391
Οι καρχαρίες παράγουν μια ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού - κάτι που απειλεί την ύπαρξή τους, αφού πρέπει να τους εξοντώνουμε για την παίρνουμε |

Πώς τα εμβόλια για τον κορονοϊό θα αφανίσουν τους… καρχαρίες

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 15:23
Οι καρχαρίες παράγουν μια ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού - κάτι που απειλεί την ύπαρξή τους, αφού πρέπει να τους εξοντώνουμε για την παίρνουμε
|

Πώς τα εμβόλια για τον κορονοϊό θα αφανίσουν τους… καρχαρίες

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2020, 15:23

Το σκουαλένιο (ή σκουαλάνιο) είναι μια οργανική χημική ένωση η οποία βρίσκεται στη φύση και χρησιμοποιείται στα καλλυντικά ως παράγοντας που αυξάνει την υγρασία τους. Αρχικώς εξαγόταν αποκλειστικά από το ηπατέλαιο των καρχαριών, αλλά υπάρχει και σε φυτικά έλαια, όπως οι σπόροι του αμαράνθου και οι ελιές. Κύτταρα μαγιάς έχουν τροποποιηθεί γενετικά, έτσι ώστε να παράγουν εμπορικώς χρήσιμες ποσότητες συνθετικού σκουαλενίου.

Εχει διαπιστωθεί ότι αυτή η ουσία προκαλεί ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού και γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε εμβόλια. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Smithsonian, ορισμένες από τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια κατά του κορονοϊού χρησιμοποιούν το σκουαλένιο και μάλιστα θεωρούν πιο χρήσιμο αυτό που παράγεται από τους καρχαρίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οικολογικής οργάνωσης Shark Allies, αυτή η επιλογή των εταιρειών θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στον κόσμο των καρχαριών, θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξή τους στον πλανήτη. Αν βρεθεί ένα εμβόλιο που να αντιμετωπίζει με επιτυχία τον κορονοϊό και αυτό περιέχει σκουαλένιο, για να παραχθούν οι απαραίτητες ποσότητες και να καλυφθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, θα πρέπει, θεωρητικώς τουλάχιστον, να θανατωθούν 250.000 καρχαρίες. Αν μάλιστα το εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις, ο αριθμός των καρχαριών που θα πρέπει να θυσιαστούν θα ανέβει στις 500.000.

Υπάρχουν ήδη πολλά είδη καρχαριών οι πληθυσμοί των οποίων έχουν μειωθεί ανησυχητικά και ορισμένα βρίσκονται στις λίστες των ειδών προς εξαφάνιση. Με δεδομένο ότι, ακόμα και αν δημιουργηθεί σε λίγο καιρό ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, είναι πολύ πιθανό να μην ξεμπερδέψουμε μια και έξω με αυτόν και να χρειάζεται σταθερά εμβολιασμός τα επόμενα χρόνια, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, αν συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε εμβόλια με το σκουαλένιο των καρχαριών, αυτό ευλόγως σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα τους εξαφανίσουμε από τον πλανήτη.

«Η εξάρτηση από τα έλαια του καρχαρία για ένα παγκόσμιο εμβόλιο είναι πραγματική τρέλα. Ενα άγριο ζώο δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή και δεν μπορεί να συντηρήσει μια συνεχώς αυξανόμενη εμπορική ζήτηση. Αλλωστε η εντατική αλιεία καρχαριών έχει ήδη προκαλέσει δραστική μείωση των πληθυσμών τους» αναφέρει η Στέφανι Μπρεντλ, ιδρύτρια και επικεφαλής της Shark Allies, που ζητά από τις φαρμακευτικές εταιρείες να μη σταματήσουν τις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων, αλλά να στηριχθούν στις φυτικές και συνθετικές μορφές του σκουαλενίου και να σταματήσει η εξόντωση των καρχαριών για αυτό τον σκοπό.

Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατ. καρχαρίες εξοντώνονται κάθε χρόνο για τη λήψη σκουαλένιου και 100 εκατ. θανατώνονται ετησίως για το εμπόριο του πτερυγίου του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...