539
O Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, την οποία μονοπώλησε η κρίση του κορονοϊού | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Από 10 Μαΐου και βλέπουμε – Τι θα συμβεί με σχολεία, εστιατόρια και καταστήματα

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 12:18
O Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, την οποία μονοπώλησε η κρίση του κορονοϊού
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Από 10 Μαΐου και βλέπουμε – Τι θα συμβεί με σχολεία, εστιατόρια και καταστήματα

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2020, 12:18

Πότε θα επιστρέψει η χώρα σε μια κάποια κανονικότητα; Πότε θα αρχίσουν να αίρονται οι χωρίς προηγούμενο περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών; Πότε θα ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις; Τα σχολεία; Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη σχετικά ευχάριστη θέση να έχει περιορίσει κατά το δυνατόν τη διασπορά του κορονοϊού, να μη μετρά εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και να μη βιώνει –προς το παρόν τουλάχιστον, και ας ευχηθούμε όλοι να μείνει έτσι– υγειονομικές κρίσεις όπως αυτές της Ισπανίας, της Γαλλίας ή, ακόμα χειρότερα, της Ιταλίας —«είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας το Σάββατο—, η σκέψη πολλών είναι στην επόμενη ημέρα. Και σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», το ορόσημο που θα απαντήσει όλα τα ερωτήματα είναι η 10η Μαΐου.

Φυσικά, το ότι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς είχε πει την περασμένη Κυριακή (εδώ) ότι η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων θα ισχύει μέχρι τις 6 Απριλίου, πρέπει να το εκλάβουμε αν όχι ως αστείο, σίγουρα ως πρελούδιο, ως μια μικρή εισαγωγή σε μια μακρά περίοδο τέτοιων μέτρων. Ηδη κυβερνητικοί παράγοντες (εδώ) μας προετοιμάζουν για αυστηρά μέτρα που θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τις 6 Απριλίου, πέρα και από τις γιορτές του Πάσχα δηλαδή, αλλά ούτε αυτό πρέπει να μας εκπλήσσει. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του στις 17 Μαρτίου (εδώ) είχε προειδοποιήσει τους πολίτες ότι «είμαστε στην αρχή της μάχης, που θα είναι δύσκολη, ειδικά στο επόμενο δίμηνο», τουτέστιν ως τις 17 Μαΐου.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί θα φανούν στις 15 Απριλίου, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του Κωστή Π. Παπαδιόχου στην «Καθημερινή της Κυριακής», η ημερομηνία-ορόσημο είναι η Κυριακή 10 Μαΐου, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για κάμψη της δυναμικής του ιού στη χώρα μας και υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται πιστά.

Η ημερομηνία αυτή θεωρείται η αρχή χαλάρωσης των μέτρων, διαδικασία που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά θα ακολουθηθεί μοντέλο capital controls, αφού μια πλήρης και ταυτόχρονη κατάργηση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση του προβλήματος. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, θα παύσει η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, η οποία τέθηκε σε ισχύ τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει «σε εύλογη χρονική απόσταση», η ανακοίνωση για επανέναρξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, καταστημάτων και εστιατορίων και σε τρίτη φάση θα αποκατασταθούν οι αεροπορικές συγκοινωνίες εξωτερικού και εσωτερικού και ανάλογα με το πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουν εκείνο το διάστημα συγκεκριμένες χώρες.

Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία δεν προβλέπεται να ανοίξουν όπως είναι τώρα το πρόγραμμα, δηλαδή μετά τις διακοπές του Πάσχα στις 27 Απριλίου, αλλά το νωρίτερο που αυτό θα συμβεί είναι τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Θα έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με μία απουσία των μαθητών από τις σχολικές αίθουσες για περισσότερο από δύο μήνες, σε ορισμένες δε περιπτώσεις —σε αυτές που σχολικές μονάδες έκλεισαν με τα πρώτα κρούσματα στη χώρα— θα πλησιάζουν τους τρεις! Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με παράταση της σχολικής χρονιάς, όλον τον Ιούνιο τα κενά πολύ δύσκολα θα αναπληρωθούν. Και όλα αυτά, αν όλα πάνε καλά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...