405
Η φωτογραφία της «Τσάρκοουλ» που δημοσιοποίησαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αυτή την εβδομάδα | Twitter

Η ελεύθερη σκοπευτής που επανήλθε για να σκοτώσει «τα ρωσικά ορκ»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 15:07
Η φωτογραφία της «Τσάρκοουλ» που δημοσιοποίησαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αυτή την εβδομάδα
|Twitter

Η ελεύθερη σκοπευτής που επανήλθε για να σκοτώσει «τα ρωσικά ορκ»

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 15:07

Γνωστή μόνο με το παρατσούκλι της, «Τσάρκοουλ» («Ξυλoκάρβουνο» – ίσως από το ανθρακί των μαλλιών της), η ουκρανή ελεύθερη σκοπευτής σπέρνει τον τρόμο στους ρώσους στρατιώτες και θεωρείται εθνική ηρωίδα στη χώρα της.

Η γυναίκα είχε καταταγεί στο ουκρανικό σώμα των πεζοναυτών το 2017 και πολέμησε στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας εναντίον των αυτονομιστών. Τον περασμένο Ιανουάριο είχε αποχωρήσει από τον στρατό, όμως μετά τη ρωσική εισβολή, επέστρεψε στην πρώτη γραμμή και συγκεκριμένα, στις τάξεις της 35ης ταξιαρχίας πεζοναυτών.

Αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρουν οι Times, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις την παρουσίασαν με φωτογραφίες της στα social media για να ανυψώσουν το ηθικό των Ουκρανών.

Σε μήνυμά της, που δημοσιοποίησε ο ουκρανικός στρατός, η «Τσάρκοουλ» υποσχέθηκε να πολεμήσει τους Ρώσους «μέχρι τέλους»: «Πρέπει να τους εξοντώσουμε όλους! Αυτοί δεν είναι άνθρωποι. Ακόμα και οι φασίστες δεν είναι τόσο καθάρματα όσο αυτά τα ορκ. Πρέπει να τους διαλύσουμε».

Στον ρωσικό και ουκρανικό στρατό υπάρχει μακρά παράδοση θρυλικών ελεύθερων σκοπευτών, αντρών και γυναικών. Οι ελεύθεροι σκοπευτές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην περίφημη Μάχη του Στάλινγκραντ το 1942-43, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των Ναζί.

Οι Ουκρανοί συγκρίνουν την «Τσάρκοουλ» με την «Κυρία Θάνατο», όπως έμεινε στην Ιστορία η Λουντμίλα Παβλιτσένκο, η ουκρανή ηρωίδα του σοβιετικού στρατού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία χρεώνονται οι θάνατοι 309 Ναζί.

Η Λουντμίλα Παβλιτσένκο, στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Η Παβλιτσένκο υπερασπίστηκε την Οδησσό και τη Σεβαστούπολη ενάντια τους Γερμανούς. Το 1942 τραυματίστηκε, μεταφέρθηκε στην Κριμαία και από εκεί φυγαδεύτηκε με υποβρύχιο. Πέρασε το υπόλοιπο του πολέμου πραγματοποιώντας περιοδεία στις ΗΠΑ και την Αγγλία εκ μέρους του Κόκκινου Στρατού. Παρασημοφορήθηκε δύο φορές με το Τάγμα του Λένιν, την ανώτερη τιμή της Σοβιετικής Ενωσης.

Συνελήφθη η «Μπαγκίρα»

Πριν λίγες ημέρες, οι Ουκρανοί συνέλαβαν τραυματισμένη μία ελεύθερη σκοπευτή που πολεμούσε στο πλευρό των Ρώσων και καταζητούνταν από τους Ουκρανούς.

Πρόκειται για την Ιρίνα Σταρίκοβα, γνωστή με το όνομα Μπαγκίρα, διαζευγμένη και μητέρα δύο παιδιών, που ήταν καταζητούμενη για τη δολοφονία 40 ανθρώπων, ανάμεσά τους και αμάχων, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ. Πολεμούσε στο πλευρό των ρωσόφιλων αυτονομιστών, στο Ντονέτσκ, από το 2014.

Η Ιρίνα Σταρίκοβα, σε παλιότερο στιγμιότυπο από τη δράση της στο Ντονέτσκ / Facebook

Φέρεται να δήλωσε ότι όταν τραυματίστηκε, οι συμπολεμιστές της την άφησαν να πεθάνει στο πεδίο, παρόλο που μπορούσαν να τη σώσουν και έτσι αργότερα την συνέλαβαν οι Ουκρανοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...