723
Ο Φρανσουά Φιγιόν κατά την επίσκεψή του σε εμπορική έκθεση στο Παρίσι. Μοιάζει ένα χέρι να του απαγορεύει την είσοδο... | REUTERS/Benoit Tessier

Ηρθε το τέλος του Φρανσουά Φιγιόν;

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2017, 11:40
Ο Φρανσουά Φιγιόν κατά την επίσκεψή του σε εμπορική έκθεση στο Παρίσι. Μοιάζει ένα χέρι να του απαγορεύει την είσοδο...
|REUTERS/Benoit Tessier

Ηρθε το τέλος του Φρανσουά Φιγιόν;

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2017, 11:40

Πρώτα μία δημοσκόπηση τον εκτόπισε εκτός του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, τώρα μία νέα δημοσκόπηση τον εμφανίζει ως… ανεπιθύμητο! Το 69% των γάλλων πολιτών θέλει να εγκαταλείψει την κούρσα για την προεδρία της Γαλλίας ο Φρανσουά Φιγιόν, ο πολιτικός που ως και πριν από μόλις δύο εβδομάδες εμφανιζόταν ως το φαβορί για να διαδεχτεί τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων!

Η δημοτικότητα του υποψηφίου της γαλλικής Δεξιάς (του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος) καταρρέει μετά τις αποκαλύψεις από την εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard Enchaine του σκανδάλου για την αργομισθία της συζύγου του, Πενελόπ Φιγιόν η οποία κατηγορείται ότι έλαβε περίπου 900.000 ευρώ ως κοινοβουλευτική βοηθός, χωρίς όμως να εργαστεί ποτέ στο κοινοβούλιο. Πολλά λεφτά φαίνεται ότι απεκόμισαν και τα παιδιά του Φιγιόν…

Το πρόσωπο του προεδρικού υποψηφίου της Δεξιάς είναι πλέον σε όλα τα πρωτοσέλιδα και όχι για καλό. Πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ένα πρόωρο τέλος της εκστρατείας του, εξηγώντας πως πολύ δύσκολα ένας πολιτικός που μπαίνει σε αυτό το κάδρο και σε ένα τέτοιο καθοδικό σπιράλ δημοσιότητας μπορεί να ανακάμψει, έστω και αν ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι να γίνει τον Απρίλιο.

Τα πράγματα γίνονται διαρκώς χειρότερα κάθε ώρα που περνάει. Βίντεο που ανακάλυψε το δίκτυο France 2 και ανακοίνωσε πως θα το αναμεταδώσει το βράδυ της Πέμπτης εμφανίζει την Πενελόπ Φιγιόν να λέει ότι «δεν ήμουν ποτέ βοηθός του συζύγου μου». Αρα τα λεφτά τα εισέπραττε παράτυπα. Η δημοσιογράφος Ελίζ Λισέ, του France 2, είπε για το επίμαχο βίντεο του 2007: «Η Πενελόπ Φιγιόν ανοίγεται σε αυτή τη συνέντευξή της και κάνει πολλές ενδιαφέρουσες δηλώσεις μεταξύ των οποίων μία που τράβηξε την προσοχή μας και η οποία είναι: “Δεν ήμουν ποτέ η βοηθός του συζύγου μου”. Είμαστε στο 2007″. Είναι όμως βέβαιο ότι πληρωνόταν για τέσσερα χρόνια ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της, από το 1998 ως το 2002. Γνωρίζουμε επομένως ότι έπαιρνε έναν μισθό ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της εκείνη την περίοδο», πρόσθεσε.

parisien

Η Le Parisien για τον «Πανικό στη Δεξιά», με πρωταγωνιστή, φυσικά, τον Φιγιόν

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, από το Harris Interactive για λογαριασμό των γαλλικών ραδιοφωνικών δικτύων RMC και Atlantico, οι Γάλλοι προτιμούν να εκπροσωπήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις προεδρικές εκλογές ο πρώην υποψήφιος του κόμματος, Αλέν Ζιπέ. Μάλιστα, το 57% των Γάλλων πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν την προεδρία με κάποιον άλλον υποψήφιο, ενώ μόνο το 29% εκτιμά ότι θα την κερδίσουν με τον Φιγιόν.

figaro
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Le Figaro που σχολιάζει ότι «μέσα στο χάος, ο Φιγιόν κατηγορεί την “εξουσία”»

Αντίστοιχο κλίμα μετέδιδαν την ίδια ημέρα τα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων. «Ως πότε;», αναρωτιέται η Liberation, «Πανικός στη Δεξιά», γράφει η Le Parisien. Και η Figaro σχολιάζει ότι «Μέσα στο χάος, ο Φιγιόν κατηγορεί την “εξουσία”», εξηγώντας ότι ενώ εντεινόταν η ανησυχία στο στρατόπεδο του, ο υποψήφιος της Δεξιάς κατήγγειλε «θεσμικό πραξικόπημα» και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει σίγουρα «υποψήφιος σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία».

libe
Η Liberation αναρωτιέται «ως πότε» θα αντέξει ο Φιγιόν την πίεση. Η Δεξιά αρχίζει και αμφιβάλλει για το κατά πόσο μπορεί να παραμείνει προεδρικός υποψήφιος, γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα

Την Τετάρτη ο γάλλος πολιτικός κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι υποκίνησαν ένα σκάνδαλο για να τορπιλίσουν την υποψηφιότητά του. Την ίδια ημέρα όμως μία δημοσκόπηση έδειχνε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας δεν ήταν πλέον το φαβορί για την προεδρία. Η έρευνα του Elabe έδειχνε μία αυξανόμενη στήριξη προς την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Αλλά πιθανότερο να κερδίσει την κούρσα για την προεδρία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, είναι ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν.

Εχει περάσει μία εβδομάδα από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τη σύζυγο του, και ο Φιγιόν δεν έχει καταφέρει να δώσει πειστικές απαντήσεις για το τι ακριβώς έκανε στο γραφείο του η Πενελόπ. Τα βήματά του από εδώ και πέρα εξαρτώνται από την πορεία των ερευνών της Δικαιοσύνης.

Το ζεύγος ανακρίθηκε χωριστά τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη η αστυνομία έκανε έρευνα στο γραφείο του Φιγιόν στο κτίριο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να εντοπίσει και να κατάσχει περισσότερα στοιχεία. Ο Φιγιόν έχει δηλώσει ότι, αν τεθεί υπό εξέταση (en examen), θα παραιτηθεί. Αυτό σημαίνει ότι για τον νόμο θα είναι ύποπτος, αν και ακόμη δεν θα έχουν απαγγελθεί εναντίον του κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...