361
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγκυρα στις 5 Φεβρουαρίου | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Απειλές Ερντογάν κατά Ασαντ: «Αποσυρθείτε από την Ιντλίμπ, αλλιώς θα επέμβουμε με τη βία»

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 12:38
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγκυρα στις 5 Φεβρουαρίου
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Απειλές Ερντογάν κατά Ασαντ: «Αποσυρθείτε από την Ιντλίμπ, αλλιώς θα επέμβουμε με τη βία»

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 12:38

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία απείλησε –και μάλιστα ανοιχτά– ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προαναγγέλλοντας νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο οκτώ τούρκων στρατιωτικών σε βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ, ο Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα στην περίπτωση που σημειωθούν παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της στη Συρία. Η Aγκυρα απάντησε βομβαρδίζοντας συριακές θέσεις και σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους.

Σε ομιλία του την Τετάρτη, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το καθεστώς Aσαντ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις περιοχές γύρω από τις θέσεις παρατήρησης που έχει δημιουργήσει η Aγκυρα στη βορειοδυτική Συρία, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στη βία.

«Δύο από τις 12 θέσεις μας παρατήρησης βρίσκονται πίσω από τις γραμμές του καθεστώτος. Ελπίζουμε ότι το καθεστώς θα αποσυρθεί πέρα από τις θέσεις μας παρατήρησης πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου. Αν το καθεστώς δεν αποσυρθεί, η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να το κάνει εκείνη να αποσυρθεί», δήλωσε.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι διαβίβασε αυτό το μήνυμα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες, Τρίτη, με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει στρατιωτικά το συριακό καθεστώς.

O Ερντογάν χαρακτήρισε την επίθεση του καθεστώτος εναντίον των τουρκικών δυνάμεων «καμπή» στη σύγκρουση στη Συρία. «Δεν θα αφήσουμε να συνεχισθούν τα πράγματα όπως πριν εκεί όπου κύλησε το αίμα τούρκων στρατιωτικών», είπε. «Θα απαντήσουμε χωρίς καμιά προειδοποίηση σε οποιαδήποτε νέα επίθεση εναντίον των στρατιωτικών μας ή εναντίον των μαχητών (σύροι αντάρτες) με τους οποίους συνεργαζόμαστε», προειδοποίησε ακόμη.

Η ευρύτερη περιοχή της Ιντλίμπ είναι εδώ και δύο εβδομάδες στο στόχαστρο του στρατού του Ασαντ. Με την κάλυψη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του Ασαντ έχουν ήδη καταλάβει πολλές περιοχές, μεταξύ αυτών και τη σημαντική πόλη Μααράτ αλ Νουμάν, 33 χιλιόμετρα από την Ιντλίμπ, η οποία βομβαρδίστηκε όταν οι κάτοικοι είχαν ήδη φύγει.

Η επαρχία είναι επίσης το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και των εξτρεμιστών καθώς ελέγχεται από τζιχαντιστές της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Scham, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν μάλιστα μετά την φονική επίθεση της Δευτέρας ότι η τζιχαντιστική οργάνωση στην πραγματικότητα είχε ιδρυθεί και ελεγχόταν από την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...