527
Σκουρλέτης και Τσίπρας σε παλαιότερη συνεργασία τους. Τώρα φαίνεται ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει τις αποστάσεις του από τις στρατηγικές του προέδρου του κόμματος | Nick Paleologos / SOOC

Αρχισε το blame game στον ΣΥΡΙΖΑ – «στα είχα πει» το μήνυμα Σκουρλέτη σε Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 08:48
Σκουρλέτης και Τσίπρας σε παλαιότερη συνεργασία τους. Τώρα φαίνεται ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει τις αποστάσεις του από τις στρατηγικές του προέδρου του κόμματος
|Nick Paleologos / SOOC

Αρχισε το blame game στον ΣΥΡΙΖΑ – «στα είχα πει» το μήνυμα Σκουρλέτη σε Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 08:48

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίζει να λέει ότι το «ματς» γυρίζει (το επανέλαβε στη Φλώρινα την Κυριακή, εδώ), αλλά το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικό. Οι φόβοι ότι η συντριβή των ευρωεκλογών μπορεί να επαναληφθεί στις 7 Ιουλίου τροφοδοτούνται από τις δημοσκοπήσεις –τις οποίες τώρα αποδέχονται ως σωστές– ενώ σε κάθε περίπτωση οι προετοιμασίες (εδώ) για την αποχώρηση από το Μαξίμου και τα υπουργεία έχουν προκαλέσει τέτοια δυσθυμία που έχει ήδη ξεκινήσει μια μάχη για το ποιος φταίει.

Ποιος φταίει που χάνεται η εξουσία με αυτόν τον τρόπο, με μια μεγάλη διαφορά που θα οδηγήσει πολλούς ακόμα και εκτός Βουλής.

Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν κάποιες τροχιοδεικτικές βολές, δείχνοντας τον Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος ως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, χρεώθηκε (και δικαίως) την κακή στελέχωση των ψηφοδελτίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις συντριβές των κομματικών υποψηφίων.

Ωστόσο και ο κ. Σκουρλέτης φρόντισε να πάρει αποστάσεις από τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Συνομιλητές του υπενθυμίζουν ότι ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει στον Πρωθυπουργό να κάνει εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, αν όχι νωρίτερα, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος το δεύτερο αποτέλεσμα (αυτό των εκλογών της 7ης Ιουλίου δηλαδή) να είχε χειρότερο και από το πρώτο, ενδεχόμενο που θα προκαλέσει σοβαρότατα ζητήματα εσωτερικής σταθερότητας και στο ίδιο το κόμμα.

Κάποιοι δε, θυμίζουν πως ο κ. Σκουρλέτης είχε προτείνει στο Μαξίμου το σενάριο για εθνικές εκλογές ακόμα και πριν τις ευρωεκλογές, πριν και το Πάσχα, ώστε να «ελεγχθεί» ο βαθμός αποδοκιμασίας των ψηφοφόρων προς τις κυβερνητικές πολιτικές και να αρχίσει να ροκανίζεται η διαφορά από τις ευρωεκλογές ήδη. Το σενάριο αυτό απορρίφθηκε καθώς τότε ο κ. Τσίπρας επέμενε στον σχεδιασμό του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τού συνήθως καλά πληροφορημένου στα του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Σκουρή, στο news247.gr, ακόμα και ο Πρωθυπουργός τώρα θεωρεί λάθος τη μη ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές και αυτό το λάθος αποδίδεται στα εσφαλμένα στοιχεία που του παρουσίαζαν συνεργάτες του για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω ήττα με λίγες μονάδες διαφορά στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Ως προς το τι συζητείται στην Κουμουνδούρου, χαρακτηριστικό είναι αυτό που υπενθυμίζει το εν λόγω ρεπορτάζ. Οτι ο κ. Σκουρλέτης είχε καταθέσει πρόταση για αλλαγή του νόμου και μεταφορά των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Οκτώβριο, ομάδα όμως βουλευτών «καθ’ υπόδειξη του Μαξίμου» έκανε παρέμβαση στη Βουλή, με συνέπεια ο τότε υπουργός Εσωτερικών να κάνει πίσω.

Ολα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς ήδη κάποιοι συζητούν για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά δηλαδή από την ήττα στις 7 Ιουλίου. Μολονότι όλοι λένε ότι η ηγεσία του κ. Τσίπρα δεν αμφισβητείται, η συγκρότηση μιας νέας κομματικής «ιεράς συμμαχίας» άνοιξε τη συζήτηση. Πολλοί μιλούν για την Εφη Αχτσιόγλου η οποία είναι η μόνη που σε αυτό το ζοφερό σκηνικό βλέπει τις μετοχές της να ανεβαίνουν και ως νέα εκπρόσωπος του κόμματος. Στο κάδρο είναι και ο Αλέξης Χαρίτσης αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριος τελευταία.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει κάτι που έγραψαν τα «Νέα» την περασμένη Παρασκευή. Οτι στη συζήτηση που γίνεται σε συριζαϊκούς κύκλους προστέθηκε, εκτός από τις πολύ θετικές αναφορές για τον Ηλιόπουλο στον Δήμο Αθηναίων, το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...