561
Η Τζέιν Φόντα σε διαδήλωση με πλακάτ στο χέρι και το σύνθημα «Ψήφισε. Μίλα. Δράσε» | Reuters

Τζέιν Φόντα: η κλιματική κρίση είναι και πολιτική

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2019, 18:20
Η Τζέιν Φόντα σε διαδήλωση με πλακάτ στο χέρι και το σύνθημα «Ψήφισε. Μίλα. Δράσε»
|Reuters

Τζέιν Φόντα: η κλιματική κρίση είναι και πολιτική

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2019, 18:20

Αρθρο της Τζέιν Φόντα φιλοξενούν οι New York Times, με το οποίο η μεγάλη ηθοποιός ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα της κλιματικής αλλαγής. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα ότι ο πλανήτης πλησιάζει σύντομα σε ένα σημείο καμπής. Οι επιστήμονες κατέστησαν σαφές ότι πλέον μας έχουν μείνει λιγότερα από 11 χρόνια για να μειώσουμε περίπου στο μισό τα ορυκτά καύσιμα και ό,τι άλλο προκαλεί τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, μας απομένουν 20 χρόνια για να τα μηδενίσουμε, να σταθεροποιήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας και να επιτύχει τους στόχους της η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή». Μία συμφωνία βέβαια από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα πριν από μερικές ημέρες, υπογραμμίζει στο άρθρο της.

H 81 ετών ηθοποιός είναι ενεργό μέλος της «Fire Drill Fridays», ενός κινήματος που στοχεύει στη χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Το καλοκαίρι που μας πέρασε οι πυρκαγιές κατέστρεψαν την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Καλιφόρνια. Νέοι όμως όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήρθαν για να μας υπενθυμίσουν ότι είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να αποτρέψει την παγκόσμια καταστροφή. Γι’ αυτό και αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ και να κάνω περισσότερα», γράφει.

Παράλληλα, προτρέπει τον κόσμο να συμμετέχει σε διαμαρτυρίες που αφορούν την αδράνεια και την αδιαφορία της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την κλιματική αλλαγή. «Πρέπει να δούμε την κατάσταση ως κρίσιμη πολιτική στιγμή», καθώς παρά τις διαπιστώσεις και παροτρύνσεις των επιστημόνων για οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει αδρανής.

Μάλιστα, στο πλαίσιο διαμαρτυριών στο Καπιτώλιο, η Τζέιν Φόντα φέτος συνελήφθη ήδη τέσσερις φορές. Οι δικηγόροι της την βοήθησαν να αποφύγει σοβαρές κατηγορίες, αλλά όπως η ίδια επιμένει, οι πράξεις της πολιτικής ανυπακοής την έβγαλαν από μια κατάθλιψη στην οποία βυθίστηκε μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ.

Παράλληλα, επιτίθεται στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, κατηγορώντας την ότι «έχει καταλάβει το πολιτικό μας σύστημα. Επίσης έχουμε αποτύχει να εκλέξουμε αρκετούς ηγέτες, οι οποίοι δεν ακολουθούν συμφέροντα της εν λόγω βιομηχανίας. Ερευνα του Κέντρου Ανταποκρινόμενης Πολιτικής κατέδειξε ότι μόνο η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει δαπανήσει περίπου 218 εκατομμύρια δολάρια για λόμπινγκ το 2018 και το 2019. Τα συμφέροντα του κλάδου των ορυκτών καυσίμων υπονομεύουν τη Δημοκρατία μας», γράφει.

Οταν κάποιος εκλέγεται σε μία περιφέρεια, δεν θα πρέπει να ασχολείται μόνο με το πώς να φτιάξει ένα πιο δίκαιο οικονομικό σύστημα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά ψηλά στην ατζέντα του να βρίσκεται και η καθαρή ενέργεια. «Το θέμα πλέον είναι πώς θα εξασφαλίσουμε έναν κατοικήσιμο πλανήτη για τις επόμενες γενιές και πώς θα έχουμε στο μέλλον καθαρό αέρα και νερό».

Η ίδια συμπληρώνει ότι τα καλά νέα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι συνειδητοποιούν την επείγουσα πρόκληση που αντιμετωπίζουν. «Τα δύο τρίτα των Αμερικανών γνωρίζει πλέον ότι η κυβέρνηση κάνει ελάχιστα για να μειώσει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του 90% των Δημοκρατικών και του 39% των Ρεπουμπλικάνων».

Η Τζέιν Φόντα τονίζει στο άρθρο της ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε τις ζωές μας σαν να συμβαίνει κάτι επείγον, διότι αυτή είναι η πραγματικότητα. «Και ο καθένας μας θα πρέπει να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση: τι έκανα για να προστατέψω τον πλανήτη για τα παιδιά και τα εγγόνια μου όσο είχα χρόνο; Εχω ακόμα αρκετή ενέργεια μέσα μου. Δεν θα κοιτάξω πίσω μου στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου του 2020 και τότε να αναρωτηθώ τι θα μπορούσα να είχα κάνει ακόμη», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...