431
Ο Αλ. Τσίπρας με τον Στ. Κούλογλου σε συζήτηση με νέους - ένα τελευταίο καλοκαιράκι στην εξουσία τούς κάνει να χαμογελούν πλατιά | SOOC/CreativeProtagon

Μέχρι την τελευταία ώρα

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Στ. Κούλογλου σε συζήτηση με νέους - ένα τελευταίο καλοκαιράκι στην εξουσία τούς κάνει να χαμογελούν πλατιά
|SOOC/CreativeProtagon

Μέχρι την τελευταία ώρα

Και εγώ αν ήμουν Τσίπρας θα το διασκέδαζα. Διότι έτσι όπως εξελίσσεται η κουβέντα περί εθνικών εκλογών, θα αρχίσουν τα μπάνια του Αυγούστου και κάποιοι θα έχουν ξεμείνει στα εκλογικά τμήματα από τον Μάιο, ψάχνοντας την κάλπη που τους λείπει.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τον «γαργάλησαν» αρκετοί για να στήσει εθνικές κάλπες τον Μάιο, αλλά αντιστέκεται. Αν συνομιλήσετε δε με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα σας πουν ακριβώς το ίδιο. Πρώην υπουργός μου έλεγε τη Δευτέρα ότι οι εκλογές θα γίνουν την τελευταία μέρα της συνταγματικής προθεσμίας. Και μεταξύ μας, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.

Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός έχει τρεις επιλογές.

Η πρώτη είναι της πολλαπλής κάλπης. Ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές θα φέρει στα εκλογικά τμήματα ακόμα και ανθρώπους που δεν σκόπευαν να ψηφίσουν. Από αυτούς, ένα σημαντικό ποσοστό είναι απογοητευμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τριπλή κάλπη του επιτρέπει να δώσει άλλη μία ευκαιρία και να διαμαρτυρηθεί «ανώδυνα» δια της ευρωκάλπης.

Η δεύτερη επιλογή είναι ο Τσίπρας να πάει σε εκλογές στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, αρκεί να πετύχει ένα αξιοπρεπές σκορ στις ευρωπαϊκές κάλπες. Αν εκεί χάσει με μικρή διαφορά, έχει μπροστά του ένα μήνα για να το κάνει «ροντέο». Το θέμα είναι πώς θα αξιολογήσουν οι ψηφοφόροι την εκλογική ταλαιπωρία στο ξεκίνημα του καλοκαιριού. Ωστόσο είναι ένα σενάριο που, για ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάποιες πιθανότητες.

Η τρίτη επιλογή είναι και η αυτονόητη: οι κάλπες θα στηθούν την τελευταία μέρα, την τελευταία ώρα της συνταγματικής προθεσμίας. Και όχι, δεν έχει να κάνει με ελπίδες για να «γυρίσει» το αποτέλεσμα ή να μετριαστεί η ήττα αν και υπάρχουν πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνουν τις ημερομηνίες για το Νομπέλ Ειρήνης — ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται.

Η επιλογή του Οκτωβρίου εκπορεύεται από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Οι βουλευτές δεν θέλουν να ακούν για Μάιο, καθώς γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι δεν θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή. Πέντε μισθοί και καλοκαιράκι με βουλευτικό αυτοκίνητο και αστυνομικό φρουρό, δεν είναι πράγματα που τα αγνοείς εύκολα. Και έτσι είναι λογικό ο Τσίπρας να μην θέλει να μεταφέρει στην επόμενη μέρα και γκρίνια για την πρόωρη απώλεια της εξουσίας. Ομοίως, κορυφαίοι υπουργοί λένε στον Πρωθυπουργό ότι θα επιθυμούσαν να σηκωθούν από την καρέκλα τους τον Οκτώβριο. Λογικό και ανθρώπινο δεν είναι; Οι άνθρωποι στέλνουν και τις συζύγους με το κρατικό αεροσκάφος, γιατί να φύγουν με τόσα ταξίδια μπροστά τους;

Συμπέρασμα; Αν οι δημοσκοπήσεις δεν δείξουν κάτι διαφορετικό ώστε να αξίζει το ρίσκο του Μαΐου, οι εθνικές κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο, κάτι που είναι και πολιτικά υγιές με την εξάντληση της τετραετίας, αλλά και βολικό γιατί οι άνθρωποι θα έχουν χρόνο να πακετάρουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News