965
Η Καρολίνα Σμιντ, υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής και πρόεδρος της συνόδου | REUTERS

«Ανθρακες ο θησαυρός» για το αποτέλεσμα στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2019, 17:21
Η Καρολίνα Σμιντ, υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής και πρόεδρος της συνόδου
|REUTERS

«Ανθρακες ο θησαυρός» για το αποτέλεσμα στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2019, 17:21

«Ανθρακες ο θησαυρός» για την πολυδιαφημισμένη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP25), η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή χωρίς να τολμήσουν τα κράτη μέλη για πραγματικές αλλαγές, εγκρίνοντας μόνο μια συμφωνία ως προς τα ελάχιστα.

Οι επιφυλάξεις αρκετών χωρών απέτρεψαν τη συμφωνία σε σημαντικά σημεία.

Επειτα από δύο εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων, η διάσκεψη που διεξήχθη στη Μαδρίτη απέτυχε να καταλήξει σε μια συμφωνία για τους κανόνες των διεθνών αγορών άνθρακα, ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα στη διάσκεψη μαζί με το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι πιο φτωχές χώρες προκειμένου να περιορίσουν τις καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Επειτα από έναν χρόνο που σημαδεύτηκε από κλιματικές καταστροφές κάθε είδους, τις ηχηρές εκκλήσεις εκατομμυρίων νέων που κατέβηκαν στους δρόμους πίσω από την έφηβη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, και τις επιστημονικές εκθέσεις, οι περίπου 200 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου πίεση για αυτή την COP25 υπό την προεδρία της Χιλής, που μεταφέρθηκε στη Μαδρίτη λόγω της κρίσης που πλήττει τη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Ομως μετά το τέλος αυτής της διάσκεψης που υπερέβη κατά 40 και πλέον ώρες το αρχικό πρόγραμμα, κανείς δεν είδε στα κείμενα που εγκρίθηκαν να αντανακλάται αυτό το αίτημα για ριζοσπαστικές και άμεσες αλλαγές.

Απογοητευμένος δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: Η διεθνής κοινότητα «έχασε μια σημαντική ευκαιρία» να σταθεί στο ύψος της «κλιματικής κρίσης», δήλωσε λίγο μετά το τέλος της συνόδου.

«Απογοητεύθηκα από το αποτέλεσμα της COP25», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Γκουτέρες. «Η διεθνής κοινότητα έχασε μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να αποδείξει ότι έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες στον τομέα της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, της προσαρμογής και της χρηματοδότησης της κλιματικής κρίσης», επέμεινε.

«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε και δεν θα εγκαταλείψω», πρόσθεσε.

Νέοι και νέες ζητούν από τους ηγέτες να πάρουν μέτρα τώρα

Το τελικό κείμενο καλεί μεν για «επείγουσες ενέργειες» προκειμένου να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στις δεσμεύσεις και τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου , ακόμη και στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Ομως, το λεκτικό είναι «στρυφνό» και το αποτέλεσμα «μέτριο», εκτίμησε η Κατρίν Αμπρέ, από το Climate Action Network.

«Οι κύριοι δρώντες από τους οποίους αναμενόταν πρόοδος δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες», δήλωσε η Λοράνς Τουμπιανά, αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Παρισιού, σημειώνοντας ωστόσο πως η συμμαχία των νησιωτικών ευρωπαϊκών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών επέτρεψε να «βγει το λιγότερο κακό δυνατό αποτέλεσμα, ενάντια στη βούληση των μεγάλων ρυπαντών».

Αποχή από τα μαθήματά τους έκαναν την Παρασκευή μαθήτριες και μαθητές διαδηλώνοντας για το μέλλον τους

Το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε χθες από τη χιλιανή προεδρία προκάλεσε την οργή των χωρών αυτών, οδηγώντας σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

«Σήμερα οι πολίτες του κόσμου απαιτούν από εμάς να πάμε πιο γρήγορα και καλύτερα, είτε στον οικονομικό τομέα, είτε στον τομέα της προσαρμογής, είτε σε αυτόν της μείωσης των εκπομπών», δήλωσε η χιλιανή υπουργός Περιβάλλοντος Καρολίνα Σμιτ.

