο να πληρώσει όσα – όσα για να ανανεώσει τη συμφωνία του με τη Φόρμουλα-1, που εκπνέει μέσα στο 2022. Το NFL βάζει μπρος το πρότζεκτ της διεθνούς επέκτασής του, και αναζητεί τηλεοπτικό πάροχο για να μεταδίδει την εικόνα του στην Ευρώπη – κυρίως στη Γερμανία.

Θα είναι η χρονιά της μετάβασης των σπορ στην ψηφιακή εποχή, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Με περισσότερες live-streaming μεταδόσεις σε laptops, tablets και smartphones. Με περιεχόμενο που θα διευκολύνει την παρακολούθηση αθλητικών events. Οπως του Ανοιχτού Πρωταθλήματος γκολφ στην ακτή του Κεντ, το περασμένο καλοκαίρι, όπου όλοι μπορούσαν να δουν στην παλάμη τους, μέσω Wi-Fi που παρείχαν οι διοργανωτές, τα σκορ και την πορεία των βολών σε χάρτες. Με νέα apps που επιτρέπουν στους ερασιτέχνες αθλητές να καταγράφουν τις επιδόσεις τους, ή να βρίσκουν τοποθεσίες, αντιπάλους και συμπαίκτες για να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ. Η ψηφιοποίηση των αθλητικών μας εμπειριών θα ακολουθήσει εκείνη που στη διάρκεια των lockdown αναπτύχθηκε σε διάφορους τομείς της ζωής μας: στη δουλειά, στην εκπαίδευση, στις επαφές μας με τις δημόσιες υπηρεσίες, στη διασκέδαση…

Σημαντικές καινοτομίες, με «άρωμα» νέας τεχνολογίας, θα δούμε και στη Φόρμοιλα-1. Η μεγαλύτερη αλλαγή τεχνικών κανονισμών των τελευταίων δεκαετιών θα επιτρέπει στους οδηγούς να ακολουθούν από πιο κοντά τους αντιπάλους τους στην πίστα, διευκολύνοντας τις κόντρες τους και τα προσπεράσματα. Η σεζόν θα αρχίσει στις 20 Μαρτίου με το σιρκουΐ στο Μπαχρέιν, και θα περιλαμβάνει 23 γκραν-πρι, που είναι αριθμός – ρεκόρ. Για πρώτη φορά θα δούμε Φόρμουλα-1 στο Μαϊάμι, και κινέζο πιλότο (στο τιμόνι της Alfa Romeo). Γενικώς, το 2022 θα είναι χρονιά – ορόσημο για τη βιομηχανία της ταχύτητας, με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι να εγκαινιάζει την υβριδική του εποχή, και τη Φόρμουλα-Ε να ετοιμάζεται να λανσάρει οχήματα «νέας γενιάς».

Στο αθλητικό καλεντάρι του 2022 αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε:

– Το τουρνουά τένις του Αυστραλιανού Οπεν (17-30 Ιανουαρίου στη Μελβούρνη). Εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο, αν στο πρώτο μεγάλο ραντεβού της σεζόν θα είναι παρών ο εννέα φορές πρωταθλητής και Νο 1 στον Κόσμο, Νόβακ Τζόκοβιτς, που χρειάζεται ακόμη ένα τρόπαιο για να φτάσει στο ρεκόρ των 21 τίτλων σε γκραν-σλαμ τουρνουά. Στις 16 Μαΐου θα αρχίσει το Ρολάν Γκαρός, στις 27 Ιουνίου το Γουΐμπλεντον, στις 29 Αυγούστου το Αμερικανικό Οπεν και στις 13 Νοεμβρίου οι ATP Finals στο Τορίνο.

– Το Super Bowl 2022, στις 13 Φεβρουαρίου στο Sofi Stadium της Καλιφόρνια. Θα επιδιώξει να προσελκύσει τηλεοπτικό κοινό μεγαλύτερο από τα 96,4 εκατομμύρια πέρυσι, που ήταν το μικρότερο από το 2007.

– Το All-Star Game, στις 20 Φεβρουαρίου στο Κλίβελαντ. Οι τελικοί του ΝΒΑ είναι προγραμματισμένοι για τις 2-19 Ιουνίου.

– Τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού του Μαΐου: 14/5 Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ», 18/5 Τελικός Γιουρόπα Λιγκ στη Σεβίλλη, 21/5 Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας, 25/5 Τελικός Κόνφερενς Λιγκ στα Τίρανα και 28/5 Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ στην Αγία Πετρούπολη (με την Παρί Σεν-Ζερμέν και τη Μάντσεστερ Σίτι να ελπίζουν ότι, επιτέλους, ήρθε η ώρα να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο).

– Το Φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας, στις 27-29/5 στo Βερολίνο.

– Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης, στις 13/5-29/5 στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας

– Την έναρξη του Uefa Nations League, που αφορά και την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου (2/6).

– Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Ορεγκον των ΗΠΑ (15-24/7).

– Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βόλεϊ (Ανδρών) στη Ρωσία (26/8-11/9).

– Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βόλεϊ (Γυναικών) στην Ολλανδία και την Πολωνία (23/9-15/10).

– Το Ευρωμπάσκετ (1-18 Σεπτεμβρίου σε Τσεχία, Γεωργία, Ιταλία, Γερμανία). Το πρώτο που θα διεξαχθεί με σύστημα πρόκρισης παρόμοιο με εκείνο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIBA. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει… υποσχεθεί στον εαυτό του να είναι εκεί, φορώντας τη φανέλα της Εθνικής μας.

– Το Ράλι Ακρόπολις (8-11 Σεπτεμβρίου)
– Τον Μαραθώνιο της Αθήνας (13 Νοεμβρίου).

– Τα εγκαίνια της «Αγιά-Σοφιάς», προς το τέλος του έτους, με την ΑΕΚ να επιστρέφει στη Νέα Φιλαδέλφεια για πρώτη φορά μετά τις 3 Μαΐου του 2003.

– Τις μεταγραφές στο ποδόσφαιρο, το προσεχές καλοκαίρι, στις οποίες αναμένεται να πρωταγωνιστήσει ο Κιλιάν Εμπαπέ. Στον γάλλο σούπερ-σταρ ήταν αφιερωμένο το πρώτο πρωτοσέλιδο της Marca για το 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...