603
| YouTube

Αγριο ξύλο στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 10:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/09/2021, 15:40
|YouTube

Αγριο ξύλο στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 10:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/09/2021, 15:40

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε ο χώρος έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης όταν ομάδα αγνώστων –σύμφωνα με μαρτυρίες, ανάμεσά τους και μαθητές του σχολείου– επιτέθηκε σε φοιτητές που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική πορεία.

Στα βίντεο από το σημείο των άγριων επεισοδίων καταγράφονται μάχες σώμα με σώμα έξω από το σχολικό συγκρότημα με καδρόνια και κοντάρια. Νωρίτερα, άτομα εντός του σχολείου εκτόξευαν πέτρες, πυρσούς και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, την ώρα που η είχε φθάσει η πορεία στο ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, τουλάχιστον δύο από τους φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι από τα χτυπήματα που δέχθηκαν.

«Ο λόγος που πήγαμε έξω από το συγκεκριμένο σχολείο για να διαδηλώσουμε ήταν γιατί μεταξύ των μαθητών υπάρχει ακροδεξιός θύλακας», υποστήριξε ένας από τους διαδηλωτές.

«Πριν από λίγες ημέρες», πρόσθεσε, «είχαν επιτεθεί σε φοιτητές που μοίραζαν προπαγανδιστικό υλικό για τη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στον φασισμό. Τα καδρόνια που αναφέρουν οι μαθητές ότι κρατούσαμε είναι οι σημαίες που κρατάμε για την περιφρούρηση των κινητοποιήσεών μας».

 

Το ενδεχόμενο παρουσίας μαθητών του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης μεταξύ των ατόμων που το πρωί επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα σε φοιτητές του ΑΠΘ, που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση, ερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Το ζητούμενο είναι να δούμε αν υπάρχουν μέσα στη σχολική κοινότητα εστίες πρόκλησης επεισοδίων, όπως αυτά που είδαμε το πρωί, κι εκεί να παρέμβουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, εκφράζοντας προβληματισμό για όσα συνέβησαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και «προκαλούν ανησυχία στην κοινωνία».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπαχαράκης. κινήθηκαν υπηρεσιακά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ο ίδιος έδωσε εντολή στην πειθαρχικά προϊσταμένη, διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Κεχαΐδου, «ώστε να γίνει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και να αποδοθούν αντίστοιχα οι πειθαρχικές ευθύνες, εφόσον προκύψει ότι εμπλέκονται μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση διερευνά η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Φίλης: Οι φασίστες ξανασηκώνουν κεφάλι

Το θέμα πάντως πήρε και πολιτικές διαστάσεις. Ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «οι φασίστες ξανασηκώνουν κεφάλι»

«Εξοργίζουν και ανησυχούν οι εικόνες φασιστών, πιθανότατα όπως διαβάζω μελών της μαθητικής κοινότητας του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, να επιτίθενται με μαχαίρια και καδρόνια σε φοιτητές που μοίραζαν αντιφασιστικές προκηρύξεις. Μάλιστα η αρχή είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα, όταν και πάλι κουκουλοφόροι φασίστες, οι ίδιοι προφανώς, είχαν επιτεθεί σε φοιτητές που μοίραζαν προκηρύξεις στην επέτειο της δολοφονίας Φύσσα. Δεν επρόκειτο δηλαδή για μια τυχαία επίθεση, αλλά για μια σχεδιασμένη -όπως δείχνει και το μέγεθος- απόπειρα υπενθύμισης ότι η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός έχουν ακόμα ρίζες στην κοινωνία. Και διάλεξαν γι’ αυτό την επέτειο Φύσσα. Την απαρχή της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης.

»Αλλά το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι φασίστες μπήκαν στη συνέχεια ανενόχλητοι στο σχολείο τους. Κυκλοφορούν δηλαδή αυτή τη στιγμή ανενόχλητοι, ανάμεσα σε ανύποπτους συμμαθητές τους. Με τα καδρόνια και τα μαχαίρια; Τι πράττει η διεύθυνση του σχολείου; Ποιες οδηγίες έχει πάρει από την περιφερειακή διεύθυνση και το υπουργείο; Πότε θα ενημερωθούν οι γονείς των υπολοίπων μαθητών; Πώς θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες και κυρίως οι ενήλικοι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων τους;

»Ακόμα μια φορά: ο φασισμός έχει πολλά κεφάλια. Η ήττα του δεν είναι ποτέ αυτονόητη και ανέξοδη. Χρειάζεται αγώνας παντού, σε δρόμους, σχολεία, εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους. Χρειάζονται απαντήσεις σε ό,τι τον γεννά σε κάθε συγκυρία, ξεκινώντας σήμερα, όπως το 2012, από τις ρατσιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες».

Από την πλευρά της η ΚΝΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης σημείωσε:

«Οι μαθητές του ΕΠΑΛ και όλων των σχολείων της Σταυρούπολης, η νεολαία της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουμε πείρα, θα απομονώσουμε από τα σχολεία και τη γειτονιά μας τους φασίστες, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...