«Οι συζητήσεις αυτές αντανακλούν την ασυμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες από τη μια πλευρά και την επιτακτικότητα της κατάστασης που δείχνει η επιστήμη και τα αιτήματα των πολιτών στους δρόμους [από την άλλη]», συνοψίζει η Χέλεν Μάουντφορντ από το World Resources Institute, η οποία εκτιμά πως το πνεύμα της Συμφωνίας του Παρισιού δεν είναι παρά μια «μακρινή ανάμνηση».

Με τον σημερινό ρυθμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο υδράργυρος μπορεί να αυξηθεί μέχρι 4 ή και 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Ακόμα κι αν οι περίπου 200 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, η υπερθέρμανση μπορεί να ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς Κελσίου.

Ως εκ τούτου, για να μειωθεί αυτή η απόκλιση όλες οι χώρες πρέπει να υποβάλουν μέχρι την COP26 που θα διεξαχθεί του χρόνου στη Γλασκώβη, μια αναθεωρημένη εκδοχή των σχεδίων τους για μειώσεις εκπομπών. Ομως, δύο εβδομάδες συζητήσεων έδειξαν ότι υπάρχουν πολλές διαφωνίες στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, σχεδόν καμία από τις μεγάλες χώρες-ρυπαντές δεν έκανε κάποια σημαντική ανακοίνωση για την αύξηση των στόχων της, ούτε έδωσε κάποια σαφή ένδειξη για μια τέτοια πρόθεση για το 2020. Προφανώς όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες που εγκατέλειψαν τη Συμφωνία του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά ούτε και η Κίνα ή η Ινδία.

Οι δύο αυτές μεγάλες οικονομίες επιμένουν, προτού αναφερθούν στις δικές τους αναθεωρημένες δεσμεύσεις, στην ευθύνη των ανεπτυγμένων χωρών να κάνουν περισσότερα και να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για οικονομική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στο στόχαστρο των υπερασπιστών του περιβάλλοντος, βρέθηκαν επίσης Σαουδική Αραβία, Βραζιλία και Αυστραλία, που κατηγορούνται ότι θέλουν να εισάγουν όρους στους κανονισμούς για τις αγορές άνθρακα, η υιοθέτηση των οποίων αναβλήθηκε και πάλι.

Αν και συγκαταλέγεται στους μεγάλους ρυπαντές, παρατηρητές υπογράμμισαν, αντίθετα, τον θετικό ρόλο της ΕΕ η οποία υποστήριξε αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2020, παρά τις επιφυλάξεις της Πολωνίας.

Η ΕΕ πρέπει τώρα να εργαστεί προκειμένου να παρουσιάσει το 2020 μια αύξηση των δεσμεύσεών της για το 2030.

Αναλαμβάνοντας αυτόν τον «ηγετικό ρόλο» θα της «δώσει την ικανότητα να εργαστεί από κοινού με άλλους μεγάλους ρυπαντές όπως η Κίνα και η Ινδία ώστε να αυξήσουν και εκείνες τους στόχους τους», υποστηρίζει ο Αλντεν Μάγερ της Union for Concerned Scientist.

Οι Βρετανοί έχουν οριστεί επισήμως ως οι διοργανωτές της COP26 και υποσχέθηκαν από την πλευρά τους να κάνουν τα πάντα προκειμένου η Γλασκόβη να αποδειχθεί μια επιτυχία.

«Γνωρίζουμε ότι επιθυμείτε να οικοδομήσουμε με αφετηρία τις προσπάθειες των χιλιανών φίλων μας προκειμένου να μεταφέρουμε την αίσθηση επείγοντος της επιστήμης και τη φωνή εκείνων που ζητούν από εμάς να πάμε πιο μακριά, πιο γρήγορα», είπε ο εκπρόσωπός τους Αρτσι Γιανγκ.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε προβλέψει πως φέτος η προετοιμασία θα γινόταν υπό την πίεση του δρόμου.

«Η επιστήμη είναι σαφής, αλλά η επιστήμη παραβλέπεται. Ο,τι κι αν συμβεί, δεν θα εγκαταλείψουμε. Εχουμε μόλις αρχίσει», έγραψε στο Twitter.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μιλά στη σύνοδο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...