338
Ελα στη Μόσχα, Ντόναλντ | Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Πούτιν: «Ελα στη Μόσχα, Ντόναλντ», Τραμπ: «Προσκάλεσέ με επισήμως»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2018, 19:09
Ελα στη Μόσχα, Ντόναλντ
|Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Πούτιν: «Ελα στη Μόσχα, Ντόναλντ», Τραμπ: «Προσκάλεσέ με επισήμως»

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2018, 19:09

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας, είπε την Παρασκευή 27 Ιουλίου ότι έχει ήδη προσκαλέσει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Μόσχα για συζητήσεις ανωτάτου επιπέδου.

Τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησής του ακολούθησε, σχεδόν αμέσως, η αμερικανική απάντηση: η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι ο κ. Τραμπ είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Μόσχα και να συναντηθεί με τον κ. Πούτιν εφόσον λάβει επίσημη πρόσκληση, ενώ ισχύει πάντα η δική του πρόταση να δεχθεί στην Ουάσιγκτον τον ρώσο πρόεδρο μετά την 1η Ιανουαρίου 2019.

Κατά τον κ. Πούτιν αμφότερες οι πλευρές είναι έτοιμες για τέτοιου είδους επαφές, ωστόσο απαιτείται εξομάλυνση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι παραπάνω δηλώσεις Πούτιν έγιναν στο Γιοχάνεσμπουργκ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των χωρών της πρωτοβουλίας BRICS (το ακρωνύμιο από τις λέξεις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική – στην Αγγλική, βεβαίως).

Οι ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων συναντήθηκαν στο Ελσίνκι προ ημερών. Υπενθυμίζεται ότι από την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών σηκώθηκε πολύς θόρυβος στις ΗΠΑ, ακόμη και από ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές οι οποίοι καυτηρίασαν τη «σιωπή» και τον «ενδοτισμό» του προέδρου Τραμπ απέναντι στις «ρωσικές προκλήσεις». Το περιοδικό Time μάλιστα είχε σχολιάσει την όλη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ με ένα περιπαικτικό εξώφυλλο.

Ο πρόεδρος Πούτιν επέμεινε πάντως στο κατάλληλον των συνθηκών ως προϋπόθεση όποιας συνάντησης, όπως μεταδίδει ο Guardian. Τόνισε δε ότι οι συνδιαλέξεις δεν αρκούν, πρέπει να συζητηθούν εκ του σύνεγγυς τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, οι κατά τόπους συγκρούσεις και η συμφωνία για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν.

«Είναι έντιμος πολιτικός»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ρώσος πρόεδρος δεν τσιγκουνεύτηκε τα εγκώμια όσον αφορά την προσωπικότητα του πολιτικού Τραμπ: «Κατά κανόνα, μετά την εκλογή τους, οι διάφοροι πολιτικοί ηγέτες ξεχνούν τι είχαν υποσχεθεί στον λαό όταν κατέβαιναν στις εκλογές, όχι όμως ο Τράμπ. Μπορεί να του ασκεί κάποιος κριτική για αυτά που κάνει -και είναι πολλοί αυτοί που ασχολούνται με αυτή την κριτική-, όμως ένα πράγμα είναι προφανές, ότι επιδιώκει να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις».

Και ο κ. Πούτιν κατέληξε: «Αυτό ξεχωρίζει τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...