169
O Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος, στα ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της Αυστραλίας | Shutterstock

Αυστραλία: Ενας ουρανοξύστης από κοράλλια κρύβεται στον Μεγάλο Υφαλο

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 11:31
O Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος, στα ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της Αυστραλίας
|Shutterstock

Αυστραλία: Ενας ουρανοξύστης από κοράλλια κρύβεται στον Μεγάλο Υφαλο

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 11:31

Εκπληξη, δέος και φυσικά ενθουσιασμό προκάλεσε σε αυστραλούς επιστήμονες η ανακάλυψη μιας τεράστιας δομής από κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο, στα ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της Αυστραλίας.

Πρόκειται για ένα πύργο, έναν ουρανοξύστη θα μπορούσαμε να πούμε, με ύψος που φτάνει τα 500 μέτρα και πλάτος, στη βάση του, πάνω από 1.500 μέτρα. Είναι, δηλαδή, αρκετά υψηλότερη δομή από τον Πύργο του Αϊφελ ή τους περισσότερους ουρανοξύστες.

Το υψηλότερο σημείο είναι γύρω στα 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Είναι η πρώτη απομονωμένη δομή κοραλλιών που ανακαλύπτεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια χαρτογράφησης του πυθμένα.

Γύρω από τη δομή, το ρομποτικό σκάφος εξερεύνησης εντόπισε ασυνήθιστα όστρακα, κοπάδια ψαριών και καρχαρίες, γράφει ο Telegraph.

Ηταν μια αναπάντεχη ανακάλυψη, δήλωσε η Γουέντι Σμιντ, η οποία ίδρυσε με τον σύζυγό της Ερικ Σμιντ (τον γνωστό πρώην επικεφαλής της Google) το ίδρυμα που ανέλαβε την εξερεύνηση. Οπως επισήμανε, γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα για τους ωκεανούς και τι κρύβεται σε αυτούς και μάλιστα σχετικά κοντά στις ακτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...