300
Ο Τζάστιν Τριντό (αριστερά) με τον Μάικλ Γουέρνικ, (πρώην πλέον) επικεφαλής της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης του Καναδά | REUTERS/Chris Wattie

Αλλη μία απώλεια κορυφαίου στελέχους για τον Τριντό στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 07:48
Ο Τζάστιν Τριντό (αριστερά) με τον Μάικλ Γουέρνικ, (πρώην πλέον) επικεφαλής της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης του Καναδά
|REUTERS/Chris Wattie

Αλλη μία απώλεια κορυφαίου στελέχους για τον Τριντό στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 07:48

Τέσσερις μείζονος σημασίας αποχωρήσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες μετρά πλέον ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, με την υπόθεση της  SNC-Lavalin να μειώνει την πιθανότητα νίκης στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Χθες Δευτέρα ο Μάικλ Γουέρνικ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης του Καναδά και πρώην υπουργός, ανακοίνωσε ότι παίρνει τη σύνταξή του έπειτα από 38 χρόνια καριέρας. Αφορμή κατά τον αξιωματούχο είναι ακριβώς «οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων» που τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

«Είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με τις ομάδες μεταβίβασης [ενν. της εξουσίας] τριών πρωθυπουργών. Είναι όμως πλέον εμφανές ότι θα μου ήταν αδύνατο να έχω μια σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο Γουέρνικ.

Πρόκειται για την τέταρτη αποχώρηση αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο της SNC-Lavalin, το οποίο έχει πυροδοτήσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στη χώρα μετά την ανάδειξη του Τριντό, αρχηγού των Φιλελευθέρων, στο αξίωμα του πρωθυπουργού το 2015.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Γουέρνικ ότι συμμετείχε στην άσκηση πιέσεων για να αποφευχθεί η παραπομπή του καναδικού κολοσσού των κατασκευών SNC-Lavalin σε δίκη για υπόθεση διαφθοράς στη Λιβύη.

Ο Γουέρνικ κατέθεσε ενώπιον καναδών βουλευτών στο πλαίσιο μιας έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση.

Ο Τριντό και το περιβάλλον του αντιμετωπίζουν σοβαρή πολιτική κρίση από τον περασμένο μήνα, μετά τις κατηγορίες από μέρους της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ ότι της ασκήθηκαν «ανάρμοστες πιέσεις» για να παρέμβει στη Δικαιοσύνη ώστε η υπόθεση της  SNC-Lavalin να μην φτάσει στα δικαστήρια.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και η υπουργός Προϋπολογισμού παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση, ενώ τις ακολούθησε και ο προσωπικός γραμματέας και στενότερος πολιτικός σύμβουλος του Τριντό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τριντό, που πριν από λίγους μήνες έμοιαζε να έχει εξασφαλίσει σε άνετη εκλογική νίκη και νέα πρωθυπουργική θητεία, πλέον οδεύει προς βαριά ήττα στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...