492
Ο Κόντε προσέρχεται στη συνάντηση με τον Ματαρέλα. Ηταν και η τελευταία τους... | Italian Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Κρίση στην Ιταλία: Ο Κόντε επέστρεψε την εντολή στον Ματαρέλα

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2018, 21:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/05/2018, 08:01
Ο Κόντε προσέρχεται στη συνάντηση με τον Ματαρέλα. Ηταν και η τελευταία τους...
|Italian Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Κρίση στην Ιταλία: Ο Κόντε επέστρεψε την εντολή στον Ματαρέλα

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2018, 21:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/05/2018, 08:01

To πολιτικό μπρα ντε φερ στην Ιταλία είχε ηττημένο. Είναι άγνωστο αν έχει όμως νικητή. Ο Τζουζέπε Κόντε επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που είχε λάβει στα μέσα της εβδομάδας,  στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, όταν ο τελευταίος αρνήθηκε οριστικά να αποδεχτεί για υπουργό Οικονομικών τον προτεινόμενο από τη Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα.

Αποχωρώντας από το Μέγαρο Κυρηνάλιο στη Ρώμη, ο Κόντε αρκέστηκε να πει:

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν».

2018-05-27T183217Z_1581603612_RC1843A12B50_RTRMADP_3_ITALY-POLITICS

Αυτό σημαίνει ότι, ύστερα από σχεδόν 75 ημέρες, η Ιταλία επιστρέφει εκεί όπου βρισκόταν την 5η Μαρτίου, την επομένη δηλαδή των εκλογών που ανέδειξαν τους λαϊκιστές ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Ηδη από τη Λέγκα άρχισαν να κατηγορούν τον Ματαρέλα ότι παίζει το παιχνίδι του Βερολίνου. «Εάν έχουμε έναν υπουργό που δεν εγκρίνεται από το Βερολίνο, αυτό σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός… στην Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι, προαναγγέλλοντας νέα προσφυγή στις κάλπες:

«Σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν», είπε.

Ο δε Λουίτζι Ντι Μάιο, των 5 Αστέρων, έφτασε στο σημείο να δηλώσει στη RAI ότι θα ζητήσει να κινηθούν οι διαδικασίες για δίωξη του Ματαρέλα για εσχάτη προδοσία!

Από τη Λέγκα και τα 5 Αστέρια επιμένουν να αγνοούν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε απλώς στο ύψος των περιστάσεων και ενήργησε σύμφωνα με το Σύνταγμα προστατεύοντας την Ιταλία. Τιμώντας το αξίωμά του ο Ματαρέλα αρνήθηκε να υπονομεύσει τη διεθνή παρουσία της χώρας του με τον διορισμό ενός 81χρονου δηλωμένου εχθρού του ευρώ στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Η Ιταλία υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΟΚ και είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Τώρα κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει αυτό το νέο αδιέξοδο. Αναλυτές προεξόφλησαν τη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών. Ωστόσο και αυτή θα έχει κοντινή ημερομηνία λήξης καθώς δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση στη χώρα.

Η ώρα του Κοταρέλι

Οντως αργά τη νύχτα έγινε γνωστό ότι ο Ματαρέλα θα καλέσει τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο Κοταρέλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέτα και Ματέο Ρέντσι.

Είναι πιθανόν, βέβαια, η κυβέρνηση αυτή να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Είναι  ξεκάθαρο ότι τα πνεύματα θα οξυνθούν καθώς υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συζητούν ακόμα και την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ όπως αποδεδειγμένα έκαναν η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην αρχή των συζητήσεών τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το μέγα ζήτημα είναι τι θα πει ο ιταλικός λαός αν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα και το επόμενο ερώτημα στις κάλπες δεν είναι ποιος θέλει να είναι ο κυβερνήτης αλλά τι νόμισμα θα έχει στην τσέπη του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...