205
Αφγανοί αγρότες εξάγουν ακατέργαστο όπιο από το μπουμπούκι της παπαρούνας | EPA/GHULAMULLAH HABIBI

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρεψαν την παραγωγή οπίου

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 16:04
Αφγανοί αγρότες εξάγουν ακατέργαστο όπιο από το μπουμπούκι της παπαρούνας
|EPA/GHULAMULLAH HABIBI

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρεψαν την παραγωγή οπίου

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 16:04

Οι Ταλιμπάν απαγόρεψαν την καλλιέργεια παπαρούνας για την παραγωγή οπίου, τονίζοντας ότι όσοι αγρότες δεν υπακούσουν, θα φυλακιστούν.

«Ολοι οι Αφγανοί πληροφορούνται ότι από δω και στο εξής, η καλλιέργεια παπαρούνας έχει απαγορευτεί αυστηρά σε όλη τη χώρα», ανέφερε το διάταγμα από τον ηγέτη των Ταλιμπάν.

«Αν κάποιος παραβεί την εντολή, η καλλιέργειά του θα καταστραφεί αμέσως και ο παραβάτης θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου της σαρία».

Το διάταγμα επίσης καθιστά παράνομη την παρασκευή ναρκωτικών ουσιών και την μεταφορά, το εμπόριο, την εξαγωγή και εισαγωγή ηρωίνης, χασίς και αλκοόλ.

Την προηγούμενη περίοδο της εξουσίας τους στο Αφγανιστάν, από το 1996 έως το 2001, οι Ταλιμπάν είχαν απαγορέψει αρχικά την καλλιέργεια παπαρούνας αλλά στη συνέχεια τη χρησιμοποίησαν ως πηγή εσόδων μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα.

Το Αφγανιστάν είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα οπίου στον κόσμο, παράγοντας μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι όλες οι υπόλοιπες χώρες μαζί. Το 2021, το Αφγανιστάν παρήγαγε την ποσότητα ρεκόρ των 6.000 τόνων, που απέφερε έσοδα 1,8-2,7 δισ. δολαρίων, το 7% του ΑΕΠ της χώρας.

Οπως δήλωσε στο Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο, ο Αμπτούλ Ραμάν, καλλιεργητής παπαρούνας στην Κανταχάρ, οι Αφγανοί έχουν αγανακτήσει οι ίδιοι με το εμπόριο οπίου αλλά είναι αναγκασμένοι να καλλιεργούν παπαρούνες. «Εχουμε πάρει δάνεια για τις καλλιέργειες. Αν καταστραφούν, θα χάσουμε όλο μας το εισόδημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...