1324
Ο Ερμής είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πλησιέστερος στον Ηλιο | solarsystem.nasa.gov

Είναι ανάδρομος ο Ερμής; Μην ανησυχείτε…

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 00:30
Ο Ερμής είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πλησιέστερος στον Ηλιο
|solarsystem.nasa.gov

Είναι ανάδρομος ο Ερμής; Μην ανησυχείτε…

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 00:30

Μην υπογράφετε συμβόλαια. Μην αγοράζετε ηλεκτρονικές συσκευές, εργαλεία ή οποιοδήποτε μηχάνημα με κινούμενα μέρη. Μην εκπλαγείτε εάν το ταχυδρομείο τα έχει κάνει μαντάρα, ή κάτι κακό συμβαίνει ενώ μετακινείστε. Και να είστε προσεκτικοί: Είναι πιθανό να ξεχάσετε κάτι, για παράδειγμα τα γυαλιά ή το τηλέφωνό σας…

Αυτές είναι οι συμβουλές των αστρολόγων, όσο ο Ερμής είναι ανάδρομος, δηλαδή μέχρι τις 28 Μαρτίου αυτή τη φορά. Γιατί όταν τα πράγματα πάνε στραβά «φταίει ο ανάδρομος Ερμής», και δεν μπορεί να μην έχετε ακούσει τη φράση κλισέ που εξηγεί το γιατί.

Φυσικά, οι πραγματικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η «ανάδρομη» κίνηση του Ερμή δεν είναι παρά οπτική ψευδαίσθηση. Και αμφισβητούν έντονα την βασική πεποίθηση της αστρολογίας, ότι η κίνηση των πλανητών μπορεί να επηρεάσει τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Γη. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δεν έχουν δείξει καμία συσχέτιση μεταξύ της συμπεριφοράς των πλανητών και των ανθρώπων.

Τόσο οι αστρολόγοι, όμως, όσο και οι πολλοί πιστοί οπαδοί τους δεν είναι πεπεισμένοι γι’ αυτό. Αλλά δύο εξέχοντες αστρολόγοι δήλωσαν στους New York Times ότι υπάρχει κάποια υπερβολή στο μυαλό των απλών ανθρώπων για το χάος που προκαλεί η κίνηση του Ερμή.

Ο Ερμής είναι ανάδρομος όταν βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιο

Η Σούζαν Μίλερ, δημιουργός τη ιστοσελίδας Astrology Zone, βρίσκει υπερβολικούς τους ανησυχητικούς τίτλους σχετικά με το πώς μπορεί να «επιβιώσει» κανείς από τον ανάδρομο. «Δεν είναι τραγικό», λέει, «Είναι ενοχλητικό». Και η Τσέινι Νίκολας συμφωνεί: «Παραείναι μεγάλη η έμφαση, που δίνεται γενικά», λέει.

Και οι δύο προτείνουν να προσέχουμε, αλλά χωρίς πανικό. Αν για παράδειγμα, σας χρειαστεί ένα gadget κατά τη διάρκεια της ανάδρομης πορείας του Ερμή, κανένα πρόβλημα. Αγοράστε το,  αλλά καλού κακού «κρατήστε την απόδειξη», προτείνει η Νίκολας.

Τι συμβαίνει πραγματικά στο Διάστημα

Ο Ερμής είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ελάχιστα μεγαλύτερος από τη  Σελήνη. Είναι ο πλανήτης που βρίσκεται πιο κοντά στον Ηλιο, απέχει 58 εκατ. χιλιομέτρων, και περιστρέφεται γύρω από αυτόν σε μόλις 88 ημέρες, δηλαδή πολύ πιο γρήγορα από τη Γη, που χρειάζεται 365 ημέρες για να κάνει το ταξίδι.

Ο Ρικ Φάιενμπεργκ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Ουάσινγκτον, προτείνει να φανταστούμε τον Ερμή σαν αγωνιστικό αυτοκίνητο που τρέχει σε μια εσωτερική λωρίδα και αντίστοιχα τη Γη σε μια εξωτερική λωρίδα, καθώς και οι δύο πλανήτες διανύουν μια κυκλική διαδρομή. Ο Ερμής πηγαίνει πολύ πιο γρήγορα και έχει μικρότερη απόσταση να διανύσει.

Τώρα, σχετικά με το ζήτημα της κατεύθυνσης: Αν παρακολουθήσει κανείς τους πλανήτες από το Βόρειο Ημισφαίριο, τις περισσότερες φορές φαίνεται ότι πηγαίνουν από δεξιά προς τα αριστερά, για μια περίοδο αρκετών εβδομάδων, με φόντο τα αστέρια. Ειδικά τον Ερμή, όμως, είναι δύσκολο να τον δούμε, είναι ορατός μόνο κοντά στην ανατολή και τη δύση του ηλίου.

