301
Τα εμβόλια υπολογίζεται ότι απέτρεψαν 19,8 εκατομμύρια θανάτους το 2021 | Shuttestock

Αισιόδοξο μήνυμα από τον ΠΟΥ: Ορατό το τέλος της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 13:21
Τα εμβόλια υπολογίζεται ότι απέτρεψαν 19,8 εκατομμύρια θανάτους το 2021
|Shuttestock

Αισιόδοξο μήνυμα από τον ΠΟΥ: Ορατό το τέλος της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2022, 13:21

Το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού είναι πλέον ορατό, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την Τετάρτη, αφού αποκάλυψε ότι οι θάνατοι από τη λοίμωξη Covid είναι σε χαμηλότερα επίπεδα και από τον Μάρτιο του 2020, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία κηρύχθηκε η πανδημία και η μετάδοση του ιού ήταν περιορισμένη, συγκριτικά με τα δεδομένα που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες.

Οι εβδομαδιαίος παγκόσμιος αριθμός θανάτων στις 5 Σεπτεμβρίου ήταν 11.118, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οπως γράφει ο Guardian, ο ΠΟΥ υπολόγισε επίσης ότι 19,8 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν το 2021 λόγω της χορήγησης των εμβολίων, καθώς είχαν χορηγηθεί 12 δισεκατομμύρια δόσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση, και έτσι μπορεί να μπει τέλος στην πανδημία της Covid-19», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του ΠΟΥ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους εναντίον του ιού που έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα περισσότερους από έξι εκατομμύρια ανθρώπους.

«Δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί. Αλλά το τέλος είναι ορατό. Ωστόσο, ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί οξεία παγκόσμια έκτακτη ανάγκη», συμπλήρωσε ο ίδιος, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

«Ενας μαραθωνοδρόμος δεν σταματά όταν πλησιάζει τη γραμμή του τερματισμού, καταβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και τρέχει πιο δυνατά, με όλη την ενέργεια που του απέμεινε. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς», είπε.

Ενώ ο ΠΟΥ αναμένει να συνεχιστούν τα μελλοντικά κύματα μολύνσεων, ο κόσμος έχει στη διάθεσή του εργαλεία όπως τα εμβόλια και τα αντι-ιικά φάρμακα, προκειμένου να αποτρέψει σοβαρές λοιμώξεις, δήλωσε η Μαρία Κέρχοβ, τεχνικά υπεύθυνη του οργανισμού για την Covid.

Τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων βρίσκονται επίσης σε πτώση, όμως ο επικεφαλής του ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση στις χώρες να συνεχίσουν τη μάχη. «Oπως κάναμε και με την Covid, δεν είναι η ώρα για να χαλαρώσουμε ή να μειώσουμε την επιφυλακή μας με την ευλογιά των πιθήκων», κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...