1014
La Repubblica και Corriere della Sera έχουν κεντρικό θέμα στο φύλλο της Τετάρτης τις χρηματοδοτήσεις από το Κρεμλίνο, εμπλέκοντας εμμέσως Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι και Μελόνι | CreativeProtagon

Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Ρώμη μια «βόμβα Κρεμλίνου»

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 18:24
La Repubblica και Corriere della Sera έχουν κεντρικό θέμα στο φύλλο της Τετάρτης τις χρηματοδοτήσεις από το Κρεμλίνο, εμπλέκοντας εμμέσως Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι και Μελόνι
|CreativeProtagon

Οι ΗΠΑ στέλνουν στη Ρώμη μια «βόμβα Κρεμλίνου»

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 18:24

Σφοδρή πολιτική αναταραχή προκαλεί στην Ιταλία, δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, η είδηση ότι από το 2014 το Κρεμλίνο ξόδεψε ή μάλλον επένδυσε τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια για να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις σε περισσότερες από 24 χώρες, στην Ευρώπη αλλά και στην Αφρική και στην Νοτιοανατολική Ασία, χρηματοδοτώντας κόμματα και πολιτικούς.

Τη μυστική δράση του Κρεμλίνου αποκάλυψαν οι ΗΠΑ, δίχως, ωστόσο, να αποκαλύψουν σε ποιες χώρες έδρασαν οι Ρώσοι και ποια κόμματα και πολιτικοί έλαβαν βοηθήματα από τη Μόσχα. Πηγή προσκείμενη στην αμερικανική κυβέρνηση αναφέρθηκε ονομαστικά (αλλά δίχως να μπει σε λεπτομέρειες) μόνον στην Αλβανία, στην Μαδαγασκάρη, στο Μαυροβούνιο και στον Ισημερινό. Ειδικά για την Ιταλία δεν υπάρχει καμιά ειδική μνεία.

Γιατί, οπότε, και μόνο η είδηση προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στη χώρα και οι κορυφαίες ιταλικές εφημερίδες ανέδειξαν την υπόθεση στα πρωτοσέλιδά τους, κάνοντας λόγο στα ρεπορτάζ τους για βόμβα στην προεκλογική εκστρατεία; Διότι, προφανώς, οι Αμερικανοί γνωρίζουν εάν εμπλέκονται κόμματα και πολιτικοί της Ιταλίας και ενδέχεται να το αποκαλύψουν πριν από τις εκλογές.

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι χρήματα από το Κρεμλίνο έλαβε πρώτα το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και πρόσφατα η εφημερίδα “La Repubblica”, η οποία επί χρόνια είχε ως ένθετο το περιοδικό “Russia Oggi”. Η Λέγκα εξουσιοδότησε τους δικηγόρους της να μηνύουν οποιονδήποτε επικαλείται αθέμιτα το κόμμα και τον Ματέο Σαλβίνι, όπως έχει ήδη συμβεί σε ορισμένα τηλεοπτικά πλαίσια. Τα ψέματα δεν είναι πια ανεκτά, ούτε οι υπαινιγμοί: φτάνει πλέον», προειδοποίησε η ακροδεξιά Λέγκα μέσω επίσημης ανακοίνωσής της. 

«Ποτέ δεν ζητήθηκαν και ποτέ δεν ελήφθησαν χρήματα, ρούβλια, δηνάρια ή δολάρια από τη Ρωσία. Το μόνο πράγμα που έφερα από τη Μόσχα την τελευταία φορά που πήγα ήταν “Η Μάσα και ο Αρκούδος” για την κόρη μου. Περίεργο που δέκα μέρες πριν τις εκλογές κυκλοφορούν αυτές οι ψευδείς ειδήσεις, διεξάγονται έρευνες εδώ και δέκα χρόνια και δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα γιατί δεν υπάρχει τίποτα […] Εγώ δεν έχω πάρει ποτέ ούτε ένα ρούβλι. Οποιος συνδράμει τη Λέγκα, το κάνει στην Ιταλία», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο ίδιος Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης του κόμματος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ρώμης.  

Οτι το κόμμα του βοήθεια από το Κρεμλίνο δεν έλαβε ποτέ, έσπευσε να επισημάνει και ο Αντόνιο Ταγιάνι, επικεφαλής της εθνικής συντονιστικής επιτροπής του Forza Italia. «Ενα πράγμα είναι βέβαιο: το Forza Italia δεν έχει λάβει ποτέ κανενός είδους βοήθεια από τη Ρωσία», έγραψε στο Twitter. «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας ήταν αυτό που γέμιζε τα ταμεία του με ρούβλια για να εναντιώνεται στη Δύση», συμπλήρωσε ο ιταλός πολιτικός.  

