383
Ανδρας που ζητιανέυει έξω από κατάστημα στη Γερμανία: Οι ανισότητες είναι περισσότερο υπαρκτές στις πλουσιότερες οικονομίες | EPA/CARSTEN KOALL

Oxfam: Το 82% του πλούτου πηγαίνει στο πλουσιότερο 1%

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 08:31
Ανδρας που ζητιανέυει έξω από κατάστημα στη Γερμανία: Οι ανισότητες είναι περισσότερο υπαρκτές στις πλουσιότερες οικονομίες
|EPA/CARSTEN KOALL

Oxfam: Το 82% του πλούτου πηγαίνει στο πλουσιότερο 1%

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 08:31

Σύμπτωμα αποτυχίας του οικονομικού συστήματος χαρακτηρίζει η διεθνής ΜΚΟ Oxfam το γεγονός ότι το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε πέρυσι κατέληξε στα χέρια του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Επιπλέον, 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν είχε το παραμικρό όφελος από την παγκόσμια ανάπτυξη της περασμένης χρονιάς.

Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση επισημαίνεται ακόμη ότι οι γυναίκες συνέχισαν να πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα εν μέσω της εντεινόμενης ανισότητας.

Υπογραμμίζει ακόμη την επίπτωση της φοροδιαφυγής, της επιρροής των επιχειρήσεων στην χάραξη των πολιτικών αλλά και την επίθεση στα δικαιώματα των εργατών σαν παράγοντες που μεγαλώνουν το χάσμα πλουσίων και φτωχών.

Αυτό «το μπουμ των δισεκατομμυριούχων δεν είναι ένδειξη μιας ευημερούσας οικονομίας», τονίζει η διευθύντρια της Oxfam Ουίνι Μπιανίμα.

Η έκθεση της οργάνωσης, υπό τον τίτλο «Ανταμείψτε τη δουλειά, όχι τον πλούτο», δημοσιοποιείται μία ημέρα πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός.

«Οι οικονομίες μας ανταμείβουν τον πλούτο, αντί της σκληρής δουλειάς εκατομμυρίων ανθρώπων, οι ελάχιστοι στην κορυφή (της πυραμίδας) γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, τα εκατομμύρια στη βάση μένουν παγιδευμένα σε μισθούς φτώχειας», συμπλήρωσε η Μπιανίμα.

Οι αριθμοί που δίνει η Oxfam καταδεικνύουν το μέγεθος των ανισοτήτων.

Από το 2010, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, ο πλούτος της λεγόμενης «οικονομικής ελίτ» αυξάνεται κατά μέσο όρο περί το 13% σε ετήσια βάση. Η κορύφωση του φαινομένου καταγράφηκε μεταξύ του Μαρτίου του 2016 και του Μαρτίου του 2017, σε μια περίοδο κατά την οποία σημειώθηκε «η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία του αριθμού των ανθρώπων η περιουσία των οποίων ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια», με ρυθμό που έφθανε τον έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε δύο ημέρες.

Η Oxfam τονίζει ακόμη πως «σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες και υπερεκπροσωπούνται στις λιγότερο καλοπληρωμένες και επισφαλέστερες θέσεις απασχόλησης». Όπως προσθέτει, «στους 10 νέους δισεκατομμυριούχους, οι 9 είναι άνδρες».

Η ΜΚΟ, η οποία συνηθίζει να δημοσιεύει μια έκθεση για τις ανισότητες πριν η οικονομική ελίτ πάει να συζητήσει στο Νταβός της Ελβετίας, απευθύνει μια έκκληση προς τους ηγέτες να φροντίσουν «η οικονομία να λειτουργεί για όλους κι όχι μόνο για μια πλούσια μειονότητα».

Συνιστά να περιοριστούν τα μερίσματα για τους μετόχους και τα πριμ για τους επικεφαλής επιχειρήσεων, να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός, να τερματιστεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, να ενταθεί ο αγώνας εναντίον της φοροδιαφυγής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News