Αλλά τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο, συμβαίνει μια οπτική ψευδαίσθηση: Ο Ερμής μοιάζει σαν να κινείται προς τα πίσω. Αυτό συμβαίνει όταν ο Ερμής περνάει ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιο, αφήνοντας τη Γη «να φάει τη σκόνη του». Αυτός είναι ο ανάδρομος Ερμής και διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες κάθε φορά. Ο επόμενος ξεκινά στις 7 Ιουλίου.

Είναι ένα οπτικό εφέ που μοιάζει με το προσπέρασμα. Όταν επιταχύνουμε για να προσπεράσουμε ένα άλλο αυτοκίνητο, για μια στιγμή μοιάζει σαν να επιβραδύνει ενώ στην πραγματικότητα διατηρεί την ταχύτητά του.

Γιατί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για αυτό;

Η δημοτικότητα της αστρολογίας έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, τις γυναίκες και τα online δίκτυα των ομοφυλόφιλων. Ενδεικτικά, μόνο τον περασμένο χρόνο η ιστοσελίδα  της Σούζαν Μίλερ είχε 300 εκατ. επισκέψεις. Και φέτος, όπως είπε η διάσημη αμερικανίδα αστρολόγος, παρατηρήθηκε μια αύξηση της ανησυχίας για τον ανάδρομο Ερμή. Σύμφωνα, και με τα στοιχεία της Google, εξάλλου, οι online αναζητήσεις για τον όρο έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πείτε το σημάδι της εποχής. Από τα memes της αστρολογίας έως τους θεραπευτικούς κρυστάλλους του Instagram, ο μυστικισμός δίνει και παίρνει στο Διαδίκτυο.

Πόσο παράλογα και ανόητα είναι όλα αυτά; «Οι πρακτικές του κινήματος New Age μπορεί να είναι της μόδας και να παρατηρείται μετεωρική άνοδός τους, αλλά με αυτόν τον τρόπο οι Millennials αναγνωρίζουν ότι το σημερινό σύστημα δεν λειτουργεί», έγραψε πέρσι η Κρίστα Μπάρτον στους New York Times, «Δοκιμάζουμε νέα πράγματα που στην πραγματικότητα είναι παλιά ψάχνοντας να βρούμε τι άλλο θα μπορούσε να κάνει τη ζωή λίγο πιο ουσιαστική, λίγο πιο υποφερτή».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NavaNava ? (@navanava_) on

Συχνά όμως επιστήμονες και μη πιστοί χλευάζουν την αστρολογία. Η Τσέινι Νίκολας δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι υπέρ της επιστήμης, και ταυτόχρονα «αμήχανη» μπροστά στην αρνητική αντίδραση που έχουν μερικοί άνθρωποι στην αστρολογία: «Σπαταλάτε την ενέργειά σας αν μισείτε την αστρολογία, επειδή πραγματικά δεν προσπαθούμε να βλάψουμε τους ανθρώπους», λέει.

Το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημών, το οποίο κάθε δύο χρόνια δημοσιεύει εκθέσεις στο Κογκρέσο σχετικά με την κατάσταση της επιστήμης και της μηχανικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων απέναντι στην «ψευδοεπιστήμη», έχει επίσης διαπιστώσει ότι οι νεότεροι Αμερικανοί είναι λιγότερο πιθανό να απορρίπτουν την αστρολογία. Σύμφωνα με την έκθεση του 2018 το 54% των νέων 18 -25 ετών και το 53% ηλικίας 25 – 34 ετών δήλωσαν ότι η αστρολογία «δεν ήταν καθόλου επιστημονική», ενώ μεταξύ όλων των ερωτηθέντων το ποσοστό αυτό ήταν 60%.

Και σύμφωνα με μια περσινή έρευνα του Pew Research Center ανάμεσα σε ενήλικες στις ΗΠΑ, το 37% των γυναικών και το 20% των ανδρών δήλωσαν ότι πιστεύουν στην αστρολογία. Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30 – 49 ετών, και ακολουθούσε η ομάδα των 18 – 29 ετών.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να διαβάζουν το ωροσκόπιο τους χωρίς να ασπάζονται όλα όσα διδάσκει η αστρολογία. Και «ο ανάδρομος Ερμής» ως φράση κλειδί για την περιγραφή της κατάστασης όταν τα πράγματα πάνε κακά μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμη.

Τέλος, και οι δύο αστρολόγοι ανέφεραν ότι ο ανάδρομος Ερμής έχει επίσης θετικές πλευρές και ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε και να ανασυνταχθούμε.

Στο κάτω κάτω σε όποιον αρέσει. Οι υπόλοιποι μπορούν απλά να αγνοήσουν τις αστρολογικές συμβουλές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...