«Ολες οι μορφές χρηματοδότησής μας μπορούν να ελεγχθούν. Είναι σίγουρη πως τα Αδέλφια της Ιταλίας δεν λαμβάνουν χρήματα από αλλοδαπούς. Θα μηνύσω την La Repubblica και τον πρέσβη Βόλκερ», δήλωσε από την πλευρά της η Τζόρτζια Μελόνι, αρχηγός του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 25% και φιλοδοξεί (και είναι πολύ πιθανό) να συγκυβερνήσει την Ιταλία, μαζί με τη Λέγκα του Σαλβίνι και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.  

Γιατί, όμως, η επίδοξη πρωθυπουργός της Ιταλίας απειλεί να μηνύσει την La Repubblica και ποιος είναι ο «πρέσβης Βόλκερ»; Ο Κερτ Βόλκερ είναι ένας αμερικανός διπλωμάτης, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ υπό τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο και ειδικός απεσταλμένος στην Ουκρανία υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μιλώντας στην La Repubblica υποστήριξε πως παρτίδες με το Κρεμλίνο, πέρα από τη Λέγκα και το Forza Italia, είχε και το δικό της κόμμα.  

«Η συμπάθεια της Λέγκας και του Μπερλουσκόνι για τη Ρωσία ήταν γνωστή, αλλά τώρα ακούγεται συνεχώς ότι και τα Αδέλφια της Ιταλίας έλαβαν κάποια βοήθεια. Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι οι Ρώσοι ξοδεύουν χρήματα για να επηρεάσουν τις εκλογές σε ολόκληρη τη Δύση. Προσπαθούν να φέρουν τη διχόνοια στις κοινωνίες μας και στις χώρες μας. Αυτά τα 300 εκατομμύρια δεν απέφεραν πολλά, αλλά έχουν βελτιώσει τις προοπτικές ορισμένων κομμάτων, όπως , για παράδειγμά, της Λεπέν στη Γαλλία και των Αδελφών της Ιταλίας σε εσάς», είπε ο αμερικανός διπλωμάτης.  

Υπό την πίεση του ιταλού δημοσιογράφου παραδέχτηκε πως δεν διαθέτει «προσωπικά αποδεικτικά στοιχεία αλλά είναι μια μόνιμη επωδός ότι έλαβαν μια κάποια βοήθεια. Εάν κοιτάξετε προσεχτικά την πολιτική τους, ορισμένες πτυχές αντικατοπτρίζουν τις ρωσικές θέσεις. Η Λέγκα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και ήταν γνωστό ότι αντικατοπτρίζει τις ρωσικές θέσεις. Τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι ένας πιο πρόσφατος σχηματισμός, αν και κληρονόμος άλλων κομμάτων, και έχει αναπτυχθεί τρομερά τον περασμένο χρόνο. Αυτό μας υποχρεώνει να θέτουμε ερωτήματα όσον αφορά τις πηγές χρηματοδότησής τους, τις θέσεις τους και την αύξηση της δημοτικότητάς τους», συμπλήρωσε.  

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος ζητά τώρα να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία της υπόθεσης όσον αφορά πιθανή εμπλοκή της Ιταλίας, κομμάτων και πολιτικών της, στην υπόθεση. Και όλοι επισημαίνουν πως αυτό πρέπει να γίνει πριν από τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

Οσον αφορά την αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης, η Repubblica αναφέρει στο ρεπορτάζ της πως η Ρώμη έσπευσε να ρωτήσει τους Αμερικανούς, εάν η Ιταλία περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών όπου έδρασε μυστικά το Κρεμλίνο, και εάν ναι, ποιοι πολιτικοί και ποια κόμματα επωφελήθηκαν. Δεν έλαβε, ωστόσο, συγκεκριμένες απαντήσεις.  

«Το ότι πρόκειται για βόμβα είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλα τα πολιτικά και θεσμικά επίπεδα. Το κυνήγι ονομάτων θα ήταν από μόνο του ικανό να ανατρέψει τις ισορροπίες και να καταστρέψει πολιτικές καριέρες. Αλλά το γεγονός ότι ένα πιθανό σκάνδαλο αυτού του μεγέθους ενδέχεται να δημοσιοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές καθιστά το ζήτημα κυριολεκτικά εκρηκτικό», συνοψίζουν οι Τομάζο Τσιρίακο και Τζουλιάνο Φοσκίνι. 

Προς το παρόν την πλήρη εικόνα την γνωρίζουν μόνον οι Αμερικανοί και εκείνοι θα αποφασίσουν εάν και πότε θα προβούν στις όποιες αποκαλύψεις. Οι δύο πολιτικοί συντάκτες θεωρούν πως εάν τελικά εμπλέκονται πολιτικοί και κόμματα της Ιταλίας στην υπόθεση, αυτό δεν θα ανακοινωθεί από επίσημες ιταλικές πηγές αλλά από τους Αμερικανούς, ενδεχομένως από ΜΜΕ των ΗΠΑ, ούτως ώστε να μην χρειαστεί να επέμβει άμεσα η κυβέρνηση Ντράγκι στην προεκλογική εκστρατεία, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News