852
|

Το συλλαλητήριο, η αμηχανία στο Μαξίμου και ο Καραμανλής

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 09:27

Το συλλαλητήριο, η αμηχανία στο Μαξίμου και ο Καραμανλής

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 09:27

Στο Μαξίμου είδαν ένα τεράστιο πλήθος στη Θεσσαλονίκη και σιώπησαν. Η μόνη τοποθέτηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ήταν… κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, είδαν το συλλαλητήριο και μίλησαν για συγκέντρωση στην οποία «κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής». Είναι εμφανές ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αμηχανία καθώς ο κόσμος ήταν πολύς παρά τις προσωπικές προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα (βλέπε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο) και ενώ την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί τετ α τετ στο Νταβός του Πρωθυπουργού με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Αλλάζει τα δεδομένα το συλλαλητήριο σε σχέση με τη διαπραγμάτευση; Κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι δεν αλλάζει και ότι προχωράμε ως έχει, αλλά μια επανάληψη του συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση ακόμα περισσότερο, ιδίως από τη στιγμή που φάνηκε πως το «ανάχωμα» του Ιερώνυμου ο οποίος είπε ότι «δεν είναι ώρα για συλλαλητήρια», δεν λειτούργησε.

Οσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν το πρωί της Δευτέρας στα ΜΜΕ είπαν ότι «είναι κρίμα να χαθεί το μομέντουμ» κλπ. απηχώντας και όσα δήλωσε την Κυριακή ο κ. Τσίπρας στο «Εθνος» («Θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε», αν υπάρξει ευκαιρία για επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ).

Ισως βέβαια και να βολεύει πλέον. Ο ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προς το εσωκομματικό ακροατήριο, θα δείξει πως έκανε ό,τι μπορούσε για λύση, και οι υπόλοιποι ότι όρθωσαν το ανάστημά τους για να «σώσουν» το όνομα της Μακεδονίας μας. Το οποίο βέβαια de facto θα είναι το όνομα της γείτονος…

Ετσι από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ξιφουλκούν κατά του συλλαλητηρίου αποδίδοντάς του ακροδεξιό πρόσημο.

«Δεν αμφισβητείται από κανέναν το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Όπως δεν αμφισβητείται και ότι στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετείχαν και πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με την ακροδεξιά και την πατριδοκαπηλία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει αναφερόμενος στα επεισόδια κατά του Κώστα Ζουράρι και του εμπρησμού της κατάληψης «Libertatia»: «Τη σημερινή συγκέντρωση, όμως, καπηλεύτηκαν, και τελικά σε αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τον προπηλακισμό του βουλευτή, Κ. Ζουράρι, και από τον εμπρησμό της κατάληψης “libertatia”. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, χωρίς να υποκύπτει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, φραστικούς εξτρεμισμούς, και εθνικιστικές κορώνες».

Ο Παύλος Πολάκης μίλησε ανοιχτά για «νοσταλγούς της χούντας», η Πέτυ Πέρκα, στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε σε «ανθρώπους με ελλειπή γνώση που πιστεύουν ότι θα μας πάρουν τη Μακεδονία».

Επιπλέον υπήρξε μια εμφανής απόπειρα από την κυβέρνηση να υποβαθμιστεί το συλλαλητήριο. Η «διαφωνία» της ΕΛ.ΑΣ. με τους διοργανωτές ως προς το μέγεθος της συμμετοχής είναι πρωτοφανής: για 90.000 κόσμου έκανε λόγο η Αστυνομία, για πάνω από 400.000 πολίτες μίλησαν οι διοργανωτές. Επίσης αίσθηση προκάλεσε η απροθυμία της τοπικής-κρατικής-κυβερνητικής ΕΡΤ3 να καλύψει τηλεοπτικά το συλλαλητήριο αγνοώντας ένα μείζον γεγονός στη Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη πλευρά είναι επίσης εμφανής η προσπάθεια της ΝΔ να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από το συλλαλητήριο. Μολονότι αποφεύγεται να διατυπωθεί ότι επρόκειτο για την πρώτη σημαντική αντικυβερνητική διαδήλωση, η παρουσία των τοπικών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη συγκέντρωση και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη που έσπευσε να τονίσει ότι συμμερίζεται την ευαισθησία των πολιτών, έδωσε το στίγμα.

Η στάση και η «γραμμή» του Κώστα Καραμανλή

Το γεγονός δε ότι ο αντιπολιτευόμενος Τύπος επιχείρησε να δημιουργήσει αποστάσεις για τον Κώστα Καραμανλή και το Βουκουρέστι από τη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση, δείχνει τις προθέσεις των λεγόμενων «καραμανλικών» να απομακρυνθούν από την υπόθεση και τον φιλικό έως τώρα ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της η «Κυριακάτικης Ελευθερίας του Τύπου», ο πρώην Πρωθυπουργός πήρε θέση για τα γεγονότα που συνέβησαν στο Βουκουρέστι το 2008. «Δεν υπάρχει συμφωνία στο Βουκουρέστι, διότι η διαπραγμάτευση τότε κατέρρευσε με ευθύνη των Σκοπίων» τόνισε μιλώντας με βουλευτές που βρίσκονται στο στενό του περιβάλλον. «Υπάρχει μια παρανόηση με το Βουκουρέστι. Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”» φέρεται ότι είπε ο κ. Καραμανλής για να συμπληρώσει: «Εκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να συζητήσω μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, εφόρον όμως θα λύναμε τα μεγάλα προβλήματα, που ήταν το Σύνταγμα των Σκοπιανών, που συνδέεται με την ταυτότητά τους και τον αλυτρωτισμό που έπρεπε να αποκηρύξουν».

19554638_1819626278329888_8469419171298238478_n

Σε αυτό το πρίσμα ήρθε και η απάντηση της φιλοκυβερνητικής «Εφημερίδας των Συντακτών», η οποία τη Δευτέρα, δημοσίευσε ντοκουμέντο σύμφωνα με το οποίο το 2008, ο τότε Πρωθυπουργός  κράτησε σκληρή γραμμή στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά στη βάση της σύνθετης ή ακόμα και διπλής ονομασίας.

«Η σημερινή γραμμή της κυβέρνησης είναι πανομοιότυπη με εκείνη των προκατόχων της. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η αντικατάσταση της εθνικιστικής και αδιάλλακτης κυβέρνησης της ΠΓΔΜ υπό τον Γκρούεφσκι από την κυβέρνηση Ζάεφ, η οποία φαίνεται διατεθειμένη να κάνει το βήμα που τόσο επίμονα ζητούσε ο Κώστας Καραμανλής στις συζητήσεις του με τον Αμερικανό πρέσβη και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους» ανέφερε χαρακτηριστικά η «Eφ. Συν.» η οποία επικαλέστηκε εμπιστευτικό τηλεγράφημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ τον Ιανουάριο του 2008.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...