267
| ΙΝΤΙΜΕnews

Νέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 08:31
|ΙΝΤΙΜΕnews

Νέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 08:31

Νέος σεισμός, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στο Ηράκλειο στις 07:48.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο Αρκαλοχώρι, στην ίδια περιοχή που έδωσε τη Δευτέρα τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.

Σεισμός στην Κρήτη: Νέος ισχυρός μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ - Σε σκηνές έμειναν οι κάτοικοι το βράδυ [εικόνες - βίντεο]

Το εστιακό βάθος της νέας δόνησης υπολογίστηκε στα 13,9 χλμ. με επίκεντρο 22 χλμ. νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε την επικινδυνότητα των μετασεισμών.

«Κυρίαρχο στην περιοχή είναι οι μετασεισμοί, οι οποίοι μπροστά στα μάτια μας γκρέμιζαν σπίτια τα οποία είχαν υποστεί κάποιες βλάβες.

»Οι μετασεισμοί αυτοί κάνουν την κατάσταση αρκετά επικίνδυνη για τους κατοίκους όταν κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και στα χωριά που υπέστησαν βλάβες», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Οπως είπε, αμέσως μετά τον σεισμό συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. «Καταλήξαμε ότι ο σεισμός των 5,8 ή 6 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Ποτέ δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός. Από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε μια μετασεισμική ακολουθία», ανέφερε, προειδοποιώντας ότι «θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να φτάσουν το 5,1 – 5,2 Ρίχτερ».

Από το 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό της Δευτέρας.

Στο Αρκαλοχώρι δεκάδες ήταν αυτοί που πέρασαν την πρώτη τους νύχτα στις σκηνές που στήθηκαν από τον Στρατό.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου θα είναι κλειστά Τρίτη και Τετάρτη, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...