359
Ο Μπέαρ εντοπίζει τα κοάλα και οι άνθρωποι προχωρούν στην διάσωση | IFAW Facebook

Αυστραλία: Ηρωας σκύλος διέσωσε 100 αποκλεισμένα κοάλα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 21:34
Ο Μπέαρ εντοπίζει τα κοάλα και οι άνθρωποι προχωρούν στην διάσωση
|IFAW Facebook

Αυστραλία: Ηρωας σκύλος διέσωσε 100 αποκλεισμένα κοάλα

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2020, 21:34

Το ρητό λέει πως ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά στην Αυστραλία, ένα πεντάχρονο μπόρντερ κόλεϊ πρέπει να έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητό και στις τάξεις των κοάλα.

Ο Μπέαρ, όπως είναι το όνομά του, είναι ειδικά εκπαιδευμένος ώστε να μπορεί να μυρίζει την γούνα τους και ως τώρα, έχει συμβάλει στην διάσωση πάνω από 100 κοάλα.

Οι πυρκαγιές, που μαίνονταν για ολόκληρους μήνες στην Αυστραλία, έκαναν ανυπολόγιστη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, οδηγώντας στον θάνατο πάνω από ένα δισεκατομμύριο ζώα.

Από τον Νοέμβριο, ο Μπέαρ τριγυρνάει σε περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Κουίνσλαντ, ψάχνοντας για κοάλα που κατάφεραν να επιζήσουν.

Φορώντας την τελευταία μόδα στα παπουτσάκια σκύλου, για να προστατεύσει τις πατούσες του, εξερευνά σημεία οπού ζούσαν πολλά κοάλα, προτού το χτύπημα της πύρινης λαίλαπας. Οταν βρίσκεται κοντά σε κάποιο δέντρο και αισθάνεται την μυρωδιά τους, απλώς μένει στάσιμος και περιμένει την άφιξη των ανθρώπινων φίλων του.

Αρκετά από τα ζώα που βρίσκουν είναι καμμένα και υποσιτισμένα και έτσι, μετά την διάσωση, τα πηγαίνουν σε κέντρα φροντίδας άγριας ζωής. Από εκεί, ο στόχος είναι να απελευθερωθούν, φυσικά μόνο όταν είναι έτοιμα, σε περιοχές όπου είναι πιο πιθανόν να βρουν τροφή.

Ο Μπέαρ παρέα με μία από τις «συναδέλφους» του (IFAW Facebook)

Σύμφωνα με τους «συναδέλφους» του, όσο δεν δουλεύει, ο Μπέαρ δεν θυμίζει καθόλου ένα ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί. Αντιθέτως, είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης και υπερκινητικός, αλλά όταν τον καλεί το καθήκον, είναι πάντα έτοιμος.

Με μια τόσο ευχάριστη προσωπικότητα, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό, πλέον, ιστορικό του, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο Μπέαρ έχει και ένα ντοκιμαντέρ στο όνομα του, με τίτλο «Bear: A koala hero», το οποίο παρουσιάζει ο οικολόγος Τάισον Μαρ.

Ο τετράποδος διασώστης είναι μέλος της ομάδας προστασίας και διατήρησης του πανεπιστημίου της Ηλιόλουστης Ακτής, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρο μακριά από το Μπρίσμπεϊν. Οι τελευταίες φωτιές έσβησαν οριστικά τον Μάρτιο και έτσι η ομάδα δουλεύει ακόμη γύρω από τις καμένες περιοχές.

«Το καταστροφικό τοπίο είναι πολύ δύσκολο για εμάς, αλλά για τον Μπέαρ είναι μια ευκαιρία να παίξει έξω και να κάνει αυτό που του αρέσει να κάνει», λέει ο εκπαιδευτής του στους Times του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...