381
O υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μετέβη εσπευσμένα στα σύνορα με τη Συρία μετά τον θάνατο έξι τούρκων στρατιωτών από πυρά των δυνάμεων του Ασαντ | Anadolu

Μετρά φέρετρα ο Ερντογάν στη Συρία και απειλεί τον Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 13:52
O υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μετέβη εσπευσμένα στα σύνορα με τη Συρία μετά τον θάνατο έξι τούρκων στρατιωτών από πυρά των δυνάμεων του Ασαντ
|Anadolu

Μετρά φέρετρα ο Ερντογάν στη Συρία και απειλεί τον Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 13:52

Με αντίποινα απειλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τον θάνατο έξι τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό τουλάχιστον εννέα από τα πυρά των δυνάμεων του Ασαντ στην Ιντλίμπ της Συρίας.

Στη σκιά των απωλειών του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ μετέβη εσπευσμένα στα σύνορα συνοδευόμενος από τους επιτελάρχες, ακυρώνοντας προγραμματισμένο του ταξίδι στην Ουκρανία (μαζί με τον τούρκο πρόεδρο).

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 30 έως 35 στρατιώτες του συριακού καθεστώτος, κάτι όμως που διαψεύστηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αλλά και το Κρεμλίνο.

«Τα αεροπλάνα F-16 μας και τα πυροβόλα μας βομβαρδίζουν αυτή τη στιγμή στόχους που καθορίσθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε στο CNN Turk πως «το συριακό καθεστώς αποτελεί στο εξής στόχο για μας στην περιοχή έπειτα από αυτή την επίθεση. Περιμένουμε από τη Ρωσία να μην το προστατεύσει, καθώς μετά την ξεκάθαρη επίθεση στους στρατιώτες μας, οι δυνάμεις του καθεστώτος γύρω από τις θέσεις μας αποτελούν στόχο (των τουρκικών επιθέσεων)».

Ο Τσελίκ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ασαντ ότι «ενεργεί σαν μια τρομοκρατική οργάνωση», ενώ προανήγγειλε τη διεξαγωγή συνομιλιών με ρώσους αξιωματούχους (που υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση), σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Φορτηγά μεταφέρουν τα πράγματα εκτοπισμένων Σύριων στην περιοχή της Ιντλίμπ (REUTERS/Khalil Ashawi/)

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα σε θέσεις παρατήρησης στην περιοχή της Ιντλίμπ, στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήψε με τη Ρωσία, με στόχο τον τερματισμό της βίας.

Εδώ και μερικές εβδομάδες ωστόσο, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ, με την υποστήριξη της Μόσχας, έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους στην επαρχία, πολλαπλασιάζοντας τους φονικούς βομβαρδισμούς.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αγκυρας που υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, επικρίνοντας έντονα τη Ρωσία (με την οποία υποτίθεται ότι συνεργάζεται στο συριακό έδαφος).

«Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στις ρωσικές αρχές: ο συνομιλητής μας δεν είστε εσείς, είναι το (συριακό) καθεστώς. Μην προσπαθήσετε να μας εμποδίσετε», ήταν το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Ερντογάν στη Μόσχα.

«Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί ενώ οι στρατιώτες μας πέφτουν ως μάρτυρες. Θα ζητήσουμε τον λογαριασμό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, κάτι που επανέλαβε και ο υπουργός Αμυνας Ακάρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...