367
Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει ακόμη αν θα υπάρξουν και άλλα παρόμοια καταστήματα | Amazon Go

Το πρώτο σούπερ μάρκετ από το μέλλον άνοιξε η Amazon

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 09:34
Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει ακόμη αν θα υπάρξουν και άλλα παρόμοια καταστήματα
|Amazon Go

Το πρώτο σούπερ μάρκετ από το μέλλον άνοιξε η Amazon

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 09:34

Πρεμιέρα για το κοινό κάνει σήμερα στο Σιάτλ ένα κατάστημα που μπορεί να μας γίνει η εικόνα όλων των καταστημάτων λιανικής στο μέλλον.

Το αυτοματοποιημένο σούπερ μάρκετ Amazon Go, που ανήκει στον γίγαντα του Διαδικτύου, δεν έχει ταμεία. Ο πελάτης ψωνίζει από τα ράφια ό,τι θέλει και μετά βγαίνει από το κατάστημα χωρίς να στηθεί σε κάποια ουρά.

Οι κάμερες κατέγραφαν κάθε κίνησή του όσο ψώνιζε και η χρέωσή του γίνεται αυτόματα στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι και στην ηλεκτρονική πιστωτική κάρτα του κινητού τηλεφώνου του, την ώρα της εξόδου του από το κατάστημα.

Το πείραμα της Amazon, της μεγαλύτερης διεθνώς εταιρείας λιανικού εμπορίου, που έχτισε την αυτοκρατορία της διαδικτυακά, αναμένεται να έχει μελλοντικά σοβαρό αντίκτυπο στο λιανικό εμπόριο σε όλο τον κόσμο.

Το τίμημα, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, για τη χρήση του σούπερ μάρκετ χωρίς προσωπικό είναι η συνεχής παρακολούθηση των πελατών. Οι «έξυπνες» κάμερες με υπολογιστική όραση και οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες με τεχνητή νοημοσύνη καταγράφουν κάθε βήμα του πελάτη από τη στιγμή που μπαίνει στο κατάστημα.

Το σούπερ-μάρκετ, που είναι μόλις 167 τετραγωνικών μέτρων, μαθαίνει αμέσως τι σηκώνει από το ράφι ο πελάτης για να το βάλει στο καλάθι του και τι βάζει πίσω γιατί άλλαξε γνώμη και άρα δεν θα το χρεωθεί. Μαθαίνει ακόμη και πόσο ζυγίζουν τα είδη, χάρη σε ειδικές αυτόματες ζυγαριές πάνω στα ράφια.

Για να γίνει η χρέωση κατά την έξοδο, ο πελάτης πρέπει, προτού αρχίσει τα ψώνια του, να έχει κατεβάσει στο κινητό τηλέφωνό του την ειδική εφαρμογή της Amazon Go.

Η Amazon δεν έχει αποκαλύψει ακόμη αν και πότε θα ανοίξει νέα καταστήματα Go και σε ποιες τοποθεσίες. Διευκρίνισε πάντως ότι προς το παρόν δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη νέα αυτοματοποιημένη τεχνολογία στα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Whole Foods, την οποία εξαγόρασε αντί 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.

Αν και η αντιπρόεδρος του Amazon Go Τζιάνα Πουερίνι δήλωσε ότι το νέο κατάστημα δούλεψε μια χαρά κατά την πιλοτική περίοδό του με το προσωπικό της εταιρείας, η νέα αυτοματοποιημένη τεχνολογία έχει και τις δυσκολίες της.

Όπως έδειξαν τα τεστ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το κατεξοχήν πρόβλημα δημιουργούν τα μικρά παιδιά που συχνά μετακινούν πράγματα από το ένα ράφι στο άλλο, σε λάθος θέσεις, μπερδεύοντας τις κάμερες και τους αισθητήρες!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News